Stortinget - Møte onsdag den 26. januar 2000 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 13
Vidar Bjørnstad (A): Jeg har følgende spørsmål til justisministeren:
«Utrykningspolitiet (UP) har ifølge Nationen 18. og 19. januar 2000 fått en stor reduksjon i sine bevilgninger for år 2000, og dramatiske kutt i distriktenes operative budsjetter. UP mener dette vil bety vesentlig dårligere kontrollvirksomhet, særlig i distriktene.
Hva er grunnlaget for reduserte bevilgninger, og hva vil statsråden gjøre for å opprettholde nivået på trafikksikkerhetsarbeidet?»
Statsråd Odd Einar Dørum: I 1998 gjennomførte Riksrevisjonen en kontroll av utgifter vedrørende reisevirksomheten i UP. Riksrevisjonens spørsmål gjaldt om UP var unntatt fra bestemmelsene i Justisdepartementets rundskriv G-46/96, som regulerer kostgodtgjørelse ved tjenestereiser og reiser innenfor tjenestestedet.
I Justisdepartementets svar av 30. mars 1999 til Riksrevisjonen ble det slått fast at UP ikke var unntatt fra de retningslinjer som framgår av nevnte rundskriv. Departementets presisering av hvordan retningslinjene skulle forstås, medførte at UP måtte legge om sin praksis. Følgen av dette er lavere utbetaling til kostgodtgjørelse i 2000 enn i 1999. Endringen har således også budsjettmessige virkninger for UP, som selvfølgelig er tatt hensyn til i budsjettet for 2000. Jeg finner også grunn til å understreke at midler som spares på lavere utgifter til kostgodtgjørelse, beholdes i etaten som variable midler, og at servicenivået overfor publikum blir opprettholdt.
Representanten Bjørnstad har tatt utgangspunkt i budsjettsituasjonen for de ytre operative ledd i UP. Jeg vil understreke at fordelingen av UPs budsjett på de enkelte underavdelinger i UP er UP-sjefens ansvar. Jeg har intet ønske om å gripe inn i interne budsjettprosesser som pr. definisjon er forankret i den enkelte enhet, i dette tilfellet UP.
Etter det departementet har fått opplyst fra UP-sjefen, er det kun et foreløpig budsjett for 2000 som er fordelt til UP-distriktene, og det er flere avklaringer som skal finne sted i den nærmeste tid, som vil ha betydning for budsjettene for de operative ledd ute i etaten. Det har ikke vært departementets hensikt å redusere aktivitetsnivået innen trafikktjenesten.
Departementet er i dialog med UP-sjefen om budsjettet, og hvis det viser seg nødvendig med budsjettmessige justeringer for at UPs aktivitet skal kunne holdes på et høyt nivå, er dette noe departementet vil vurdere nærmere i samarbeid med UP-sjefen.
Trafikksikkerhetsarbeid er viet stor plass i departementets tildelingsbrev for år 2000 til politimestrene. Justisdepartementet gav i juni 1998 ut en strategiplan for trafikk. I tråd med strategiplanen har departementet i sine faglige føringer for politidistriktene og for UP sagt at aktivitetsnivået for trafikksikkerhetsarbeidet skal opprettholdes, samtidig som kvaliteten på trafikksikkerhetsarbeidet skal heves. Innsats mot trafikkatferd med størst risiko for ulykker eller med størst mulighet for å redusere skadene skal prioriteres. Det betyr at kontrollvirksomheten fortsatt skal rettes mot ulykkesbelastede vegstrekninger og ulykkesutsatte trafikantgrupper. Innsatsområdene skal først og fremst være fartsovertredelser, kjøring i ruspåvirket tilstand, bruk av personlig verneutstyr og aggressiv trafikkatferd.
Jeg finner også grunn til å vise til at politiet fra og med 15. januar 2000 har tatt i bruk over 50 utåndingsinstrumenter for lettere å kunne effektivisere innsatsen mot alkoholpåvirket kjøring. Videre er det tidligere anskaffet 125 laserfartsmålere, og det planlegges innkjøp av 10-15 radarmålere for å kunne intensivere fartskontrollen ytterligere.
Med dette vil jeg understreke at mine intensjoner på området er at trafikksikkerhetsarbeidet skal opprettholdes på et høyt nivå, og at kvaliteten skal heves.
Vidar Bjørnstad (A): Ulykker i trafikken forårsaker tap av hundrevis av menneskeliv og fører til titusenvis av skadde hvert år. Trafikksikkerhetsarbeidet skal hindre ulykker, og alvorlige trafikklovbrudd er et høyt prioritert område innenfor Riksadvokatens prioriteringsliste. Det er en kjensgjerning at fart og promille er en vesentlig årsak til ulykker.
En stor del av trafikksikkerhetsarbeidet ivaretas av synlig politi, hvor Utrykningspolitiet er en vesentlig bestanddel. Det er da snakk om kontrollvirksomhet. Endringen som skjedde i fjor sommer, og som har fått budsjettmessige konsekvenser for i år, har ifølge UP selv ført til dramatiske konsekvenser i forhold til kontrollvirksomheten, og det er en ikke ubetydelig nedgang i kontrollvirksomheten i annet halvår i fjor, særlig i distriktene.
Mitt mål er det samme som statsrådens: å opprettholde kontrollvirksomhet og trafikksikkerhetsarbeid. Og mitt spørsmål er: Var statsråden klar over virkningene av den endringen som skjedde i fjor sommer?
Statsråd Odd Einar Dørum: Da endringene i kostgodtgjørelse skjedde etter den kommunikasjonen med Riksrevisjonen som jeg gjorde rede for, er det ikke noen tvil om at det ble en del uro i UP-rekkene. Det var jeg kjent med. Men jeg var nok ikke forberedt på at det skulle vare så lenge. Jeg vil understreke at departementet er i en dialog med organisasjonene for å se om man kan finne fram til fornuftige, kompenserende tiltak.
Det er også slik, som jeg sa i mitt hovedsvar, at departementet «er i dialog med UP-sjefen om budsjettet, og hvis det viser seg nødvendig med budsjettmessige justeringer for at UPs aktivitet skal kunne holdes på et høyt nivå», vil vi drøfte dette i samarbeid med UP-sjefen. Jeg vil understreke det.
Jeg vil samtidig understreke at når Riksrevisjonen gir pålegg, er vi satt under dom alle sammen, og så får vi finne de praktiske ordningene som er mulig. Jeg har den tillit til organisasjoner og departement og dem som jobber med dette, at man har en vilje til å finne løsninger. Det er trafikantene tjent med, og det var derfor jeg i innlegget på generell basis understreket det som er sagt både i budsjettet og fra meg nå, nemlig at trafikksikkerhet er høyt prioritert fra departementets side.
Vidar Bjørnstad (A): Jeg vil bare gjenta at jeg og statsråden øyensynlig deler den målsetting at trafikksikkerhetsarbeidet skal opprettholdes, at servicen for publikum må opprettholdes, og at det ikke er hensikten å redusere aktiviteten i forhold til kontrollvirksomhet. Jeg er glad for at statsråden sier, selv om han sier at han ikke vil gå inn i fordeling av midler, at han her vil følge årvåkent med, og jeg forventer at statsråden kommer tilbake til Stortinget med en vurdering av hvordan eventuelt kompenserende ordninger kan ivareta nivået på kontrollvirksomheten slik som i dag. Jeg tar dermed ikke stilling til på hvilken måte, og har stor forståelse for at statsråden – selvsagt – følger opp de anmodninger som Riksrevisjonen har.
Statsråd Odd Einar Dørum: Representanten og jeg har både tidligere og også i dag en felles forståelse av hva som er en regjerings ansvar og et stortings ansvar. Storting og regjering er enige om hovedmålene for trafikksikkerhet. Det er en regjerings og et departements ansvar å finne praktiske løsninger på det. Det er klart at jeg på fornuftig måte vil orientere om hvordan trafikksikkerhetsarbeidet ivaretas.
Jeg vil kun understreke at hvis jeg ikke hadde hatt positive oppfatninger av UP slik som jeg ser det, ville jeg ikke foreslått i den proposisjonen som ble framlagt for Stortinget, odelstingsproposisjonen om Politidirektorat, at UP skulle opprettholdes som en egen enhet, som jeg registrerer i komiteinnstillingen har fått flertallstilslutning. Fra min side er det en måte å understreke at jeg ser på UP som et viktig verktøy for å bekjempe trafikkulykker og trafikkskader, og vil selvfølgelig legge det til grunn i mitt videre arbeid.
Presidenten: Spørsmål 14 vil bli svara på seinare.