Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 26. januar 2000 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

– Spørsmål 10

Harald T. Nesvik (Frp): Jeg vil få lov å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Sunnmøre er et distrikt som består av en rekke øyer og fjorder, samtidig som distriktet har en meget stor trafikk på sjøen – dette være seg en stor del fritidsbåter og fiskefartøyer, men også fraktebåter og annen skipstrafikk. Dersom politiet skulle måtte rykke ut til en situasjon som utspiller seg på sjøen, så får de et problem. Sunnmøre politikammer har ikke politibåt.

Mener statsråden at dette er forsvarlig?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Ålesund politidistrikt har foretatt en analyse av behovet for politibåt, og anbefaler anskaffelse av slik båt. Skipstrafikken til og fra Ålesund er stor, og i tillegg kommer et betydelig antall fritidsbåter. –

Politimesteren i Sunnmøre søkte i september 1999 om politibåt til Sunnmøre politidistrikt, men departementet har meddelt politimesteren at søknaden ikke kan imøtekommes. Departementet har i sin vurdering av søknaden bl.a. lagt vekt på det politioperative behovet.

Representanten Nesvik reiser spørsmålet om det er forsvarlig at Sunnmøre politidistrikt ikke har båt. Når det gjelder forsvarlig beredskap med tanke på redningsoperasjoner i forbindelse med ulykker på sjøen, mener jeg at det er forsvarlig at Sunnmøre politidistrikt ikke har båt. Politiets sjøtjeneste skal primært overvåke fritidsbåttrafikk. Redningsoppdrag skal andre utføre. Beredskapen hva angår ulykker på sjøen, er god i Ålesund. Redningsskøyta «Emmy Dyvi» har fast havn i Ålesund, og i tillegg ligger Ålesund i patruljeområdet til indre kystvakt, fartøyet KV «Garsøy». Om nødvendig kan også de mer havgående fartøyene til Kystvakta gi bistand.

Etter min oppfatning er beredskapen hva angår det som representanten nevner som fritidsbåter, fiskefartøyer, fraktefartøyer og annen skipstrafikk, således tilfredsstillende i Sunnmøre politidistrikt.

Harald T. Nesvik (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, men jeg må si at jeg stiller meg noe undrende til innholdet i svaret til statsråden.

Man har i Møre og Romsdal gitt politibåt til Kristiansund og til Molde, men når det gjelder det desidert største distriktet, det med den største skipstrafikken og det største antall fritidsbåter, sier man at der er det ingen problem, og det er ingen fare for verken beredskap eller noe annet i forbindelse med den trafikken som foregår. Jeg vet ikke om bl.a. statsråden er klar over utviklingen som har vært i de siste årene, der man faktisk opplever at narkotika skyller inn på strendene i distriktet. Man innfører også kontroll i forbindelse med det som har med promille på sjøen å gjøre. Man ser i distriktet at det flyter over av smuglervarer, det gjelder brennevin, sigaretter og en rekke andre ting.

Og da må jeg spørre statsråden: Bekymrer ikke denne utviklingen statsråden? Og hva er grunnlaget for at Molde og Kristiansund har fått politibåt, men ikke Sunnmøre, som er det største distriktet?

Statsråd Odd Einar Dørum: Det foreligger ingen fogderipolitisk betraktning fra min side – med kjennskap til den politiske og sosiale geografi i Møre og Romsdal – bak vurderingen. Jeg er pliktig til til enhver tid å vurdere de ressurser som departementet har til rådighet, og har gjort det. Jeg vil selvfølgelig også løpende gjøre det.

Det jeg la vekt på i svaret mitt, er følgende: Når det gjelder politiets redningsfaglige oppdrag, er det tilgang på ressurser. Når det gjelder fritidsbåter, vurderer jeg det slik som jeg gjorde greie for i mitt svar. Men jeg er selvfølgelig meget oppmerksom på de spørsmål som representanten har reist om narkotikatrafikk. Det gjelder ikke bare på Sunnmøre; det gjelder også dessverre på andre deler av kysten. Derfor vil jeg, av slike grunner, løpende vurdere behovet for om det skal skje noe med hensyn til den politioperative muligheten for å bekjempe slik trafikk.

Harald T. Nesvik (Frp): Enten statsråden tror det eller ei, denne gangen var det ingen fogderistrid med i bildet. Men i mange tilfeller kan det nok være det når det gjelder dette distriktet.

Det som er problemstillingen, er at politiet blir pålagt stadig større oppgaver også når det gjelder det som har med sjøen å gjøre, den utviklingen som vi ser når det gjelder bl.a. bruk av småbåter, en stadig tilstrømning av turister med småbåter i distriktet, og ikke minst – i og med at dette i veldig stor grad skjer i sommerhalvåret – har man også problematikken rundt det som har med alkohol å gjøre. Og det er ut fra det at jeg er bekymret for den utviklingen som vi ser. Politiet får stadig flere oppgaver, men er helt ute av stand til å kunne løse de oppgavene som følge av at bevilgningene fra sentrale myndigheter ikke foreligger. Og det som er spørsmålet mitt, er hvilke vurderinger som ligger bak når mindre distrikter får tildelt politibåter, mens et distrikt som har den utviklingen som Sunnmøre har, ikke får den samme muligheten.

Statsråd Odd Einar Dørum: Det er bra at representanten og jeg åpenbart har det til felles at vi ikke legger fogderipolitikk til grunn; vi legger politioperative behov til grunn. Og da er det slik at jeg må vurdere de ressurser jeg har til rådighet, i forhold til hva som er situasjonen. Det gjør jeg løpende. Og jeg sa i mitt forrige svar at jeg er meget kjent med den utviklingen som vi nå dessverre ser i landet vårt, at man prøver å komme inn med stoff på kysten. Det er en meget alvorlig utvikling. Jeg har selv i besøk ved Sunnmøre politidistrikt blitt gjort kjent med disse forholdene. Dessverre gjelder det også andre områder. Og jeg vil i et slikt perspektiv løpende vurdere de operative behov politiet har for å gjøre jobben sin – det har jeg sagt, og det gjentar jeg gjerne.

: