Stortinget - Møte onsdag den 26. januar 2000 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 1
Per Roar Bredvold (Frp): Jeg ønsker å stille kommunal- og regionalministeren følgende spørsmål:
«Det er ingen spesielle krav til utforming og størrelse på trapper og dører i omsorgsboliger. For blant annet ambulansepersonell kan dette være et stort problem.
Hva kan statsråden gjøre for å få disse boligene mer fleksible?»
Statsråd Odd Roger Enoksen: Omsorgsboligen er en bolig som skal være tilpasset orienterings- og bevegelseshemmede. Alle omsorgsboliger skal ha en standard som gjør det mulig både å delta i dagliglivets gjøremål med ulike typer funksjonshemninger, og å motta pleie og omsorg ved behov.
Anvisningene i Husbankens regelverk tar utgangspunkt i livsløpsstandarden. Den har som formål å sikre god tilgjengelighet både i og utenfor boligen, slik at boligen kan brukes i alle faser i livet, også ved nedsatt bevegelighet og bruk av rullestol. For omsorgsboliger legges til grunn et dimensjoneringsgrunnlag med større plassbehov enn livsløpsstandarden. I dimensjoneringsgrunnlaget inngår bl.a. plass til hjelper, bedre plass til manøvrering av rullestol og bruk av tekniske hjelpemidler.
Husbanken har gitt ut en veileder for utforming av omsorgsboliger og sykehjem. I veilederen er det gitt anbefalinger for størrelse og dimensjonering av boligene, også slik at særlig hjelp- og pleietrengende, og f.eks. sengeliggende, kan bo i boligene. Når det gjelder dører, kreves det at innerdører har en fri åpning på minst 80 cm og ytterdører minst 90 cm. Disse dørbreddene er ikke tilpasset bredden på sykehjemssenger, og kan, som representanten Bredvold peker på, gjøre det vanskelig ved en eventuell syketransport. Husbanken anbefaler derfor kommunene å bruke bredere dører, og anbefaler i den forbindelse en passasjebredde på minst 115 cm, slik at det kan være plass for større rullestoler og for transport av senger. I omsorgsboliger med mer enn én etasje kreves heis.
Omsorgsboliger er ikke en lovregulert boform. Anvisninger i regelverket som går utover minstestandarden, er anbefalinger som kommunene oppfordres til å følge. Dersom Husbanken skulle kreve full fleksibilitet ved bygging av omsorgsboliger, ville kostnadene bli svært høye. Kommunene må derfor selv ta høyde for, og være bevisst, at boligene utformes slik at de kan være fleksible i forhold til flere behov, f.eks. ved syketransport.
Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, som gav en del opplysninger – hvordan man mener at omsorgsboliger bør være, at det er visse krav for disse, og at det også finnes en veileder for hvordan disse bygninger bør være. Men selv om det er en veileder og det bygges etter en veileder, er det visse yrkesgrupper, bl.a. de som frakter folk som blir syke, f.eks. på båre, som har store problemer med å få denne jobben utført på en fornuftig måte.
Når det er snakk om kostnader, behøver det ikke bli noen stor økning av disse om en utformer en trapp på en annen måte eller setter inn en litt bredere dør. Vil statsråden se litt nærmere på dette, slik at det kan bli litt mer romslig på flere måter?
Statsråd Odd Roger Enoksen: Regjeringen legger vekt på for det første å ha et så enkelt regelverk som mulig, og for det andre å ha en så stor grad av frihet som mulig, også for kommunene, til å velge lokale tilpasninger. Det trodde jeg var i tråd med det som også et ganske stort flertall på Stortinget ønsket, og spesielt det parti som representanten Bredvold representerer – at man ikke skal bruke for stor grad av detaljregulering i forhold til utformingen av disse.
Nettopp det at vi ikke ønsker å gi et pålegg, er bakgrunnen for at Regjeringen har valgt å bruke en veileder hvor vi går inn i disse problemstillingene som her er tatt opp: bredde på dører, bredde på ganger osv. Jeg tror faktisk det er tilstrekkelig, og det blir i veldig stor grad tatt hensyn til dette i utforming av boliger. Uten å bruke min bakgrunn i for stor grad, kan jeg med mellom 15 og 20 års erfaring som ambulansesjåfør betro representanten Bredvold at som ambulansesjåfør står man overfor langt større utfordringer i andre sammenhenger enn når det gjelder omsorgsboliger.
Presidenten: Spørsmål 2 vil bli besvart senere.