Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 16. juni 1999 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl

Dokumenter: 

Sak nr. 5

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om Statkrafts industrikontrakter og leieavtaler og om kraftkontrakter med industrien

Talere

Votering i sak nr. 5

Votering i sak nr. 5

Presidenten: Under debatten er det satt fram ni forslag. Det er:

  • forslag nr. 1, fra Bror Yngve Rahm på vegne av Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Venstre

  • forslagene nr. 2-4, fra Øyvind Korsberg på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre

  • forslag nr. 5, fra Bror Yngve Rahm på vegne av Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre

  • forslagene nr. 6 og 7, fra Øyvind Korsberg på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 8, fra Jan Tore Sanner på vegne av Høyre

  • forslag nr. 9, fra Inge Myrvoll på vegne av Sosialistisk Venstreparti

Presidenten foreslår at voteringen legges opp slik: Først voteres det over forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet og Høyre, så over forslag nr. 9, fra Sosialistisk Venstreparti, deretter over forslagene nr. 6 og 7, fra Fremskrittspartiet, videre over forslag nr. 8, fra Høyre, og så over forslag nr. 4, fra Fremskrittspartiet og Høyre.

Når vi har kommet så langt, går vi over til å votere over innstillingens forslag til vedtak, og presidenten vil i den sammenheng komme tilbake til forslagene nr. 1, 3 og 5.

– Ingen innvendinger er kommet, og slik vil det bli gått fram.

Forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet og Høyre, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«1. St.prp. nr. 52 (1998-99) om Statkrafts industrikontrakter og leieavtaler sendes tilbake til Regjeringen.

2. Regjeringen bes forhåndsklarere prinsippene for tildeling av kraftkontrakter med ESA før saken på nytt legges frem for Stortinget i løpet av høsten 1999.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 70 mot 29 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 01.31.45)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 9, fra Sosialistisk Venstreparti.

Forslaget lyder:

«Prisen i industrikraftregimet settes til 12,50 øre, forutsatt bindende avtaler om energieffektivisering og klimagassreduksjoner.»

Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble mot 4 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Forslagene nr. 6 og 7, fra Fremskrittspartiet, tas opp til votering.

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme de nødvendige forslag for å oppheve statens forkjøpsrett av kraftanlegg.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Ordningen med hjemfall til staten av private kraftverk oppheves idet eiendomsretten til kraftverkene forblir hos nåværende eiere på permanent basis.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 83 mot 14 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 01.32.25)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 8, fra Høyre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge til rette for at konsesjonærer som i årene 1957-66 inngikk avtaler med staten om foregrepet hjemfall gis tilbakekjøpsadgang for anleggene på vilkår tilsvarende dem som er hjemlet i endring av industrikonsesjonsloven § 41 og vassdragsreguleringsloven § 20a av 11. juni 1993. Statkraft SF blir gjennom foretaksmøtet pålagt å forhandle om salg av de aktuelle anleggene.»

Fremskrittspartiet vil støtte forslaget subsidiært.

Votering:Forslaget fra Høyre ble med 70 mot 28 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 01.32.48)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 4, fra Fremskrittspartiet og Høyre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme de nødvendige forslag for å delprivatisere og børsnotere Statkraft.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 70 mot 29 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 01.33.11)Komiteen hadde innstillet:

I.

Stortinget samtykker i at:

Olje- og energidepartementet får fullmakt til å tilby nye kraftkontrakter til de bedrifter og på de vilkår som er gjort rede for i St.prp. nr. 52 (1998-99), med følgende endringer:

  • 1. Ved fastsetting av den øvre grense for dekning med nye myndighetsbestemte kontrakter, som reduseres fra og med 2011, trappes denne ned lineært med 5 pst. pr. år, slik at den ved kontraktens utløp (31. desember 2020) utgjør 50 pst. av utgangspunktet.

  • 2. Ved indeksering av industrikraftkontraktene innarbeides et element der det tas hensyn til engrosprisindeksen i tillegg til konsumprisindeksen.

Presidenten: Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre har innstillingen. Fremskrittspartiet og Høyre støtter subsidiært.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet under I:
  • 3. Omfanget av industrikraftkontraktene utvides med ytterligere to bedrifter som begge plasseres i kategori 2 – Becromal, Notodden og Hunsfos, Vennesla.

Presidenten: Her foreligger det et avvikende forslag. Det er forslag nr. 5, fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre. Forslaget lyder:

«Omfanget av industrikraftkontraktene utvides med ytterligere én bedrift som plasseres i kategori 2 – Becromal, Notodden.»

Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti har innstillingen og får subsidiær støtte fra Fremskrittspartiet. Høyre støtter forslaget.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre bifaltes innstillingen med 61 mot 38 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 01.34.34)

Presidenten: Etter denne voteringen vil presidenten henlede oppmerksomheten på forslag nr. 3, fra Fremskrittspartiet og Høyre.

Det er nå gjort et realitetsvedtak om det som er innholdet i henstillingsforslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre, og presidenten antar at forslagsstillerne nå vil trekke forslag nr. 3.

Det nikkes. – Forslag nr. 3 er dermed trukket.

Vi skal så votere over innstillingens II, og til dette foreligger det et avvikende forslag, nr. 1, fra Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget samtykker i at Olje- og energidepartementet får fullmakt til å tilby leieavtaler til de bedrifter og på de vilkår som er gjort rede for i St.prp. nr. 52 (1998- 99).»

Presidenten antar at Fremskrittspartiet vil støtte forslaget. – Det nikkes.

Komiteen hadde innstillet:

II.

Stortinget samtykker i at:

Olje- og energidepartementet får fullmakt til å tilby ny leieavtale kun til Tysso II og Svelgen, som det fremgår av merknadene i Innst. S. nr. 233 (1998-99).

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Venstre bifaltes forslaget med 55 mot 44 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 01.35.41)

Presidenten: Presidenten vil nå la votere over romertallene III og IV.

Komiteen hadde innstillet:

III.

Stortinget samtykker i at:

Statkraft og bedriften kan reforhandle vilkårene på forretningsmessig basis. På samme måte kan Statnett og bedriften reforhandle vilkår om effektregulering.

VI.

St.meld. nr. 29 (1998-99) kap. 8 – Om Kraftkontrakter med industrien, vedlegges protokollen.

Votering: Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det vil så bli votert over romertallene IV og V.

Komiteen hadde innstillet:

IV.

Stortinget samtykker i at:

Anvendelsesbegrensninger på industriens krafttilgang justeres som beskrevet i St.prp. nr. 52 (1998-99).

V.

Stortinget samtykker i at Olje- og energidepartementet får fullmakt til å avgjøre alle søknader om omdisponering av kraft.

Presidenten: Fremskrittspartiet har varslet at de vil stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 85 mot 14 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 01.36.26)