Stortinget - Møte torsdag den 3. juni 1999 kl. 10
President: Gunnar Breimo
Dokumenter:
Sak nr. 3
Innstilling fra samferdselskomiteen om enkelte regulatoriske spørsmål i telesektoren
Talere
- Hovedinnlegg
Votering i sak nr. 3
Presidenten: Under debatten er det satt fram tre forslag. Det er:
forslag nr. 1, fra Karl Eirik Schjøtt-Pedersen på vegne av Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti
forslag nr. 2, fra Ellen Gjerpe Hansen på vegne av Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Venstre
forslag nr. 3, fra Ellen Gjerpe Hansen på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre
Ellen Gjerpe Hansen (H) (fra salen): President!
Presidenten: Ellen Gjerpe Hansen – til voteringen.
Ellen Gjerpe Hansen (H): Det gjelder forslag nr. 3, fra Fremskrittspartiet og Høyre. Jeg konstaterer at det ikke får tilslutning her i salen, men jeg har også registrert at det har fått visse sympatier. På den bakgrunn tillater jeg meg å foreslå at det oversendes Regjeringen.
Presidenten: Forslag nr. 3 fra Fremskrittspartiet og Høyre er omgjort til et oversendelsesforslag, og får da følgende ordlyd:
«Det henstilles til Regjeringen å vurdere følgende seks punkter og komme tilbake til Stortinget med egen sak med sikte på fjerning av konkurransehemmende forhold:
1. Telenor er det eneste selskapet med jordbundet nett som har fri framføringsrett og har slik et viktig konkurransefortrinn i forhold til andre aktører.
2. Jordbundne nett kan benyttes av andre teleaktører enn eierne av nettet. Det samme regime er ikke foreslått innført innen mobiltelefoni.
3. Ved graving av grøfter rundt om i landet er det etablert ordninger der Telenor varsles og selskapet får mulighet til å legge sine kabler til kostnader langt lavere enn det ville kostet hvis Telenor skulle dekke de fulle gravekostnadene. De samme varslingsrutiner nyter ikke Telenors konkurrenter godt av, og Telenor har slik et stort konkurransefortrinn.
4. Historiske kostnader legges til grunn for beregning av leie av Telenors nett. Dette er et nett som i all hovedsak er bygget ut da selskapet hadde monopol og uhindret kunne belaste kundene med kostnadene. Dette har gitt Telenor et meget gunstig utgangspunkt og konkurransefortrinn i forhold til sine konkurrenter. Et prisberegningsregime basert på oppgraderingskostnader vil kunne føre til økt konkurranse.
5. Ifølge direktiv ONP rammedirektiv fra 1990 (387/ 90/EØS), endret ved direktiv av 6. oktober 1997, skal statlig teleforvaltning og forvaltning av statlig eierskap i teleselskaper utøves av forskjellige departement. Samferdselsdepartementet kommer slik lett i en habilitetskonflikt i f.eks. klagesaker.
6. EU-kommisjonen arbeider med endringer av direktiv 90/388 mht. effektiv regulering av multimediabransjen ved juridisk å skille mellom tilbydere av telekommunikasjonsnett og kabel-TV-nett. Her er intensjonen at tilbydere med sterk markedsmakt ikke skal kunne eie både telenett og kabel- TV-nett.»
Presidenten foreslår at forslaget oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. Kan Fremskrittspartiet godta en slik votering? Ingen har ytret seg mot. – Det anses vedtatt.
Det voteres da alternativt mellom forslaget fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, og forslaget fra Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Venstre. Forslaget fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti lyder:
«Stortinget ber Regjeringen legge til grunn:
1. Alle husstander og virksomheter over hele landet skal sikres mulighet for tilknytning til en teleinfrastruktur med en overføringskapasitet som er tilstrekkelig til å kunne gjøre bruk av stadig nye muligheter til elektronisk kommunikasjon til akseptable priser. Tilbudet utvikles i takt med behovet og utbyggingen av nettet over hele landet.
2. For å sikre en slik tilgjengelighet bes Regjeringen innføre former for leveringsplikt gjennom vilkårene for konsesjon til tilbydere av offentlige telenett som har sterk markedsstilling. Regjeringen bes vurdere den nærmere innretning av slike former for leveringsplikt, herunder kapasitet, utbyggingstid og dekningsgrad. Tiltak for å sikre levering vurderes også gjennom den alminnelige telelovgivning.
3. Regjeringen forutsettes i denne forbindelse også å legge forutsetninger som sikrer en relativt rask utbygging av kapasiteten i samsvar med punkt 1. Oppgradering til bredbåndskapasitet i alle deler av landet til akseptable priser må foregå i et tempo som er slik at brukerne i det norske markedet kan ligge i forkant av den internasjonale utviklingen. Det må være et mål at brukerne i det norske markedet kan ta relevante tjenester i bruk tidligere enn brukerne i andre land. Det forutsettes en kontinuerlig oppgradering i takt med den teknologiske utviklingen.
4. Tilbud om tilknytning til høyhastighetsnett forutsettes gitt til priser som i størst mulig grad er likeverdig i alle deler av landet. For å oppnå dette innføres en maksimalprisordning for høyhastighetstjenester.»
Forslaget fra Kristelig folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Venstre lyder:
«Stortinget ber Regjeringen legge til grunn:
1. Alle husstander og virksomheter skal sikres mulighet for tilknytning til en teleinfrastruktur med en overføringskapasitet som er tilstrekkelig til å kunne gjøre bruk av stadig nye muligheter til elektronisk kommunikasjon til akseptable priser. Tilbudet utvikles i takt med behovet og utbyggingen av nettet over hele landet.
2. For å sikre husstander og virksomheter i hele landet god tilgjengelighet til teleinfrastruktur med tilstrekkelig overføringskapasitet til å ta i bruk stadig nye kommunikasjonsmuligheter, bes Regjeringen vurdere former for leveringsplikt i konsesjonsvilkårene for tilbydere av offentlig telenett med sterk markedsstilling.
3. Oppgradering til bredbåndskapasitet i alle deler av landet til akseptable priser må foregå i et tempo som er slik at brukerne i det norske markedet kan ligge i forkant av den internasjonale utviklingen. Det må være et mål at norske brukere kan ta i bruk nye tjenester tidlig sammenlignet med brukerne i andre land.
4. Tilbud om tilknytning til høyhastighetsnett forutsettes gitt til priser som i størst mulig grad er likeverdig i alle deler av landet.»
St.meld. nr. 24 (1998-99) – Om enkelte regulatoriske spørsmål i telesektoren – vedlegges protokollen.
Votering: Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.