Stortinget - Møte onsdag den 26. mai 1999 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 31
Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Ågot Valle til miljøvernministeren, vil bli besvart av helseministeren på vegne av miljøvernministeren.
Ågot Valle (SV): Jeg har dette spørsmål til miljøvernministeren, som jeg er glad for at helseministeren vil besvare:
«Kulturminnet Bryggen i Bergen, som siden 1993 har stått på UNESCOs verdensarvliste, forfaller.
Er statsråden enig i at det er en nasjonal oppgave å se til at dette viktige kulturminne fremstår i en tilstand som er landet verdig?»
Statsråd Dagfinn Høybråten: La meg gå rett på sak: Vernemyndighetene har tatt et aktivt ansvar for Bryggen og for de tre øvrige norske verdensarvstedene. Dette vil vi fortsette med.
Ved ratifisering av konvensjonen for vern av verdens natur- og kulturarv i 1977 har Norge påtatt seg forpliktelser i henhold til konvensjonens formål og innhold. Som statspart står Norge ansvarlig overfor UNESCO for at de verdier som ligger til grunn for nominasjonen som verdensarv, ikke går tapt. Dette forplikter Norge som nasjon på flere måter, både i forhold til å sikre Bryggen et tilstrekkelig formelt vern og for å legge til rette for en forvaltning som kan sikre Bryggens fysiske tilstand. Svaret på spørsmålet fra representanten Valle er derfor ja. Det er en nasjonal oppgave å sikre verdenskulturminnet Bryggen, men det er ikke en oppgave for Miljøverndepartementet eller staten alene. Like viktig er det at andre aktører, som kommune, eiere og næringsliv, erkjenner sitt ansvar for verdenskulturminnet Bryggen.
UNESCO har utarbeidet retningslinjer for forvaltningen av verdenskulturminnene. Ifølge retningslinjene er det bl.a. krav om at det skal foretas en oppfølgende rapportering om objektets tilstand og utvikling hvert femte år.
I 1994 ble det gjennomført en evaluering av Bryggen som verdenskulturminne, og en ny evaluering vil bli gjennomført i inneværende år. Som en følge av evalueringen i 1994 er det bl.a. satt i gang arbeid med sikring av arkiv- og dokumentasjonsmateriale, brannsikring og overvåking av fysisk tilstand. Når det gjelder formell sikring av Bryggen, er de fleste bygningene fredet, og Bergen kommune har varslet oppstart av reguleringsplan med sikte på regulering av området til spesialområde bevaring etter plan- og bygningsloven.
Forvaltningen har i økende grad rettet oppmerksomheten mot tilstanden til den urestaurerte delen av bygningsmassen og fundamentene. For å få en oversikt over tilstanden på Bryggen har derfor Stiftelsen Bryggen på oppdrag fra Riksantikvaren startet et arbeid med registrering av bygningsteknisk tilstand. Siktemålet er å få et godt grunnlag for å prioritere nødvendige tiltak for å planlegge fremtidig opprusting og vedlikehold av verdenskulturminnet, bl.a. med tanke på å sikre best mulig vedlikehold og restaurering etter høye krav til håndverk og arkitektoniske løsninger. Det er etablert et godt samarbeid mellom statlige vernemyndigheter, kommune og eiere omkring forvaltningen av Bryggen. Miljøverndepartementet vil bygge videre på det samarbeidet som er etablert, for å finne løsninger som sikrer Bryggen for fremtidige generasjoner.
Ågot Valle (SV): Jeg takker for svaret. Det var en god beskrivelse både av situasjonen og av arbeidet. Jeg er glad for at statsråden erkjenner at det er et nasjonalt ansvar å bevare Bryggen, som er et av våre mest betydelige kulturminner.
Statsråden refererte til det arbeidet som er initiert av Riksantikvaren. På bakgrunn av det har Stiftelsen Bryggen utarbeidet et «Prosjekt Bryggen», som det heter, som er et istandsettingsprogram for den urestaurerte delen av Bryggen. Dette er et arbeid som bare kan realiseres ved planlagt, langsiktig satsing. Foreløpige kalkyler viser at arbeidet vil koste 260 mill. kr og ta 30 år. Dette arbeidet lar seg bare gjøre dersom staten tar et betydelig ansvar. Det er helt riktig at andre også har tatt sin del av ansvaret, og skal ta sin del av ansvaret, men jeg vil anmode statsråden om å se på en fordeling mellom stat, kommune og eier som den som ble praktisert ved restaureringen av bebyggelsen på Røros – og vil gjerne ha en kommentar til det.
Statsråd Dagfinn Høybråten: Regjeringen har merket seg at det trengs særlig oppmerksomhet omkring de fire norske verdenskulturminnene. Det er en egen post på statsbudsjettet for Røros, Bryggen, Urnes stavkirke og helleristningene i Alta, og det er bevilgninger herfra som er benyttet til utarbeidelse av tilstandsregistrering av bygningene på Bryggen. Den dekker også midlertidig en ekstra stilling i Hordaland fylkeskommune for å ta seg av oppgaver knyttet til forvaltningen av verdenskulturminnet.
For Bryggen, som for annen fredet og verneverdig bebyggelse, gjelder ellers prinsippet om at det er eier som har ansvaret for å holde eiendommen ved like. Bergen kommune bidrar også med midler til bebyggelsen på Bryggen. Det kostnadsoverslag og den plan som representanten viser til, vil bli vurdert på vanlig måte. Det er et svært langsiktig arbeid det her er tale om, og innenfor rammen av de retningslinjer som gjelder for verdenskulturminner, vil departementet ta med seg dette innspillet i det videre arbeidet og vurdere de spørsmål som representanten reiste.
Ågot Valle (SV): Jeg takker også for det svaret.
Jeg vil presisere at både kommunen og eierne har tatt et betydelig ansvar til nå. Kommunen er vel den som har bevilget mest penger til bevaring og restaurering av Bryggen, og alle leieinntekter som eierne har fått, har gått til restaureringen.
Jeg er glad for at de signalene jeg har gitt her, vil bli tatt med videre, og vil presisere at det er utrolig viktig for dette langsiktige arbeidet at det blir en forutsigbarhet, at det blir øremerkede midler til Bryggen, og at staten tar på seg en stor del av ansvaret. Det er begrenset både hva eiere kan gjøre, sjøl om de tar ansvar, og hva kommunen kan gjøre, med mindre Regjeringen går inn for en betydelig styrking av kommuneøkonomien – det må jo være en forutsetning for at kommunen skal ta en større del av ansvaret.
Presidenten: Dermed er spørretimen over.