Stortinget - Møte onsdag den 28. april 1999 kl. 10
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Spørsmål 8
Astrid Marie Nistad (A): Eg vil gjerne stille følgjande spørsmål til justisministeren:
«Norsk Narkotikapolitiforening har i brev til justiskomiteen gjort kjent at Politihøgskolen, med bakgrunn i budsjettreduksjon, har kansellert alle narkotikakurs i 1999.
Er statsråden kjent med dette, og kva kan gjerast for å få sett i gang etterutdanning for polititenestemenn på dette høgt prioriterte området frå Stortinget?»
Statsråd Odd Einar Dørum : I St.prp. nr 1 for budsjetterminen 1999 har denne regjering sagt at den restriktive narkotikapolitikken skal videreføres. Videre poengteres det at politiets innsats på området må effektiviseres og forbedres, og at samarbeidet med tollvesenet er viktig. Det forebyggende arbeid skal prioriteres, særskilt overfor ungdom i miljøer der ecstasy og andre «designer drugs» omsettes og brukes. Samarbeidet internasjonalt skal styrkes og videreutvikles.
Norsk politi, sentralt og lokalt, har i betydelig grad skaffet seg den nødvendige kompetanse. Det er neppe noen fare for at denne kompetansen svekkes ved at Politihøgskolen avlyser et planlagt kurs.
I løpet av de siste seks årene har til sammen 380 tjenestemenn fått etterutdanning i narkotikaetterforsking ved Politihøgskolen. I 1998 gjennomgikk alle studentene i siste året på grunnutdanningen to temadager i emnet «Tegn og symptomer». Formålet med denne opplæringen er å bedre studentenes forutsetning for å kunne tolke kliniske indikasjoner på narkotikamisbruk. Dette er et nytt tilbud innen grunnutdanningen.
Rammene for grunnutdanningen og etterutdanningen er fastlagt av Politihøgskolens styre, og det er opp til skolens ledelse å prioritere innenfor disse. Timetallet for grunnutdanningen opprettholdes, og som følge av dette reduseres ikke den grunnleggende narkotikautdannelse for studentene. I tillegg er det som nevnt gjennomført to temadager på grunnutdanningen. Høgskolens plan var å gjennomføre to etterutdanningskurs i narkotikaetterforsking i 1999 – trinn II og trinn III. Kurset for trinn II ble gjennomført i januar etter oppsatt kjøreplan.
Jeg har full tillit til at Politihøgskolens ledelse og administrasjon gjennomfører de nødvendige tiltak for å sikre politiet tilfredsstillende kompetanse på dette saksfeltet.
Astrid Marie Nistad (A): Eg takkar statsråden for svaret.
Eg la merke til at han ikkje ville ta noko initiativ overfor Politihøgskulens leiing og administrasjon når det gjeld å sette i gang meir etterutdanning for politiet på dette området. Det er leit fordi vi alle er opptekne av at ein må slå fort ned på narkotikakriminaliteten. Det er òg eit faktum at denne kriminaliteten breier seg utover landet, og at langt fleire innanfor politiet burde ha utdanning og kompetanse til å kunne sjå ting og kunne slå tidleg ned på dette problemet. Så eg lurer på om ikkje statsråden bør sjå litt meir på kva vi kan få gjort her, fordi det som er tilbodet i dag, er frivillige kurs gjennom Norsk Narkotikapolitiforening, som heller ikkje får noko statleg tilskot. På eit så viktig område som dette meiner eg at staten bør ta ansvar for å halde oppe etterutdanninga av politiet.
Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg har gitt uttrykk for det hovedsyn at Politihøgskolens styre har ansvaret for driften av skolen, og etter min oppfatning ivaretar de dette på en korrekt måte innenfor de rammer de har til rådighet. Jeg er i det hele tatt opptatt av, innenfor det felt jeg har ansvar for som statsråd, å påse at det ansvaret som ligger hos andre, blir fulgt opp av andre. Og jeg ser det som en overordnet oppgave i justisdepartementet å sette i gang et arbeid for å delegere myndighet. Det knytter seg ikke spesielt til Politihøgskolen, men generelt til politiets virksomhet.
Jeg tror det vil bli vanskelig i hele justissektoren hvis statsråder alltid skal gå inn i enkelte saker, selv om de er brennbare, men jeg vil understreke at narkotikaområdet er viktig. Det gis en god samlet utdannelse, det gis en god grunnutdannelse, og selv om enkelte kurs blir avlyst, er det min oppfatning at det ikke truer kvaliteten på politiets arbeid, men selvfølgelig deler jeg representantens bekymring for narkotikamisbrukets omfang i Norge. Det er et felt som vel alle er opptatt av å bekjempe med alle virkemidler.
Astrid Marie Nistad (A): Eg hadde ikkje tenkt å ta noko oppfølgingsspørsmål, men eg vil gjerne rose statsråden for at han legg ansvar på dei som skal ha ansvar. Det synest eg er heilt riktig. Folk skjønar på den måten at ein skal gjere den jobben ein skal gjere.
Det er eit overordna ønske frå Stortinget at vi prioriterer opplæring og arbeid for å redusere narkotikastraumen til Noreg og den kriminaliteten som følgjer med. Difor er det òg viktig at dei som har ansvar, vert godt instruerte i tråd med dei forventningane som myndigheitene har til dei.