Stortinget - Møte onsdag den 28. april 1999 kl. 10
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Spørsmål 27
Aud Gaundal (A): Jeg skal få lov til å stille følgende spørsmål til kommunal- og regionalministeren:
«Fra forrige kommunal- og regionalminister har undertegnede fått skriftlig underretning om at departementet vil utarbeide en særskilt informasjonsbrosjyre om avviklingsreglene i husleiereguleringsloven og muligheten for bostøtte og andre støtteordninger. Det haster med slik informasjon til hver enkelt leietaker da det særlig blant eldre er stor usikkerhet omkring fremtidig husleie.
Kan statsråden love slik informasjon til hver enkelt og til hvilket tidspunkt?»
Statsråd Odd Roger Enoksen: Departementet har satt i gang med å planlegge utarbeidelsen av informasjonsmateriell i forkant av at den nye husleieloven trer i kraft fra 1. januar år 2000. Det vil bli utarbeidet avisannonser, informasjonsbrosjyre og informasjonshefte.
Informasjonsmateriellet vil gjøre nærmere rede for:
1. hovedpunktene i den nye husleieloven og hva som vil bli de viktigste endringene i forhold til någjeldende lov
2. avviklingen av husleiereguleringsloven, nærmere om den årlige oppjusteringen av leien i overgangsperioden på ti år og hvilke konsekvenser opphevelsen vil få
3. den enkelte leiers rett til å få bostøtte, eventuelt annen støtte, der leien blir høy
Formålet med informasjonsarbeidet vil være å nå ut til så mange som mulig, både utleiere, leiere og andre som blir berørt av regelendringene. Avisannonser vil nå ut til de fleste, men her vil informasjonsmengden være begrenset. Informasjonsmengden vil være større i brosjyrer og særlig i et informasjonshefte – som også vil nå ut til mange. Dessverre lar det seg ikke gjøre å nå ut til alle med en egen informasjonsbrosjyre, da det ikke finnes noe register over hvem som leier husrom.
På nåværende tidspunkt lar det seg ikke gjøre å fastslå når informasjonsmateriellet vil komme ut. Men jeg kan love representanten Gaundal at dette arbeidet blir høyt prioritert i departementet, og at materiellet vil komme ut i god tid før den nye loven skal ta til å gjelde.
Aud Gaundal (A): Jeg takker statsråden for svaret.
Når vi fra Arbeiderpartiet har stresset denne informasjonen, er det med bakgrunn i to sider ved saken. En del eldre folk er urolige og har behov for å vite hva selve overgangen i forbindelse med opphevelse av reguleringa vil innebære for hver enkelt. En annen ting er at huseierne etter vår mening ikke har opptrådt godt nok. Da vi behandlet loven, ble vi gjort oppmerksom på at det for et år siden var utsendt skriftlig materiell til en del leieboere fra gårdeierne. De ble da forespeilet at det ikke ville bli overgangsordninger, og også at husleien ville bli svært høg. Det er for å få bukt med desinformasjon og få konkret informasjon vi er litt opptatt av dette spørsmålet.
Når statsråden sier at det er vanskelig å nå ut til hver enkelt, vil jeg gjerne spørre: Hvordan vil en legge opp et samarbeid med Oslo og Trondheim? Det er jo de som stort sett blir berørt.
Statsråd Odd Roger Enoksen: Jeg må nok dessverre innrømme at jeg ikke er rede til å gå i detalj på hvordan vi skal imøtekomme situasjonen i Oslo og Trondheim. Men jeg ser det på samme måte som representanten Gaundal, at der står vi overfor spesielt store utfordringer.
Jeg skjønner den uro som er blant enkelte leietakere for den omlegging som her kommer. Og det at departementet nå gir arbeidet med å få ut informasjonsmateriellet så raskt som mulig, høy prioritet, er selvfølgelig et uttrykk for at man tar dette alvorlig. I kombinasjonen av tiltak med både avisannonser og brosjyrer og informasjonsmateriell utover det tar vi sikte på at det skal være mulig å nå så mange som mulig. Men det vil selvfølgelig aldri kunne være garantert å nå ut til samtlige leietakere.
Kirsti Kolle Grøndahl hadde her gjeninntatt presidentplassen.
Aud Gaundal (A): Jeg vil igjen takke statsråden for svaret.
Jeg tror ikke det er noen uenighet mellom oss om at det er behov for informasjon. Men når en skal informere en gruppe mennesker som begynner å bli litt oppe i åra, og som i tillegg er redde og kanskje feilinformert, bør informasjonen være enkel og lettfattelig. Særlig må de få konkret informasjon om hvor de kan henvende seg hvis husleia blir for høg, og at de dermed har rettigheter f.eks. i forhold til bostøtte.
I trygg forvissning om at statsråden vil gjøre det han har sagt, tror jeg dette skal bli greit.
Statsråd Odd Roger Enoksen: Kort: Jeg vil ta med meg de synspunktene som representanten Gaundal nå gir uttrykk for. Selvfølgelig er det også et mål for departementet å utarbeide dette materiellet så enkelt som mulig. Samtidig er det jo et lovverk som skal beskrives, og til en viss grad vil dette for mange framstå som komplisert. Men det er selvsagt en målsetting å gjøre det så enkelt som det overhodet lar seg gjøre.
Presidenten: Dermed er spørretimen over.