Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 28. april 1999 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 25

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Jan Petter Rasmussen til miljøvernministeren, vil bli besvart av nærings- og handelsministeren på vegne av miljøvernministeren.

Jan Petter Rasmussen (A): Jeg vil tillate meg å stille følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:

«Statens Kartverk etablerer nå en statlig forretningsvirksomhet, PRIMAR, som i konkurranse med private aktører skal selge elektroniske kart blant annet fra Statens Kartverk. De bakenforliggende avtaler blir holdt hemmelige for private aktører, som frykter konkurransevridning med tap av arbeidsplasser i små og mellomstore bedrifter (SMB) som resultat.

Vil statsråden besørge full offentlighet rundt PRIMAR og garantere at private aktører får tilgang på elektroniske kart fra Statens Kartverk på like vilkår med PRIMAR?»

Statsråd Lars Sponheim: I St.prp. nr. 1 for 1998-99 er det gitt en redegjørelse om at Kartverket i samarbeid med sjøkartverket i Storbritannia arbeider videre med å etablere et europeisk senter for forvaltning og distribusjon av elektroniske sjøkart og relaterte tjenester til internasjonal skipsfart. Data skal leveres på vegne av og i samarbeid med andre lands sjøkartverk.

Nå er dette senteret en realitet, og miljøvernministeren er i dag til stede i forbindelse med at H.M.K. Harald foretar den offisielle åpningen. PRIMAR er betegnelsen på senteret.

PRIMAR skal tilrettelegge autoriserte elektroniske sjøkart på vegne av europeiske sjøkartverk, slik at kartene kan leveres sømløst på tvers av landegrensene. PRIMAR har enerett til slike data fra de nasjonale sjøkartverkene. Private aktører vil få tilgang til slike data gjennom PRIMAR.

Det innebærer at PRIMAR skal distribuere de autoriserte elektroniske sjøkartene gjennom distributører som driver på kommersiell basis. Private aktører kan som distributører videreformidle slike data og utvikle verdiøkende tjenester. PRIMAR har allerede henvendelser fra mange firmaer som ønsker å få tilgang til deres data. PRIMAR vil ikke konkurrere med sine distributører ved salg mot sluttbrukere.

Det er grunn til å merke seg at PRIMAR er etablert i Stavanger. Det bør bety positive ringvirkninger for regionalt næringsliv. Opprinnelig var planen at dette senteret skulle ligge i London.

Miljøverndepartementet har på bakgrunn av henvendelser orientert om hovedpunkter i den samarbeidsavtalen som er inngått mellom ti europeiske sjøkartverk. Kartverket vil ta initiativ til offentliggjøring av denne avtalen. Det vil også bli gjort for samarbeidsavtalen mellom det britiske sjøkartverket og det norske kartverket.

Jan Petter Rasmussen (A): Så vidt jeg vet, er PRIMAR ikke registrert i noe register, så en kan undre seg på om kongen og flere av dem som er på åpningen i dag, vet hva de åpner.

Den internasjonale hydrografiske organisasjonen, IHO, har vedtatt at det skal etableres regionale senter – såkalte RENC – for sammenstilling og distribusjon av elektroniske sjøkartdata. Da må spørsmålet bli: Med hva slags rett eller autoritet kan dette organet gjøre vedtak som skal være bindende for næringsvirksomhet i Norge, og hvordan er forholdet til EØS og de andre landene som er involvert? Avtalene «Memorandum of Understanding» og «Arrangement on Cooperation within the Northern Europe RENC» er holdt hemmelig. Statsråden sier nå at en skal kunne offentliggjøre dem på et senere tidspunkt, men da er det for sent, da er dette allerede etablert. Utgangspunktet med hemmelighold er underlig også i forhold til Venstres og statsrådens holdning til det som går på offentlighet. Hvordan samsvarer det med dette synet i forhold til offentlighetsprinsippet i forvaltningen, som Sponheim har holdt fanen høyt i forhold til?

Statsråd Lars Sponheim: Får jeg først understreke at dette som åpnes i dag, er et senter under Sjøkartverket og er pr. i dag en divisjon i Sjøkartverket. Spørsmålet om å gjøre dette til et aksjeselskap på bakgrunn av disse samarbeidsavtalene er nå til vurdering.

Nå har det vært gitt en orientering om hovedpunkter i avtalen mellom de ti europeiske sjøkartverkene, så det er kjent. Denne avtalen inneholder nemlig en klausul som krever at partene skal godkjenne at detaljer i avtalen gjøres kjent mellom disse ti landene. Miljøverndepartementet har bedt Kartverket ta opp med partene full offentliggjøring av avtalen, så her gjør vi det vi kan for å få full offentliggjøring. La meg understreke at dette som nå skjer, at det blir mulig å få autoriserte sjøkart i digital form, ikke er til hinder for mange gode bedrifter som kan gå videre med dette, tilrettelegge det og legge tjenester til denne tjenesten i møte med kundene, som er rederiene og båtene.

Jan Petter Rasmussen (A): Det som statsråden elegant unngår, er det som er selve essensen, nemlig forholdet til Sjøkartverkenes leveranse av digitale data. Den blir forbeholdt PRIMAR. Det er nettopp der poenget ligger, at eksisterende bedrifter jobber med det i dag og har utviklet seg, f.eks. firmaet C-Map Norway, som siden starten i 1993 har bygd seg opp fra to ansatte til 27, med avdelinger i Estland, Hellas, Japan og USA i dag. Firmaet har også en stor virksomhet i St. Petersburg. En slik bedrift vil bli berørt av dette, og det er det spørsmålet egentlig dreier seg om. Da må jeg igjen spørre statsråden, ut fra hans profilering av små og mellomstore bedrifter: Hvordan kan han forsvare en slik framgangsmåte som dette, der en statlig virksomhet slår beina under nettopp en slik type bedrift? Derfor vil jeg gjenta spørsmålet: Vil statsråden sørge for at private aktører får tilgang til elektroniske kart fra Statens kartverk på like vilkår med PRIMAR?

Statsråd Lars Sponheim: Hele poenget med denne saken er at det skal være mulig å få autoriserte sjøkart i digital form, og det er det de statlige sjøkartverkene som kan gi. I dag er det slik at skipene må ha papirkart som er autoriserte, på broa, i tillegg til det man kjøper fra det enkelte selskap, som f.eks. dette selskapet i Egersund, som heter C-Map. En mulighet dette gir, er at dette selskapet og andre selskaper skal kunne få autoriserte data som gjør det mulig å få autoriserte CD-ROM-er – som dette legges på- med sjøkart, slik at man på den enkelte båt skal slippe å ha autoriserte papirkart. Det er et betydelig framskritt for sjøsikkerhet osv. Som jeg sa i mitt første svar, skal ikke PRIMAR her fungere som en konkurrent til C-Map eller andre selskaper, men være et grossistledd som tilrettelegger autoriserte digitale sjøkart. Det gir muligheter, og jeg skal forsikre om at selskapet C-Map og andre bør ha alle muligheter til å vinne fram i den konkurransen, noe også andre representanter fra Rasmussens distrikt har vært opptatt av.

Presidenten: Vi går tilbake til spørsmål 3.

: