Stortinget - Møte torsdag den 15. april 1999 kl. 10
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Sak nr. 2
Interpellasjon fra representanten Rolf Reikvam til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:
«Andelen lærere uten godkjent utdanning har økt de siste årene. Andelen med universitetsbakgrunn som velger læreryrket, er redusert. Dette rammer særlig realfagene i videregående skole. Sosialistisk Venstreparti foreslo i en interpellasjonsdebatt foran oppgjøret i fjor at lærerne burde prioriteres ved oppgjøret. Nye signaler fra partiene tyder på at de har endret standpunkt. Dette kan være et uttrykk for at det er større vilje i Stortinget til å ta ansvar. Det er derfor viktig at dette kan komme til uttrykk som et signal til statsråden som forvalter statens arbeidsgiveransvar.
Er statsråden enig i at dårlig rekruttering til læreryrket er i ferd med å bli et alvorlig problem, og er statsråden i så fall villig til å ta i bruk lønnsoppgjøret for å motvirke denne utviklingen?»
Talere
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
Votering i sak nr. 2
Presidenten: Under debatten er det satt fram tre forslag. Det er:
forslag nr. 1, fra Inge Lønning på vegne av Høyre
forslag nr. 2, fra Ursula Evje på vegne av Fremskrittspartiet
forslag nr. 3, fra Rolf Reikvam på vegne av Sosialistisk Venstreparti
Forslagene er omdelt i salen.
Tomas Norvoll – til stemmeforklaring.
Tomas Norvoll (A): Bare en kort stemmeforklaring på vegne av Arbeiderpartiet.
Forslag nr. 1, fra Inge Lønning på vegne av Høyre, vil vi stemme mot hvis han ikke vil gjøre det om til et oversendelsesforslag. Bakgrunnen for det er at statsråden gav veldig klare signaler om at dette ville bli tatt med i meldingen, og at det gjelder ting som Stortinget har behandlet tidligere og sluttet seg til.
Så til forslag nr. 2, fra Ursula Evje på vegne av Fremskrittspartiet. Intensjonen og holdningen i det forslaget er helt i tråd med tidligere vedtak som Arbeiderpartiet har vært med på …
Presidenten: Presidenten vil be om at stemmeforklaringen gjøres kort.
Tomas Norvoll (A): Vi vil derfor stemme for det forslaget.
Forslag nr. 3, fra Rolf Reikvam på vegne av SV, vil vi stemme mot, da det er en innblanding i lønnsoppgjøret.
Rolf Reikvam (SV): Vi kommer til å stemme mot forslaget fra Høyre fordi det er naturlig at dette blir en del av det som skal vurderes i rekrutteringsmeldingen.
Når det gjelder forslaget fra Fremskrittspartiet, er vi enig i intensjonen. Det har vi sagt tidligere i forbindelse med kompetansereformen, men forslaget er såpass uklart at vi ikke kan stemme for det her i dag.
Inge Lønning (H): Når det gjelder forslaget fra Fremskrittspartiet, må Høyre stemme mot dette fordi det er et forslag av den type som vil være tjent med en komitebehandling før det eventuelt fremmes.
Når det gjelder forslag nr. 1, som jeg har fremsatt på vegne av Høyre, gir forløpet av debatten ikke grunnlag for å trekke dette forslag. Det er en anmodning om at dette skal vektlegges spesielt, og det bør Stortinget ta stilling til.
Arne Lyngstad (KrF): Når det gjelder forslag nr. 1, fra Høyre, vil jeg anbefale sentrumspartiene å stemme imot det, når forslagsstilleren ikke ville gjøre det om til et oversendelsesforslag. Bakgrunnen for det er at statsråden allerede har sagt at dette vil komme i meldingen.
Når det gjelder forslag nr. 3, fra Sosialistisk Venstreparti, vil vi også der anbefale sentrumspartienes representanter å stemme imot, med den begrunnelse som også Tomas Norvoll gav.
Når det gjelder forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet, opplever også vi det forslaget så uklart formulert, selv om vi har stor sans for intensjonen, at jeg vil anbefale sentrumspartienes representanter å stemme imot.
Presidenten: Da antar presidenten at vi kan gå til votering.
Presidenten foreslår at det først voteres over forslaget fra Sosialistisk Venstreparti, så over forslaget fra Høyre og deretter over forslaget fra Fremskrittspartiet.
Forslag nr. 3, fra Sosialistisk Venstreparti, lyder:
«Stortinget ber Regjeringen i lønnsforhandlingene med organisasjonene på statssektoren å prioritere lærergruppene som del av en politikk for å sikre fremtidig rekruttering til utdanningssektoren.»
De som stemmer for forslaget, bes reise seg.
Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble mot 6 stemmer ikke bifalt.Presidenten: Det ble mot 6 stemmer – etter litt nøling fra Erik Solheim. Hvis det går an å være så fri: Vi får se om dette blir en vane.
Erik Solheim (SV) (fra salen):Det er ikke lett å reise seg når man er vingeklippet! (Munterhet i salen)
Presidenten: Representanten trenger ikke vinger for å reise seg! (Fortsatt munterhet i salen)
Det voteres så over forslag nr. 1, fra Høyre:
Votering: Forslaget fra Høyre ble med 73 mot 29 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.02.19)«Stortinget ber Regjeringen om å legge vekt på lønnspolitikkens betydning som virkemiddel i den varslede handlingsplan for rekruttering til læreryrket.»
Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet:
Votering: Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 52 mot 50 stemmer ikke bifalt. Forslaget votert over på nytt, se neste side(Voteringsutskrift kl. 14.02.38)«Stortinget ber Regjeringen om snarest å utarbeide og iverksette retningslinjer for et forkortet utdanningsløp basert på videregående skole og realkompetanse for ufaglærte lærere og lærer-/skoleassiastenter. Utdanningsløpet skal lede frem til eksamen som gir formell kompetanse som faglært lærer. Det skal gis mulighet for å ta utdanningen som deltidsstudium, ved siden av jobb.»