Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 14. april 1999 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Signe Øye til nærings- og handelsministeren, vil bli besvart av justisministeren på vegne av nærings- og handelsministeren.

Signe Øye (A): Jeg vil tillate meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Etter at Askim Gummitekniske Industri AS gikk konkurs i mars 1999 har det vært jobbet for å redde gummiblanderiet, som har vært en lønnsom del av bedriften. Lokale investorer har bydd 2 mill. kroner for maskinene slik at gummiblanderiet kan drives videre. SND, som har pant i maskinene, har ikke villet selge for under 2,5 mill. kroner. Vil statsråden foreta seg noe for at gummiblanderiet i Askim med 12-15 arbeidsplasser kan drives videre?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Som panthaver i et konkursbo skal SND søke å oppnå best mulige nærings- og distriktsmessige løsninger, samtidig som de skal sikre de verdiene som ligger i pantet.

SNDs panterett i Askim Gummitekniske Industris konkursbo omfatter bl.a. et gummiblanderi. Dette blanderiet ble etter verdivurdering av takstmann budt ut for salg for 3,5 mill. kr. Et Askim-basert selskap, Investor Finans AS, la inn to bud på blanderiet, hvorav det høyeste budet var på 2 mill. kr.

Ut fra et ønske om å få til en løsning med fortsatt drift av blanderiet i Askim senket SND sitt priskrav til 2,25 mill. kr. Dette tilbudet ble ikke akseptert av Investor Finans AS. Investor Finans AS trakk deretter begge sine bud på blanderiet. SND sendte den 26. mars 1999 Investor Finans AS et nytt bud på blanderiet. Priskravet var nå 2 mill. kr under forutsetning om kontant oppgjør. Heller ikke dette tilbudet ble akseptert av Investor Finans AS.

SND arbeider for tiden med å finne nye interessenter til blanderiet. SND ser helst at det skal være mulig å få til en løsning med en interessent som har planer om videre drift i Askim.

Når det gjelder næringsministerens rolle i saker av denne art, har det helt siden opprettelsen av SND vært lagt til grunn at SND-styrets myndighet ikke skal begrenses ved at departementet eller Regjeringen påvirker eller treffer avgjørelser i enkeltsaker.

Jeg har tillit til at SND i denne saken vil finne en løsning som best mulig ivaretar de ulike interessene.

Signe Øye (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er gode nyheter at SND fortsatt jobber med å finne nye interessenter. Da Askim Gummitekniske Industri gikk konkurs i mars, var det viktig å redde den lønnsomme delen, og de har jobbet ganske intenst med dette i tiden etter mars, fordi stans i produksjonen medfører tap av kunder. SNDs representant har uttalt at det som teller for SND, er å få en høyest mulig pris for maskinene. Dermed virker det som om det ikke betyr noe om kjøperen har til hensikt å drive gummiblanderiet videre, eller om bl.a. maskinene selges til utlandet. Jeg synes at SNDs rolle i denne saken har vært ganske passiv, for det dreier seg om små summer for å få til en løsning. Synes justisministeren at SND har levd opp til navnet Statens nærings- og distriktsutviklingsfond i denne saken?

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg er ikke næringsminister, men jeg får bruke mine allmennkunnskaper og si som følger: Når noe er verdt 3,5 mill. kr, og en mottar et bud på 2 mill. kr, og en er villig til å komme det budet i møte mot kontant oppgjør, synes jeg at en både har vært praktisk og økonomisk ganske fornuftig. Jeg kan ikke oppfatte det som har vært gjort i denne saken, annerledes enn at SND, i skjæringspunktet mellom å få mest mulig igjen for verdiene og samtidig finne en løsning, har strukket seg langt. Når det da viser seg at det at man tar folk på ordet på et bud på 2 mill. kr, ikke holder, og en fortsetter å jobbe, må jeg si at en ikke bare er praktisk. Da er en også utholdende, og det bekrefter at den tillit som næringsministeren har til SND, er en tillit som de er verdig.

Signe Øye (A): Det er klart at det ikke er så enkelt for justisministeren å være i næringsministerens sted.

Men jeg har et tilleggsspørsmål som gjelder beredskapslageret for gummi her i landet. Askim Gummitekniske har vært beredskapslager tidligere. Dersom det er slik at denne bedriften ikke kan fortsette, vil vi ikke ha noe slikt beredskapslager. Da drister jeg meg likevel til å spørre: Mener Regjeringen nå at det ikke lenger er nødvendig å ha et slikt beredskapslager for gummi her i landet?

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg antar at de som har ansvar for beredskap, alltid vurderer det. Til syvende og sist ligger også noe av det ansvaret hos meg, men ikke alt. Jeg skal selvfølgelig ta med meg spørsmålet om beredskapslageret, som jeg ikke kan svare på på stående fot, og jeg skal også sørge for at en oversikt over situasjonen for beredskapslageret blir sendt representanten.

Men jeg må få lov til å gjenta at det framkommer i mitt svar at det faktisk er gitt et bedre bud fra SND enn det spørreren har tatt med seg. Det framkommer at når man gir et bud overfor interessenter som er på linje med det interessentene tilbyr, er det ikke godt nok. Jeg må si at da er det bra at SND faktisk ikke gir opp, men fortsetter å jobbe for å finne en praktisk løsning.

: