Stortinget - Møte onsdag den 14. april 1999 kl. 10
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Spørsmål 20
Hallgeir H. Langeland (SV): Eg vil gjerne stilla følgjande spørsmål til samferdselsministeren:
«Rett før påske skjedde det nok en alvorlig ulykke i en tunnel. Mange omkom i Mont Blanc-tunnelen, ikke bare i selve ulykka, men fordi brannen som startet samtidig gjorde det umulig for hjelpemannskaper å komme inn for å berge ut folk. I Norge har vi mange og lange tunneler, og gjennom avisoppslag har jeg sett at oppfinner Andor Tømmervik har presentert løsninger for fjernstyrte slokkinger av branner inne i tunneler.
Hvordan er sikkerheten ved brann i tunneler, og hva blir gjort for å bedre denne ?»
Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Jeg er generelt meget opptatt av økt sikkerhet i trafikken. Dette er viktig også for trafikk i tunneler.
Det er meget sjelden at det oppstår brann i et kjøretøy i en vegtunnel. I Norge har Statens vegvesen registrert noe over 40 bilbranner i vegtunneler de siste sju årene uten at mennesker er omkommet på grunn av brannen.
Retningslinjene for sikring av vegtunneler setter strenge krav til brannsikring i nye tunneler. For eldre tunneler investeres det i inneværende fireårsperiode for Norsk veg- og vegtrafikkplan årlig 40 mill. kr for å bringe brannsikringen opp på et akseptabelt nivå. Dette dreier seg om installasjon av nødtelefoner, brannslokningsapparater og trafikksignalanlegg på utsiden av tunnelen.
Statens vegvesen har i samarbeid med flere eksterne parter startet et større utviklingsprosjekt rundt tunnelspørsmålet, der sikkerhet har en sentral plass. Det utredes også forskjellige slokkemetoder.
Jeg kan i tillegg opplyse at Kommunal- og regionaldepartementet og Samferdselsdepartementet samarbeider om retningslinjer for brannsikring i nye og eksisterende vegtunneler.
På jernbanesiden er det Statens Jernbanetilsyn som godkjenner kjøreveg og rullende materiell. Det er to forhold som vektlegges før nye jernbanetunneler kan tas i bruk:
at de sikkerhetstekniske krav som gjelder for tunnelen og det rullende materiell, ivaretar hensynet til brannsikring
at beredskapsanalyser er gjennomført, samt at det finnes beredskapsplaner i tilfelle ulykker skulle inntreffe
Samlet betyr dette at det arbeides kontinuerlig for å øke sikkerheten i tunnelene.
Hallgeir H. Langeland (SV): Eg takkar for svaret. Eg synest det er positivt at samferdselsministeren tydelegvis har gripe fatt i spørsmålet, og at det faktisk føregår utgreiingar. Det første oppfølgingsspørsmålet mitt blir: Når kjem eventuelt desse utgreiingane fram til oss andre – kva tid får me innblikk i desse?
Det andre går på noko eg ikkje er heilt nøgd med i svaret. I mitt eige fylke, Rogaland, har ein Rennfast og større tunnelar som er veldig bratte både på den eine og andre sida. Dersom det skjer ulykker nede i desse, vil dei bli nærmast som steikjeomnar, sånn som ein kunne seie at det vart i Mont Blanc-tunnelen. Blir det spesielle tiltak? Og ser statsråden for seg f.eks. det som denne oppfinnaren hadde sett på: fjernstyring av ei eventuell slokking?
Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Når det gjelder tidspunktet for utredningenes avslutning, er mitt inntrykk at det vil være best om man får delutredninger underveis, altså at man ikke trenger å vente til alt er ferdig utredet før man gjør tiltak. Det vil være min holdning. Derfor kan jeg ikke i dag tidfeste endelig når det vil være riktig å sette en sluttstrek.
Til spørrerens henvisning til oppfinner Andor Tømmervik om fjernstyrt slokking av branner i tunneler må jeg dessverre som statsråd meddele at dette er ukjent for Samferdselsdepartementet og vegmyndighetene, slik at vi ikke har det tilstrekkelige grunnlag og kjennskap til prosjektet til å vurdere dette seriøst. Signalene som er gitt fra spørrerens side, vil bli tatt med videre.
La meg bare minne om at når det gjelder brannen i Mont Blanc-tunnelen, ønsker vi snarest mulig å få tilgang til etterforskningsrapporten i forbindelse med den.
Hallgeir H. Langeland (SV): Eg synest statsråden gjev inntrykk av at dette blir tatt alvorleg, og at han gjennom delrapportar vil koma tilbake til både Stortinget og andre med forslag til løysingar og eventuelt korleis ein skal avsetta midlar. Eg er opptatt av at ein set seg inn i dei løysingar som finst, og vel dei beste, for alle som t.d. køyrer i desse undersjøiske tunnelane, ser kva problem det kan føra til dersom det startar brannar der.
Eg ventar nå berre at statsråden følgjer dette opp vidare, før ein får ei ulykke liknande den i Mont Blanc-tunnelen.