Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 24. mars 1999 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Ågot Valle (SV): Jeg har følgende spørsmål til utenriksministeren:

«Utenriksministeren er opptatt av at kurderleder calan får en rettferdig behandling i forbindelse med rettssaken. Opplysninger gitt i samtaler med calans advokater gir grunnlag for å tro at rettssaken blir en farse. Det er viktig for rettssikkerheten til de involverte at det er et kontinuerlig press utenfra, og at folk fra andre land får være tilstede under rettssaken.

Vil utenriksministeren ta initiativ for å sikre at det blir anledning for observatører fra Norge til å være til stede før og under rettssaken?»

Utenriksminister Knut Vollebæk: Fra norsk side har vi gjort det klart at vi forventer en åpen og rettferdig rettergang for Abdullah calan. Siden det ble kjent at PKK-lederen var fengslet, har vi arbeidet aktivt for å sikre internasjonal tilstedeværelse under rettssaken mot ham.

Vi har sett det som naturlig å kanalisere vårt engasjement gjennom Europarådet, som er det mest hensiktsmessige forum for å drøfte menneskerettighetsspørsmål og for å legge press på land i menneskerettighetssaker. I tråd med dette har vi arbeidet for at en bred parlamentarikerdelegasjon fra Europarådet kan følge rettssaken. Vi har godt håp om norsk deltakelse i denne delegasjonen.

Vi har dessuten arbeidet for at Europarådets ministerkomite skal få være til stede under rettssaken. Dette er nå bekreftet, og ministerkomiteen vil være representert ved det ungarske formannskapet.

La meg også nevne, som representanten Valle vil være kjent med, at en delegasjon fra Europarådets antitorturkomite møtte calan i fengselet i begynnelsen av mars. Den norske visepresidenten i komiteen, Ingrid Lycke Ellingsen, deltok i disse samtalene.

Jeg vil i tillegg få nevne at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har truffet vedtak for å sikre både calans og forsvarets rettigheter, og for å gi den tiltalte anledning til å utøve sin klagerett overfor Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Tyrkia holder domstolen orientert om tiltak som blir truffet for å innfri Den europeiske menneskerettighetskommisjonens krav.

Det sentrale i denne saken er at calan får en rettferdig behandling. I den sammenheng er et internasjonalt nærvær spesielt viktig. En tilstedeværelse fra Europarådet etter de linjene jeg her har skissert, burde gjøre det internasjonale samfunn i stand til å innhente førstehånds opplysninger om calans situasjon og rettssaken mot ham. Vi vil selvsagt følge denne saken nøye i tiden fremover.

Ågot Valle (SV): Jeg takker for svaret. Jeg oppfatter det som at utenriksministeren virkelig er opptatt av at her skal det gå rett for seg, og at det er viktig at det er internasjonale observatører til stede. Men det som også er viktig, er at det ved siden av parlamentarikere er advokater, som kan være til stede og vurdere rettssaken, og som også kan se på hva som kan gjøres på forhånd.

Utenriksministeren er kjent med at jeg sammen med to advokater hadde en ganske lang samtale med calans advokat Ahmet Zeki Okcuoglu. Og det kom fram rystende detaljer i denne samtalen, som gjør at bildet av Tyrkia som en rettsstat faller ganske mye sammen. Det er derfor gode grunner til å tro at denne rettssaken vil bli en farse. Utenriksministeren kjenner helt sikkert til disse rystende detaljene fra den samtalen vi hadde.

Jeg forstår det slik at utenriksministeren og Regjeringa har sin strategi med å la det gå gjennom Europarådet. Det kan være greit nok, men hvis Europarådet sender sine representanter og andre land sender sine representanter, kan det være et signal til Tyrkia om at denne rettssaken virkelig blir tatt på alvor. Kan det i lys av det være riktig å sende også norske observatører, ved siden av delegasjonen fra Europarådet?

Utenriksminister Knut Vollebæk: Jeg forstår representanten Valles spørsmål slik at det her er snakk om to ting.

Det ene gjelder et utvidet parlamentarisk nærvær. Regjeringen har selvsagt ikke noe imot at det blir et utvidet parlamentarisk nærvær, men vi tror at det har vært viktig å arbeide aktivt for at Europarådet skulle bli representert. Vi er glad for at det har skjedd. Det er det sporet vi vil prioritere, selv om vi selvsagt også vil ønske velkommen at andre lands parlamentarikere deltar.

Den andre delen av spørsmålet gjelder så vidt jeg forstår, støtte til calans advokater. Som representanten Valle er godt kjent med, og som man også er kjent med ellers, har Norge og Utenriksdepartementet finansiert en representant for Den Norske Advokatforenings MR-utvalg, som var i Tyrkia. Vi mottok hans rapport i går, og vi vil selvsagt gå nøye gjennom den rapporten og se på hvilke forslag man kommer med, og hvordan dette kan følges opp.

: