Stortinget - Møte onsdag den 24. mars 1999 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 31
Inger Stolt-Nielsen (H): «Stortinget har ved flere anledninger vedtatt å satse på bruk av naturgass i samferdselssektoren, og betydningen av statlig bidrag og engasjement ved bygging av infrastruktur for å realisere «Naturgassveien» og tilrettelegging for gassdrevne ferjer er akseptert av Stortinget. I Samferdselsdepartementets budsjett 1999 ble det avsatt 40,4 mill. kroner til «Tilskudd til rasjonell og miljøvennlig transport».
Hvor langt er man kommet med å realisere Stortingets vedtak om bruk av gass i samferdselssektoren?»
Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Myndighetenes primære rolle i sammenheng med bruk av naturgass i samferdselssektoren er å sørge for tilfredsstillende rammevilkår. Dette gjelder spesielt gjennom utformingen av avgiftssystemet, slik at bl.a. miljøegenskapene til de respektive drivstoffene blir tatt hensyn til. Siden bruk av naturgass er avgiftsfri, mens bruk av konvensjonelle drivstoff innebærer høye avgifter, legges det gjennom avgiftssystemet til rette for bruk av naturgass i Norge. Samferdselsdepartementet er imidlertid også involvert i enkeltprosjekter som angår bruk av naturgass i samferdselssektoren. Prosjektene er hovedsakelig knyttet til områder som er naturlig ut fra miljømessige og økonomiske hensyn – gassbusser i de store byene og gassferjer i nærheten av ilandføringsstedene. Alle prosjektene har geografisk tilknytning til «Naturgassveien».
Av midlene på kapittel 1301 post 70 i Samferdselsdepartementets budsjett, Tilskudd til rasjonell og miljøvennlig transport, går i størrelsesorden 10 mill. kr til forsøksordningen for alternative drivstoff mv. Samferdselsdepartementet har gjennom flere år bl.a. fullfinansiert naturgassbussprosjektene i Trondheim og Haugesund over forsøksordningen for alternative drivstoff mv. I den forbindelse har det bl.a. blitt bygd fyllestasjoner for naturgass i Trondheim og Haugesund. I Trondheim brukes anlegget av 4 busser, mens det er dimensjonert for 40. Fyllestasjonen i forbindelse med gassbussprosjektet i Haugesund brukes av 8 busser, 6 drosjer og 54 andre kjøretøy. Over forsøksordningen har også andre prosjekt som involverer bruk av naturgass, vært finansiert, som f.eks. et prosjekt angående gassdrift av lokomotiv. Videre har det blitt bevilget 10,5 mill. kr til gassbussprosjektet i Bergen over storbymidlene for 1997.
Arbeidet med å utvikle gassdrevne ferjer har avklart at bare LNG er egnet som lagringsform for gass i ferjer. Den første gassdrevne ferjen er nå under bygging og skal settes i drift over Moldefjorden i sambandet Sølsnes-Åfarnes. Ferjen vil bli forsynt med gass fra Tjeldbergodden. Som det ble redegjort for i statsbudsjettet for 1999, betinger en gjennomføring av forsøk med gassdrift i Boknafjordsambandet investering i anlegg for omgjøring av naturgass fra komprimert form, CNG, til flytende form, LNG. Både økonomiske og markedsmessige forhold må avklares. Departementet tar sikte på å gi Stortinget en nærmere orientering i løpet av våren.
Inger Stolt-Nielsen (H): Jeg takker statsråden for svaret.
De to ferjene som er vedtatt satt inn i Boknafjordsambandet, har nå vært etterlyst av Stortinget, senest i årets budsjettinnstilling. Og det er gjort helt klart at disse to fergene må ha landbaserte investeringer i omgjøring av naturgass, slik at gassen kan brukes i ferjesambandet.
Det skulle være klart at en ønsker disse ferjene – det er vedtatt her, det er vedtatt i fylkestinget – men så går veisjefen i Rogaland ut i avisen den 11. mars i år og sier at de ikke vil ha gassdrevne ferjer i Boknafjordsambandet på grunn av de høye kostnadene ved landbasert infrastruktur.
Nå har privat næringsliv og lokale myndigheter gått inn for å bidra med å få på plass denne landbaserte infrastrukturen. En visste jo i forkant, da en vedtok at en skulle ha LNG-ferjer i Boknafjordsambandet, at landbasert infrastruktur ville medføre kostnader, så mitt spørsmål til ministeren blir: Står Regjeringen bak veisjefens avvisning av gassdrevne ferjer i Boknafjordsambandet, eller kan vi vente utspill fra Regjeringen som gjør det mulig å realisere disse ferjeprosjektene i løpet av relativt kort tid?
Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Som representanten Inger Stolt-Nielsen godt kjenner til, har disse sakene vært omfattet med stor interesse og stort engasjement de seinere år. Det er ingenting som tilsier at Regjeringen har en annen holdning i dag til disse prosjektene, verken på ferjesiden eller bussiden, enn den har hatt tidligere. Vi vil, som jeg nevnte i mitt første svar, gi Stortinget en nærmere orientering i løpet av våren. Og i et slikt svar fra statsrådens side ligger det at han ikke går inn på den uttalelsen som er gjort fra veisjefens side i denne omgang, men er nødt til å komme tilbake til det i den orienteringen som gis Stortinget.