Stortinget - Møte onsdag den 24. mars 1999 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 12
Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Anneliese Dørum til finansministeren, vil bli tatt opp av representanten Tore Nordtun.
Tore Nordtun (A): Jeg har lyst til å stille finansministeren følgende spørsmål:
«Det er store forskjeller på ligningsverdien på boligeiendommer i Nannestad, Ullensaker og Gjerdrum. Dette er et problem også andre steder i landet. Nåværende ordning er basert på historiske verdifastsettelser, som siden er videreført med kun mindre justeringer. Fylkesskattesjefen i Akershus sier at disse problemene bare kan løses gjennom nye regler for verdsettelse av boligeiendom.
Hvor langt er departementet kommet med utarbeidelsen av nye takseringsregler?»
Statsråd Gudmund Restad: Erfaringene har vist at det gjeldende takseringssystem ikke ivaretar behovet for et enhetlig takstgrunnlag. De nåværende ligningstakstene ivaretar heller ikke hensynet til likhet i beskatningen av sammenlignbare eiendommer. Grunnlaget for beskatning har blitt for vilkårlig, og dermed urettferdig. Disse forholdene taler for en fullstendig revisjon av takstsystemet.
I juni 1996 fremmet derfor den daværende arbeiderpartiregjeringen en stortingsmelding om boligtaksering og prinsipper for boligbeskatning, jf. St.meld. nr. 45 for 1995-96. Meldingen ble behandlet av Stortinget i april 1997 på grunnlag av Innst. S. nr. 143 for 1996-97 fra finanskomiteen.
I Finansdepartementet arbeides det nå med å følge opp komiteflertallets merknader i denne innstillingen, bl.a. med hensyn til å vurdere økonomiske, fordelingsmessige og administrative konsekvenser av omleggingen som er skissert i innstillingen. Det har tidligere ikke foreligget nødvendig datamateriale til å gjennomføre tilfredsstillende analyser på disse punktene. I fjor foregikk det en datainnsamlingsprosess i samarbeid med Statistisk sentralbyrå. Departementet har nå fått et godt grunnlag for å foreta de beregningene og analysene som komiteflertallet bad om i innstillingen. Departementet er i gang med dette arbeidet, og beregningene og analysene vil bli forelagt Stortinget sammen med andre vurderinger av omlegginger i boligbeskatningen. Foreløpig er det ikke mulig å vise til et konkret tidspunkt for framleggelsen.
Jeg er på ingen måte tilfreds med det varierende nivået innenfor gjeldende takseringssystem. Det har lenge vært et stort behov for et nytt takseringssystem, og jeg understreker at arbeidet med oppfølgingen av Innst. S. nr. 143 for 1996-97 er prioritert.
Tore Nordtun (A): Jeg takker finansministeren for svaret.
Jeg syns finansministeren her gav en grei redegjørelse med korte stikkord for hva som er ulempene med dagens takseringsregler, og for det sterke behovet det er for å få ensartede regler på plass, slik at vi kan få ligningsverdier som er riktige, og ikke minst sammenlignbare både innenfor og over kommunegrensene. Etter hvert som disse urimelighetene mellom kommuner og innenfor kommunene kommer mer og mer fram, blir det flere og flere spørsmål fra publikum om hvor det blir av de nye takseringsreglene. Jeg konstaterer at finansministeren svarte at departementet er godt i gang med arbeidet, og at de også tar hensyn til flertallsinnstillingen om nytt boligtakseringssystem som finansministeren viste til var oppe til behandling i 1997, men jeg vil innstendig be finansministeren om at denne saken snart må komme til Stortinget, slik at vi kan få orden på det, og ikke minst for at ligningsmyndighetene kan få noe sikkert å rette seg etter.
Statsråd Gudmund Restad: Tore Nordtun, som framførte spørsmålet i dag, og jeg selv satt sammen i finanskomiteen da Innst. S. nr. 143 ble avgitt fra komiteen, og jeg tror vi har en felles oppfatning av de urimeligheter som ligger i dagens system, og behovet for snarlige endringer. Det er ikke noen uenighet i det hele tatt mellom Nordtun og meg om dette spørsmålet.
(Statsråd Restad)
Som jeg sa, har det manglet en god del datagrunnlag for at en kunne arbeide raskere med saken. Denne datainnsamlingsprosessen ble gjennomført i løpet av fjoråret og ble avsluttet ved årsskiftet, så nå er vi i stand til å kunne følge opp saken mer konkret. Saken er prioritert, og jeg oppfattet Nordtuns anmodning om at en skal påskynde denne saken, som en beskjed fra en av dem som var med og utgjorde et flertall i finanskomiteen den gangen vi avgav innstillingen.