Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 17. mars 1999 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:

«Halden kommune diskriminerer utenbys håndverksbedrifter. Fredrikstad-firmaet Borge Rør A/S gav et tilbud på 701 000 kroner angående rørleggerarbeider på det kommunale Karrestad bofellesskap, men kommunen valgte et lokalt rørleggerfirma som lå 23 000 kroner høyere i pris. EØS-avtalens generelle prinsipper gjelder også kommunal sektor under terskelverdiene.

Hva vil statsråden foreta seg for å hindre at Halden kommune bryter EØS-regelverket?»

Statsråd Lars Sponheim: Det er riktig som stortingsrepresentanten Hedstrøm påpeker, at EØS-avtalens generelle bestemmelser, herunder forbudet mot diskriminering på nasjonalt grunnlag, også gjelder for kommunal sektor. I tillegg følger det også av norsk anbudsrett og forvaltningsrett at leverandørene skal gis lik behandling. En kommune kan derfor ikke foretrekke en leverandør alene på grunn av lokal tilhørighet.

Hvorvidt Halden kommune har brutt noen av de nevnte rettsreglene i forbindelse med det aktuelle kjøpet av rørleggertjenester til Karrestad bofellesskap, vil jeg ikke uttale meg om her.

Jeg vil imidlertid generelt bemerke at det i forbindelse med valg av leverandør, er et grunnleggende prinsipp at den enkelte leverandør skal få vite om hvilke kriterier som vil være avgjørende for tildelingen. Oppdragsgiver må derfor opplyse om tildeling vil skje på grunnlag av pris alene eller ut fra en mer sammensatt vurdering av hvilket tilbud som er det økonomisk mest fordelaktige. Om kommunen har valgt at tildeling skal skje ut fra en økonomisk totalvurdering, vil ikke en noe dyrere pris hos vinnertilbudet i seg selv innebære et regelverksbrudd.

Avslutningsvis vil jeg si at Regjeringen arbeider aktivt for å bidra til at regelverket på området for offentlige anskaffelser, herunder EØS-avtalens generelle bestemmelser, følges også i Kommune-Norge. Et ledd i dette arbeidet er den dialog Nærings- og handelsdepartementet nå har med kommunesektoren for å vurdere felles statlige og kommunale innkjøpsregler uavhengig av anskaffelsens størrelse.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, og er glad for at departementet og Regjeringen arbeider med å finne bedre løsninger som kan hjelpe små og mellomstore bedrifter som er konkurransedyktige. Tilfellet Borge Rør A/S er ikke enestående. Også andre firmaer sier seg forbigått ved anbud i Halden kommune. Selv om EØS-avtalens prosedyreregler ikke kommer til anvendelse for anskaffelser under terskelverdiene, gjelder avtalens generelle prinsipper også innen kommunal sektor og for alle anskaffelser, uavhengig av verdi. Dette var statsråden for øvrig inne på.

Det at kommunen ikke tar det beste og billigste anbudet, betyr jo at det er skattebetalerne som til syvende og sist vil betale for dette. På landsbasis kan det være store beløp som betyr en negativ effekt for dem som til syvende og sist vil betale regningen.

Mitt tilleggsspørsmål til statsråden blir: Hva vil statsråden bidra med i tillegg til det han har sagt, for å gi de bedriftene som er konkurransedyktige, sin rett? Vil han f.eks. gjøre det lettere å kunne klage på usaklig forskjellsbehandling?

Statsråd Lars Sponheim: Får jeg først gi uttrykk for, som jeg også sa i mitt første svar, at de prinsipper og den tankegang som representanten Hedstrøm her legger til grunn, er helt avgjørende. Det skal være en fair konkurranse, og det skal være objektive kriterier som den enkelte kan forholde seg til og konkurrere på grunnlag av. Det må være det bærende prinsippet.

Nærings- og handelsdepartementet har nå et utvalg i arbeid som nettopp skal se på et apparat for å håndheve dette, og vil vurdere mulige tiltak for å forbedre forholdene, bl.a. det å kunne gi den enkelte anledning til å klage på urimelig behandling. Dette utvalget vil legge fram sin innstilling i løpet av kort tid – tidligst til sommeren – og da vil vi selvsagt følge dette opp.

Et annet viktig forhold er det arbeidet som jeg nevnte i mitt svar, i retning av et felles regelverk for alle offentlige anskaffelser også under terskelverdiene. Der har også Stortinget gitt noen føringer og gitt uttrykk for ønske om at Regjeringen skal komme tilbake til Stortinget med en utvidelse av lov om offentlige anskaffelser til også å gjelde kommunal sektor. Får man på plass et slikt regelverk, vil leverandører til kommunal sektor få en sterkere stilling enn i dag.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret, som var fullt tilfredsstillende.

Jeg vil også påpeke at det er viktig når resultatene av arbeidet i departementet foreligger, at man går ut og informerer små og mellomstore bedrifter, slik at de mer konkret og på et skikkelig grunnlag kan vite hva som er deres rettigheter, og dermed skape trygghet slik at de kan fortsette å inngi anbud. Dette koster jo relativt betydelige beløp. Jeg håper at slik informasjon vil være en selvfølge fra departementet, og at det gjøres grundig når resultatene foreligger.

Statsråd Lars Sponheim: Jeg skal love at vi skal følge dette opp på en måte som gjør at vi sikrer en enda mer effektiv og bedre konkurranse. Situasjonen i dag er jo at kommunenes anskaffelsesprosedyrer i beste fall er nedfelt i instruks. Det gjør at leverandørene har en begrenset mulighet til å påberope seg regelverket overfor domstolene. Et nytt felles regelverk nedfelt i lov og forskrift vil imidlertid endre på dette og dermed skape sikkerhet for en reell konkurranse.

Presidenten: Spørsmålene 6 og 7, fra representanten Dag Danielsen til utenriksministeren, vil bli tatt opp av representanten Sissel Dagslet og besvart av utviklings- og menneskerettighetsministeren på vegne av utenriksministeren.

: