Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 17. mars 1999 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Liv Marit Moland (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til barne- og familieminister Svarstad Haugland:

«I regi av enkelte krefter i reklamebransjen er det blitt arrangert konferanser med det siktemål å utarbeide reklamestrategier rettet mot barn. I dag finnes det reguleringer på reklame rettet mot barn i etermediene, men ikke i pressen for øvrig.

Hva vil statsråden gjøre for å beskytte forsvarsløse barn mot reklame, og vil et eventuelt forbud i dags-/ukepresse og kringkasting bli vurdert?»

Statsråd Valgerd Svarstad Haugland: Det er rett at marknadsføringslova ikkje har noko generelt forbod mot å retta reklame mot born. Men lova inneheld eit forbod mot at næringsdrivande utfører handlingar som er urimelege i høve til forbrukarane, eller på annan måte er i strid med god marknadsføringsskikk. Reklame som utnyttar born sin tillit til dei føresette, eller utnyttar at borna har mindre erfaring og er meir godtruande enn vaksne, vil vera i strid med god marknadsføringsskikk.

Som representanten Moland seier i spørsmålet sitt, finst det i dag reglar som regulerer reklame retta mot born i etermedia. Kringkastingslova har eit forbod mot i det heile å senda reklame retta særleg mot born i radio eller på fjernsyn. Kringkastingslova har også eit forbod mot å senda reklame ti minutt før og etter eit barneprogram. For Forbrukarombodet, som fører tilsyn med marknadsføringsregelverket, er reklame retta mot born eit prioritert område.

Når det gjeld kva for tiltak eg eventuelt vil foreslå, viser eg til at Regjeringa førebur ei melding om forbrukarpolitikken. Denne meldinga tar vi sikte på å legga fram for Stortinget før sommaren. I meldinga vil born og reklame vera eit viktig tema. Med utgangspunkt i meldinga vonar eg at vi vil få ein brei debatt i Stortinget, der representantane kan gje uttrykk for kva for tiltak dei meiner er ynskjelege og naudsynte. Eit viktig emne gjeld balansen mellom å verna borna, t.d. gjennom regelverket, og å gjera dei flinkare gjennom opplæring, slik at dei sjølve kan gjera gode val.

Liv Marit Moland (A): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg var veldig fornøyd med svaret. Det var svært positivt.

Ifølge en spørreundersøkelse 4 Fakta har gjort for organisasjonen Framtiden i våre hender, svarer 62 pst. av befolkningen at de ikke godtar reklame rettet mot barn og unge. Noen få i reklamebransjen skyr ikke noe middel for å manipulere i reklamen. Noen ønsker å tøye grensene overfor barna, mens derimot et flertall heldigvis ønsker å beskytte barn mot en uheldig og aggressiv reklame. Barn har begrenset mulighet til å skille reklame fra virkelighet, og denne reklamen har derfor stor påvirkningskraft overfor barna. Det er et gledelig sunnhetstegn for reklamebransjen at bare 15 reklamefolk meldte seg på en konferanse i Oslo som hadde til hensikt å se på bransjens mulighet til å påvirke barns kjøpelyst.

I og med statsrådens positive svar, har jeg ikke noe oppfølgingsspørsmål, for mitt spørsmål gikk på konkrete tiltak og et ønske om å få lagt dette fram for Stortinget.

: