Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 17. mars 1999 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Kjell Opseth (A): Eg vil få stille statsministeren følgjande spørsmål:

«Verdikommisjonen har ved brev av 8. mars 1999 stilt Førde kommune ved ordføraren ei rekkje spørsmål om ei konkret reguleringssak.

Meiner statsministeren at Verdikommisjonen sitt mandat gjev kommisjonen rett til å gå inn i enkeltsaker i forvaltninga, i dette tilfellet den kommunale forvaltninga?»

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Verdikommisjonen skal ifølge sitt mandat bidra til en bred verdimessig og samfunnsetisk mobilisering for å styrke positive fellesskapsverdier og ansvar for miljø og fellesskap.

I kommisjonens mandat er det særlig to punkter som peker seg ut som relevante i forhold til representanten Opseths spørsmål. Jeg siterer:

« – Verdikommisjonen skal identifisere aktuelle verdimessige og samfunnsetiske utfordringer en står overfor og drøfte mulige svar på dem. I dette arbeidet skal den utfordre og stimulere offentlige myndigheter og relevante deler av det sivile samfunn til debatt og deltagelse.

– Verdikommisjonen skal utfordre til etisk refleksjon og handling ikke bare gjennom utredninger, men gjennom et bredt spekter av aktiviteter som eksemplifiserer, aktualiserer og konkretiserer verdispørsmål.»

En rekke mennesker har henvendt seg til Verdikommisjonen. Mange har ønsket å delta i verdidebatten basert på generell refleksjon og samfunnsengasjement. Andre igjen har basert engasjementet på konkrete erfaringer bl.a. fra saker som er til behandling i forvaltningen.

Disse enkeltsakene og enkeltindividers refleksjoner har i mange tilfeller dannet grunnlag for generelle utfordringer fra Verdikommisjonens side – til samfunnet som helhet, til den enkelte av oss og til forvaltningen i særdeleshet. Det er bra, og jeg synes kommisjonens arbeid så langt har reist mange spennende problemstillinger.

Det er viktig at samfunnet til enhver tid fører kontroll med at det i den offentlige forvaltning ikke blir begått feil eller urett mot enkeltmennesker. Det skjer på mange måter. Borgerne kan gjøre bruk av sin rett til å anke beslutninger inn for andre forvaltningsinstanser. Klager kan også sendes til Sivilombudsmannen. Verdikommisjonen er selvsagt ikke gitt noen forvaltningsmessig kompetanse til å overprøve forvaltningsbeslutninger.

Noe av verdien ved det åpne samfunnet vi ønsker å ha, er at også andre enn de offentlige organ kan ta opp saker til kritisk belysning. Våre media gjør her en viktig jobb ved å ta opp enkeltsaker og underkaste dem et prinsipielt lys.

Jeg mener at politiske myndigheter ikke bør detaljinstruere Verdikommisjonen om hvordan den skal følge opp sitt mandat. Jeg har imidlertid merket meg at kommisjonens nye leder, Jan Erik Langangen, har uttalt at kommisjonen ikke ser det som noen oppgave å gå inn i enkeltsaker i forvaltningen. Det tror jeg er en klok holdning, selv om mandatet ikke fratar kommisjonen retten til å stille offentlige organ spørsmål omkring saker som kan belyse mer generelle og prinsipielle spørsmål.

Brevet til Førde kommune som representanten Opseth viser til, er ikke behandlet av Verdikommisjonens styringsgruppe, men sendt av sekretariatslederen.

Når det gjelder den konkrete ekspropriasjons- og reguleringssak som dette dreier seg om, ser jeg ingen grunn til å gå inn i den. Jeg er imidlertid kjent med at kommunestyret har fattet enstemmige vedtak i saken, og at ordføreren i Førde kommune allerede har besvart brevet fra Verdikommisjonens sekretariatsleder og dermed bidratt til å klargjøre de faktiske forhold i saken.

Kjell Opseth (A): Eg takkar statsministeren for svaret, som på mange måtar var avklarande i forhold til om Verdikommisjonen skal gå inn i enkeltsaker. Eg vil gjerne få lov å gje uttrykk for at det at brevet vart sendt, er ein ting, men innhaldet i brevet er noko heilt anna. Dersom det skal vere slik at Verdikommisjonen skal gå inn i forvaltninga så detaljert som i dette tilfellet, vil Verdikommisjonen få eit formidabelt arbeid. Så det er all grunn til å seie seg glad for at leiaren i Verdikommisjonen har sagt at dette ikkje er ei oppgåve for Verdikommisjonen. Men når slike brev likevel blir sende, må det jo byggje på at det mandatet som Verdikommisjonen har fått, ikkje er klårt nok, all den tid sekretariatsleiaren har sendt dette brevet.

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Jeg synes kommisjonens mandat er klart nok. Når kommisjonens leder også sier at han ikke ser det som naturlig for kommisjonen å gå inn i enkeltsaker, synes jeg dette skulle være tilfredsstillende avklart.

Vi har også fått opplyst fra kommisjonens sekretariat at kommisjonen får en mengde henvendelser fra enkeltpersoner, men at deres praksis er at de ikke går inn i enkeltsaker. De pleier imidlertid å se om henvendelsene kan kategoriseres under et hovedområde som det kan være aktuelt for kommisjonen å ta opp på mer generell basis.

Jeg er ikke så opptatt av om kommisjonen skulle føle at den har en rett til å henvende seg til et forvaltningsorgan om en enkeltsak, men som jeg har sagt, tror jeg kommisjonslederens uttalelse om at det ikke bør være kommisjonens praksis, viser en klok holdning og en klok forståelse av mandatet. I alle fall skal ikke kommisjonen være en ankeinstans for forvaltningsavgjørelser.

Kjell Opseth (A): Eg vil igjen takke statsministeren for svaret.

Eg trur denne runden i Stortinget vil gjere den jobben som Verdikommisjonen skal gjere, noko enklare, nemleg å konsentrere seg om dei grunnleggjande haldningane og verdinormene vi har i samfunnet, som vi alle saman er samde om bør styrkjast. Så kan ein ha tvil eller tru om i kva grad ein gjennom ein prosess kan nå det målet som i alle fall eg for min del meiner må vere med Verdikommisjonen, og då bør ein halde seg langt unna enkeltsaker i forvaltninga og konsentrere seg om hovudoppgåvene.

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Som det vel har fremgått av ordvekslingen mellom representanten Opseth og meg, tror jeg at vi i stor grad deler oppfatningen av hva kommisjonen bør arbeide med, og hva den ikke bør gå inn i. Det skal dog sies at i det brevet som ble sendt fra sekretariatslederen, peker han innledningsvis på at han ser på storsamfunnets måte å behandle svake mennesker på som en viktig problemstilling for kommisjonen, og på den bakgrunn har han stilt disse spørsmål. Jeg kan være enig i at spørsmålene er stilt på en måte som virker som det er mer et ønske om å gå inn i en konkret sak enn i denne generelle problemstilling. Men her har kommisjonslederen gitt uttrykk for en holdning som jeg synes er klok, og som jeg har inntrykk av at representanten Opseth og jeg deler.

Ellers vil jeg si at selv om det ikke alltid når fram i riksmedia, og selv om det også kan være tendenser i riksmedia til å forsøke å minimalisere Verdikommisjonens arbeid, har den faktisk satt i gang masse positivt arbeid, fått i gang verdidebatter i bedrifter, i organisasjoner, i skoler – i det sivile samfunn i det hele tatt. Jeg tror at de som følger Verdikommisjonens arbeid utenom de store riksmediene, vil se at den allerede har satt i gang mange fine prosesser i samsvar med sitt mandat.

: