Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 17. mars 1999 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Bent Hegna (A): Jeg har følgende spørsmål til arbeids- og administrasjonsministeren:

«Det har i media framkommet at statsrådene i regjeringen Bondevik har forhandlet fram en avtale om gullkort hos SAS, med alle de fordeler det medfører, uten at de nødvendige poeng er opptjent.

Er slik forskjellsbehandling forenlig med EØS-regler om diskriminering og likebehandling?»

Statsråd Laila Dåvøy: Jeg kan innledningsvis opplyse representanten Hegna om at Regjeringen ikke har forhandlet fram noen egen avtale om gullkort med SAS. Jeg vil derfor få understreke at det som har stått i media om denne saken, til dels er misvisende og galt.

Staten har riktignok siden 1. april 1998 hatt en bonusavtale med SAS, som er inngått etter en internasjonal anbudskonkurranse i samsvar med EØS-reglene for offentlige anskaffelser. Denne avtalen gjelder for alle statsansatte, inklusive Regjeringen, og gir lik mulighet til å opparbeide bonus ut fra egen reisevirksomhet. Det er imidlertid ikke tillatt å ta ut poeng opptjent i forbindelse med tjenestereiser til privat bruk. Dette gjelder for alle brukere av avtalen.

Da også Regjeringen omfattes av bonusavtalen med SAS, har den enkelte statsråd mulighet til å bli innehaver av et gullkort ut fra egen reisevirksomhet.

Statsministerens kontor har nylig fastlagt retningslinjer hvoretter det enkelte departement kan søke SAS om gullkort, slik at statsråden på tjenestereiser kan nyte godt av de serviceelementer kortet gir. Det er således SAS som etter søknad og en konkret vurdering kan gi utvalgte kunder eller kundegrupper mulighet til å benytte de fordeler et gullkort medfører, uten at den enkelte reisende selv nødvendigvis har opptjent nok bonuspoeng til å være kvalifisert for dette servicenivået.

Jeg vil understreke at Regjeringens medlemmer ikke får noen særfordeler ved å bruke disse kortene utover de tjenester som ligger i kortet. Det er videre slik at det enkelte departement må søke om gullkort til statsråden. Det er ingen automatikk i dette. Det er også lagt opp til rutiner som sikrer at poengene opptjent i forbindelse med statsrådens reisevirksomhet kan benyttes til andre tjenestereiser i departementet, noe som for øvrig er i tråd med vanlig bruk av EuroBonus-ordningen.

Jeg vil på nytt få understreke at den omtalte ordningen med gullkort for Regjeringens medlemmer bare er en administrativ oppfølging av en for staten totalt sett meget god bonusavtale, og at den ikke innebærer noen personlige fordeler for statsrådene utover det som enhver innehaver av gullkort har krav på, og som SAS tilbyr.

Jeg kan for øvrig ikke se at det foreligger noe i denne saken som har relevans i forhold til EØS-prinsippene om likebehandling eller ikke-diskriminering på nasjonalt grunnlag, slik representanten Hegna antyder. Avtalen med SAS er, som nevnt innledningsvis, inngått etter en åpen internasjonal anbudskonkurranse i samsvar med gjeldende lov og forskrifter om offentlige anskaffelser, og alle vilkår i forhold til de nevnte prinsipper skulle således være godt ivaretatt.

Bent Hegna (A): Det mest interessante er selvfølgelig ikke spørsmålet om EØS-regelverket.

Jeg oppfattet det i hvert fall slik at statsråden fortsatt mener at statsrådene skal nyte godt av de fordelene som kortet gir, uten at de nødvendige poengene er opptjent. Da synes jeg det interessante er om Regjeringen synes det er greit at det blir gjort forskjell på folk, i den forstand at noen må opptjene nødvendige poeng for å nyte godt av fordeler, mens andre ikke behøver å opptjene nok poeng før de får de samme fordelene. Synes Regjeringen det er greit at det gjøres en slik forskjell på folk?

Jeg vet at Regjeringen arbeider med en melding om Forskjells-Norge. Synes statsråden at dette passer inn i en slik sammenheng?

Statsråd Laila Dåvøy: Dette er en mulighet som SAS tilbyr staten fordi staten er en stor kunde. Som jeg har sagt, er det opp til hvert departement å velge om de vil søke SAS om gullkort, enten det er til statsråden eller kanskje til andre som reiser en del. Det statsministerens kontor har gjort, er å lage retningslinjer for at dette skal bli håndtert på en ryddig måte.

Jeg har lyst til å påpeke nok en gang at det verken er tillatt å ta ut poeng til privatbruk eller på noen annen måte få fordeler utover det som ligger i dette kortet.

Bent Hegna (A): Jeg vil bare kort si at da må jeg oppfatte det slik at Regjeringen syns det er greit at statsrådene får fordeler som andre ikke får, uten at de har gjort det som skal til.

Statsråd Laila Dåvøy: Bare en kort kommentar: Jeg merker meg at representanten Hegna mener at departementene ikke skal benytte seg av denne muligheten som SAS tilbyr.

: