Stortinget - Møte onsdag den 10. mars 1999 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Sak nr. 5
Interpellasjon fra representanten Dag Danielsen til justisministeren:
«Oversikten over kriminalitetsutviklingen fra Oslo politikammer for 1998 viser at antallet ran har økt med 20 pst. fra 1997 (710) til 1998 (852).
Media har videre satt fokus på den skremmende voldsutviklingen som har funnet sted i Oslo de senere årene. Det er eksempelvis skjedd en beklagelig økning i bruk av trusler med kniv og skytevåpen, samt bruk av kniv/skarp gjenstand og slagvåpen. Oslo sliter med en rekke særegne problemer i norsk målestokk som til dels skyldes byens status som storby og hovedstad.
Hvilke strakstiltak vil statsråden iverksette for å bekjempe voldsutviklingen og ransbølgen i Oslo?»
Talere
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
Votering i sak nr. 5
Presidenten: Under debatten har Dag Danielsen satt fram fem forslag på vegne av Fremskrittspartiet.
Presidenten vil først ta for seg forslag nr. 2, som lyder:
«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag som gjør det umulig å idømme mildere straffer enn betinget fengsel for grovt hærverk.»
Dette forslaget er trukket.
Presidenten åpner for stemmeforklaringer.
Vidar Bjørnstad (A): Når det gjelder forslag nr. 1, mener vi det må tilligge Oslo-politiet å disponere styrkene best mulig, og selv om vi er enig i intensjonen om at nærpoliti er viktig, vil jeg anbefale vår gruppe å stemme mot forslaget, hvis det opprettholdes.
Når det gjelder forslag nr. 3, har statsråden vist til allerede igangsatt arbeid i forhold til én klasse ved Politihøgskolen. Ytterligere utvidelse bør vurderes av departementet før en eventuelt gjør noe vedtak i Stortinget. Hvis Danielsen opprettholder forslaget, vil jeg anbefale vår gruppe å stemme mot.
Når det gjelder forslagene nr. 4 og 5, viser jeg til at justiskomiteen i andre sammenhenger har uttalt seg om dette i en bredere sammenheng og vil anbefale Danielsen å gjøre om disse to forslagene til oversendelsesforslag. Hvis de blir opprettholdt, vil jeg anbefale Arbeiderpartiets gruppe å stemme mot.
Kristin Krohn Devold (H): Når det gjelder forslag nr. 1, innebærer det bydelspoliti i alle bydeler i Oslo – 25 bydelspolitiavdelinger, og det vil være svært dyrt å administrere. Jeg er slett ikke sikker på om Oslo politikammer ønsker det, så jeg vil anbefale å stemme mot forslaget.
Når det gjelder forslag nr. 3, er det, som statsråden var inne på, allerede igangsatt en slik ordning, og det vil derfor være unaturlig å stemme for et forslag om å bevilge nødvendige midler før påske. Jeg vil anbefale at forslaget blir oversendt, hvis ikke vil Høyre stemme mot det.
Forslagene nr. 4 og 5 oppfatter jeg som forslag som allerede delvis er vedtatt i Stortinget. Forslagene har en litt uklar forslagstekst. Jeg vil derfor anbefale dem oversendt. Hvis de ikke blir oversendt, vil jeg anbefale at Høyre støtter dem. Men jeg vil advare forslagsstilleren særlig mot å opprettholde forslag nr. 5 – i tilfelle det skulle bli nedstemt – fordi vi allerede i dag har et arbeidsoppdrag til Regjeringen, vedtatt i Stortinget før jul, om å utrede hurtigdomstolsordningen. Det å få det nedstemt i dag vil derfor være svært uheldig i forhold til pågående arbeid.
Åse Wisløff Nilssen (KrF): Arbeiderpartiets representant kom med noen stemmeforklaringer. Jeg skal ikke gjenta dem, for det er stort sett i tråd med det vi også mener.
Jeg vil anbefale sentrumspartiene å stemme imot forslag nr. 1, hvis det ikke blir trukket, imot forslag nr. 3, fordi det allerede er gjennomført og kunne trekkes, og også imot forslagene nr. 4 og 5, fordi det allerede er vedtatt at dette skal utredes.
Kristin Halvorsen (SV): Jeg vil anbefale SVs gruppe å stemme mot forslag nr. 1, og det er rett og slett fordi det er for stivt å pålegge Oslo politikammer å opprette en politistasjon i hver bydel. Jeg tror kanskje en ordning med litt større regioner og såkalte politiposter kunne være en mer effektiv og hensiktsmessig måte å få nærmere kontakt mellom politiet og befolkningen på.
Når det gjelder forslag nr. 3, syns jeg rett og slett ikke det er et seriøst forslag – det er til dels gjennomført. Jeg har ikke spurt Oslo politikammer om hvorvidt det er effektivt å benytte seg av flere studenter allerede fra påske av. For det første trenger de kanskje litt mer oppfølging enn annet patruljerende politi gjør, og for det andre syns jeg at hvis Fremskrittspartiet virkelig mente dette, burde de lagt inn et konkret forslag med kapittel, post og bevilgning – for påske er meg bekjent ikke særlig langt unna. Vi støtter intensjonen med forslaget, men vi tror ikke dette er måten å gjøre det på.
Når det gjelder forslagene nr. 4 og 5, støtter vi intensjonen i begge. Jeg oppfatter det som å slå inn åpne dører i forhold til ting Regjeringen allerede jobber med, og oppfordrer forslagsstilleren til å gjøre dem om til oversendelsesforslag. Jeg er livredd for at særlig forslag nr. 5, hvis det blir votert over, skal bli nedstemt. Vi oppfordrer SVs gruppe til å stemme for det hvis det likevel blir tatt opp til votering, men det er altså ikke politisk klokskap hvis det skjer.
Dag Danielsen (Frp): Når det gjelder forslag nr. 3, er det slett ikke gjennomført. Det er snakk om en liten del – dvs. 62 – av det antall politistudenter vi har i dag, som Regjeringen har signalisert at man eventuelt vil ta i bruk. Det er derfor direkte galt å fremstille det som om det er... (presidenten klubber).
Presidenten: Presidenten gjør oppmerksom på at det nå ikke må holdes nye innlegg, men tas stilling til hvorvidt forslagene skal opprettholdes eller gjøres om.
Dag Danielsen (Frp): Min konklusjon er at alle fire forslag fra Fremskrittspartiet opprettholdes.
Presidenten: Dermed er det avklart. Flere har ikke bedt om ordet til stemmeforklaring. Vi kan gå til votering.
Presidenten har merket seg ulike signaler og vil foreslå at vi stemmer i denne rekkefølge: først over forslagene nr. 1 og 3 og så over forslagene nr. 3 og 4, som presidenten antar at vi også må stemme separat over etter de stemmeforklaringer som er gitt.
Med det som utgangspunkt går vi til votering over forslag nr. 1, fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 90 mot 15 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.18.18)«Stortinget ber Regjeringen snarest om å etablere en utvidet ordning med bydelspoliti i Oslo, slik at det sikres nærpoliti i alle bydeler i Oslo.»
Presidenten: Forslag nr. 3, fra Fremskrittspartiet, tas opp til votering.
Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 91 mot 15 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.18.39)«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om nødvendig bevilgning som medfører at studentene ved Politihøgskolen i Oslo kan ta helge-, helligdags- og kveldsvakter som patruljerende politi i Oslo sentrum allerede fra kommende påske.»
Presidenten: Forslag nr. 4, fra Fremskrittspartiet, tas opp til votering.
Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 73 mot 34 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.18.58)«Stortinget ber Regjeringen effektivisere og forsere ordningen med konfliktråd for å fange opp lovbrytere under den kriminelle lavalder så fort som mulig.»
Presidenten: Forslag nr. 5, fra Fremskrittspartiet, tas opp til votering.
Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 70 mot 35 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.19.16)«Stortinget ber Regjeringen innføre en hurtigdomstol for å skape en rask saksgang i saker hvor unge lovbrytere er innblandet.»