Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 3. mars 1999 kl. 10

Dato:
President: Lodve Solholm
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 41

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Siri Frost Sterri til utviklings- og menneskerettighetsministeren, vil bli besvart av utenriksministeren på vegne av utviklings- og menneskerettighetsministeren.

Siri Frost Sterri (H): Jeg har følgende spørsmål til utenriksministeren, som jeg forstår svarer på vegne av utviklings- og menneskerettighetsministeren:

«Norge yter betydelig bistand til Zimbabwe til tross for at landet har et korrupt og autoritært regime med alvorlige brudd på grunnleggende menneskerettigheter.

Vil statsråden stoppe bistanden og slik medvirke til at norske bistandsmidler kan gjøre nytte ved å settes inn i land som følger akseptable styringsprinsipper?»

Utenriksminister Knut Vollebæk: Regjeringen ser med stor bekymring på tilbakeslagene for demokrati og menneskerettigheter i Zimbabwe den siste tiden. Dette er forhold vi har tatt opp i klare ordelag med landets myndigheter.

Allerede den 29. januar i år gjorde vi en felles henvendelse i Harare sammen med andre givere, som EU, USA og Japan. Det ble uttrykt sterk bekymring over situasjonen for rettssikkerheten og pressefriheten i landet. Vi bad om at anklagene om overgrep ble etterforsket, og at eventuelle overgripere ble stilt for retten.

Som følge av manglende respons fra zimbabwisk side på giverlandenes henvendelse, og som en følge av president Mugabes utfall mot domstolene og pressen, fulgte vi den 16. februar opp med en ny henvendelse til zimbabwiske myndigheter gjennom vår ambassade i Harare.

Representanten Frost Sterri reiser spørsmålet om eventuelle bistandssanksjoner. Norges bistand til Zimbabwe har de senere årene ligget i størrelsesorden 110 – 120 mill. kr pr. år. Bistanden er sterkt fattigdomsorientert. Sosial sektor, særlig primærhelsetjeneste og vannforsyning på landsbygda, er det klart største innsatsområdet. Bistanden inkluderer også støtte til arbeidet mot hiv og aids.

Vi har fra norsk side en løpende og kritisk vurdering av vår bistand til Zimbabwe. Vi har over tid orientert bistanden i retning av økt vekt på demokrati og menneskerettigheter. Denne prosessen er nå fremskyndet som følge av den negative utviklingen i landet.

Departementet, NORAD og ambassaden i Harare er nå i ferd med å omfordele bistandsmidler til tiltak for å støtte opp om menneskerettigheter og demokrati. Denne vridningen av støtten innebærer at en større del av den norske bistanden vil bli kanalisert gjennom uavhengige, ikke-statlige organisasjoner. Dette vil understøtte de kreftene i Zimbabwe som arbeider for demokrati og respekt for menneskerettighetene i landet.

Zimbabwe er tidligere meddelt at landet var aktuelt som såkalt pilotland for samarbeid om næringsutvikling. I lys av den senere tids utvikling har vi besluttet å stryke Zimbabwe som samarbeidsland for dette prosjektet.

De norske tiltakene er et klart signal om vår misnøye med den politiske utviklingen i Zimbabwe. Dersom den negative utviklingen fortsetter, vil vi vurdere ytterligere tiltak.

Siri Frost Sterri (H): Jeg takker utenriksministeren for svaret. Det er tilfredsstillende å høre at man nå er svært kritisk og vurderer løpende hvorvidt bistanden skal opprettholdes.

Jeg er i og for seg enig med utenriksministeren i at det å omfordele bistandsmidler kan være riktig i den situasjonen man nå er inne i. For man kan jo håpe på at det som i så fall vil gå til demokratibygging, kan nytte. Men allikevel går betydelige midler fortsatt til å støtte opp under prosjekter som Mugabes regime står ansvarlig for. Spørsmålet er jo om disse midlene vil være med på å bringe befolkningen ut av fattigdom, på varig basis.

Jeg vil bare minne om Verdensbankens studie, som konkluderer med at bistand nytter dersom landene følger sunne styringsprinsipper. Det gjør ikke Zimbabwe i dag!

Utenriksminister Knut Vollebæk: Jeg er enig med representanten Frost Sterri i karakteristikken av dagens regime i Zimbabwe.

Problemet vi står overfor, som jo ikke bare gjelder Zimbabwe, men mange av våre bistandsland, er at vi har å gjøre med regimer som ikke er fullt ut tilfredsstillende, samtidig som vi har befolkninger som lider. Det som er dilemmaet vårt, og det som er problemet vårt, som vi løpende må vurdere, er hvordan vi kan hjelpe den fattige befolkningen samtidig som vi støtter opp om menneskerettigheter, uten å understøtte totalitære regimer og tendenser.

Jeg forstår det slik at representanten Frost Sterri er enig med oss i at dette er et spørsmål som for Zimbabwes vedkommende må vurderes løpende. Og det vil vi gjøre.

Presidenten: Presidenten vil for ordens skyld gjøre oppmerksom på at den reglementsmessige tiden for formiddagens møte snart er omme. Vi har tre spørsmål igjen, og presidenten foreslår at møtet fortsetter inntil disse tre spørsmålene er behandlet. – Det anses vedtatt.

: