Stortinget - Møte onsdag den 3. mars 1999 kl. 10
President: Lodve Solholm
Spørsmål 32
Tor Nymo (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:
«Fem ungdommer ble for ett år siden dømt til fengsel og prøvetid under tilsyn for en rekke forhold, hvorav ran var det hyppigste. Nesten et år etter at dommen falt, og over to år etter at de siste ranene ble begått, har ungdommene ikke fått noen straffereaksjon eller tilsyn da dommene ikke har blitt oversendt Kriminalomsorg i frihet som har ansvar for å iverksette dommen.
Er statsråden enig i at dette er uakseptabelt, og at noe må gjøres øyeblikkelig for å få brakt slik praksis til opphør?»
Statsråd Dagfinn Høybråten: Et av de helt sentrale formålene med en straffereaksjon er at den skal medvirke til at lovovertrederen ikke faller tilbake til kriminell virksomhet. Et av virkemidlene for å oppnå dette vil være tilsyn i regi av Kriminalomsorg i frihet. Særlig i forhold til unge lovovertredere vil slik oppfølging kunne ha gunstig effekt.
Det er domstolene som i forbindelse med betingede dommer kan ilegge tilsyn i prøvetiden. Etter straffeloven § 53 er hovedregelen at tilsynstiden er ett år, og denne løper fra den dag dommen er rettskraftig.
Ut fra de tidsmessige rammer lovgivningen oppstiller for gjennomføring av tilsyn, er det svært viktig at dette etableres så raskt som mulig. En sen iverksettelse vil kunne svekke effekten av dette kriminalitetsforebyggende tiltak.
I forbindelse med fullbyrdelsen av straffedommen er det politiets ansvar å sørge for at Kriminalomsorg i frihet kobles inn, slik at tilsyn kan etableres. For at den tid tilsynet skal gjennomføres i, ikke skal spises opp av saksbehandlingstid, er det viktig med effektive saksbehandlingsrutiner.
I den konkrete sak som ligger til grunn for dette spørsmålet, var straffedommen rettskraftig den 31. juli 1998, mens Kriminalomsorg i frihet først ble koblet inn i begynnelsen av januar 1999. Dette er helt utilfredsstillende.
Ut fra erfaringene fra denne og enkelte andre saker har Oslo politidistrikt nå endret sine interne rutiner, slik at den rettskraftige straffedommen skal oversendes Fullbyrdelseskontoret innen en uke. Det er videre understreket at bl.a. dommer med tilsyn må behandles særlig raskt. Dette skulle dermed sikre en langt raskere etablering av tilsyn enn hva som var tilfellet i den sak som ligger til grunn for spørsmålet fra representanten Nymo.
Tor Nymo (Sp): Jeg takker statsråden for et positivt svar.
Treg iverksettelse av dommer gjør det mulig for mange straffedømte personer å gjøre seg skyldig i nye kriminelle handlinger eller bryte prøvevilkårene. Stortinget har ved flere anledninger sagt at saker som omfatter vold og unge lovbrytere, skal prioriteres. Det er derfor svært viktig, ikke minst i forhold til respekten for Stortingets intensjoner og tilliten til norsk rettsvesen, at det settes inn ressurser og gis nødvendige prioriteringer, slik at en unngår å oppleve noe tilsvarende for ettertiden.