Stortinget - Møte onsdag den 3. mars 1999 kl. 10
President: Lodve Solholm
Spørsmål 28
Harald T. Nesvik (Frp): Jeg vil få lov å stille følgende spørsmål til helseministeren:
«Stortinget har vedtatt at mammografiscreening skal utvides til å bli et landsdekkende tilbud. Om nødvendig kunne også private institutter brukes for å få på plass til en slik ordning. Møre og Romsdal har ikke kommet inn under denne ordningen ennå, og det er bekymringsfullt at det er din bostedsadresse som bestemmer om du skal få dette tilbudet.
Hva vil statsråden gjøre, slik at også kvinner i Møre og Romsdal får tilbudet?»
Statsråd Dagfinn Høybråten: Mammografiscreening er nå etablert i følgende ni fylker: Akershus, Hordaland, Rogaland, Oslo, Telemark, Vest-Agder, Aust-Agder, Troms og Finnmark. I tillegg vil fire nye fylker starte opp med screening i år. Disse fylkene er Nordland, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Buskerud. I alt vil 13 fylker få tildelt midler til å starte arbeid med mammografiscreening i 1999.
Arbeidet med å etablere mammografiscreening for kvinner mellom 50 og 69 år til et landsdekkende tilbud er nå dermed kommet godt i gang, og vil bli gjennomført så raskt som personellsituasjonen tillater det, i tråd med Stortingets forutsetninger. For at utbyggingen skal bli like vellykket som den har vært i de fire første prøvefylkene, kreves det skikkelige forberedelser fra fylkeskommunenes side, i samarbeid med den fagekspertise som har fulgt opp prøvefylkene.
Mammografiscreening krever spisskompetanse på mange felt og kan uten at høy kvalitet er til stede, føre til en rekke utilsiktede ulemper for de kvinner som inviteres til undersøkelsen. Dette gjelder bl.a. faren for falske negative og falske positive prøver. Det er derfor svært viktig at kvalitet er til stede når screeningen starter. Dette gjelder både selve organiseringen og kompetansen hos de enkelte aktører i prosjektet.
Valg av hvilke fylker som skal innlemmes i mammografiscreening, foretas etter en grundig faglig vurdering av fylkenes prosjektplaner og i tett dialog med de enkelte fylker. De fire nye fylkene som ble valgt i år, har alle prosjektplaner som oppfyller de kvalitetskrav som er satt til prosjektet med hensyn til organisering og tilgang på fagfolk.
Det gjenstår nå seks fylker som ennå ikke har startet opp med mammografiscreening: Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hedmark, Oppland, Østfold og Vestfold. Når de nødvendige avklaringer i forhold til disse fylkenes prosjektplaner er foretatt, vil departementet ta endelig stilling til hvilke fylker som bør starte mammografiscreening i år 2000.
Harald T. Nesvik (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Det er vel ikke til å undres over at jeg ikke var helt fornøyd med det. Det går selvfølgelig først og fremst på problemstillingen rundt dette, og det kunne vært interessant å spørre statsråden hva man mener som mangler bl.a. i Møre og Romsdal. Det er private institutter i dette fylke som er ISO-standardisert og ISO-godkjent, som sier at de har ledig kapasitet. Jeg har nå mine tvil når det gjelder dette spørsmålet, men det kan jo statsråden rette på: Har man tatt kontakt med de private instituttene? Det står helt tydelig i innstillingen til et Dokument nr. 8-forslag, som ble framlagt av bl.a. meg selv og John I. Alvheim, at man skal kunne bruke private institutter for å få dette gjennomført.
Jeg lurer også på om statsråden vil komme tilbake i forbindelse med revidert budsjett, slik at bl.a. Møre og Romsdal kan få dette tilbudet. Hvis man ser på hvilke fylker som har det, ser man at det er nesten bare Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hedmark og Oppland, som mangler dette tilbudet.
Statsråd Dagfinn Høybråten: Representanten Nesvik er godt kjent med de rammer som er lagt for utviklingen av det nasjonale mammografiprogrammet. For det første er det i det vedtatte budsjett, som flertallet i Stortinget har gitt sin tilslutning til, en begrensning på fire nye fylker i 1999. Basis for utvelgelsen av disse fire nye fylkene er en strengt faglig vurdering av hvilke fylker som ligger lengst framme i forhold til planer og tilgang på folk som tilfredsstiller de kvalitetskrav som må stilles, og valget er altså gjort slik som jeg redegjorde for i mitt første svar.
Jeg kan bekrefte at departementet har et samarbeid med de private røntgeninstituttenes organisasjon, slik Stortinget har forutsatt, og at vi vil arbeide med en videreutvikling, slik Stortinget også har bedt om, så raskt personellsituasjonen tillater det.