Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 3. mars 1999 kl. 10

Dato:
President: Lodve Solholm
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 25

Britt Hildeng (A): «Et flertall i Oslo bystyre bestående av Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti fattet 17. februar 1999 et prinsippvedtak om stiftelse av Ullevål sykehus og Aker sykehus som aksjeselskap fra 1. januar 2000.

Hvilke konsekvenser mener statsråden en eventuell overgang til AS ved to av landets største sykehus vil ha for samarbeidet i den aktuelle helseregionen og oppfyllelsen av de nasjonale mål i helsepolitikken?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Sørensen-utvalget, som snart vil avgi innstilling, ser på ulike tilknytningsformer for sykehusene. Dette utvalget skal foreta en analyse av hvordan dagens modeller fungerer, for å se om det er behov for en tilpasning av modellene og for å vurdere om sykehuseierne bør kunne velge mellom flere typer organisatoriske løsninger enn det det er rom for i dagens lovverk.

Når innstillingen foreligger, vil denne i henhold til gjeldende praksis sendes ut på høring. Jeg ønsker å avvente Sørensen-utvalgets innstilling før jeg generelt tar stilling til en spesifikk organisasjonsmodell.

Når det gjelder en eventuell omdanning av Ullevål sykehus og Aker sykehus til aksjeselskaper, vil dette være en sak som må forelegges departementet for konkret vurdering av hvorvidt omdanningen utløser krav om ny godkjenning etter sykehusloven § 3. Etter gjeldende rett vil en vesentlig endring av virksomheten utløse krav om ny godkjenning. I vurderingen av dette vil det bl.a. være sentralt hvordan vedtektene i selskapet er utformet og hvilke avtaler som er inngått mellom kommunen og selskapet.

Jeg kan ikke før saken har vært til vurdering i departementet uttale meg om hvilke konsekvenser en eventuell omdanning av de nevnte sykehus til aksjeselskap vil få for det regionale helsesamarbeidet og oppfyllelsen av nasjonale mål i helsepolitikken. Det vil bl.a. være avhengig av om Oslo kommune har sikret seg muligheter til å styre virksomheten, slik at kommunens forpliktelser etter helselovgivningen i tilstrekkelig grad kan ivaretas. Dette gjelder bl.a. plikten til å delta i det regionale helsesamarbeidet og gjennomføre de endringer i funksjonsfordeling mv. som en vedtatt regional helseplan resulterer i. Også forholdet til arbeidsmarkedet for helsepersonell vil være viktig her.

Som nevnt vil Sørensen-utvalgets innstilling foreligge om kort tid. Etter at innstillingen har vært på høring, vil jeg kunne gi mer fyllestgjørende svar på spørsmål om mitt syn nå det gjelder ulike tilknytningsformer for sykehus. Jeg tar sikte på en første tilbakemelding til Stortinget på grunnlag av utvalgets arbeid i revidert nasjonalbudsjett for 1999.

Britt Hildeng (A): Gjennomføringen av vedtaket i Oslo kan åpne for en privatisering og todeling av det norske helsevesen. Byrådet har da også uttalt at det ikke avviser at sykehusene som aksjeselskap fritt kan bestemme om de vil levere til andre enn det offentlige. Således kan resultatet av dette vedtaket bl.a. innebære at Aker sykehus og Ullevål sykehus åpnes for private forsikringsselskaper.

Vedtaket i Oslo ble gjort med én stemmes overvekt. Finner statsråden det betenkelig at et så omfattende vedtak presses igjennom med knappest mulig flertall? Og vil han overfor kommunen eller overfor sine partifeller som sørget for flertallet, gripe inn og bidra til at vedtaket blir omgjort?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg har tidligere i denne sal uttalt at spørsmålet om omdanning av en så stor del av vårt sykehusvesen til aksjeselskap er et betydelig helsepolitisk spørsmål. En av grunnene til at jeg tok initiativet til Sørensen-utvalget, var å legge basis for en nasjonal helsepolitisk debatt om tilknytningsformer. Jeg ber om respekt for at jeg av hensyn til utvalgets arbeid ikke konkluderer før jeg har fått innstillingen. Men det ligger helt klart i det jeg har sagt og foretatt meg i denne saken, at jeg vil legge til rette for en behandling i Stortinget av disse viktige spørsmålene.

Når det gjelder forholdet til Oslo kommune, viser jeg til det jeg sa i mitt første svar, at departementet mener at dette spørsmålet må vurderes i forhold til sykehusloven § 3. Hvis ikke Oslo kommune sørger for det, vil departementet sørge for at saken blir tatt opp og vurdert i forhold til den paragrafen.

For øvrig har jeg merket meg at Oslo bystyre ikke har gjort noe endelig vedtak, og at deler av det flertallet som det ble referert til, har tatt sine forbehold.

: