Stortinget - Møte onsdag den 24. februar 1999 kl. 10
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Spørsmål 3
Hallgeir H. Langeland (SV): Eg vil gjerne stilla utanriksministeren følgjande spørsmål:
«EUs direktiv om «Patentbeskyttelse av bioteknologiske oppfinnelser» (patentdirektivet) er omstridt, ikke bare i Norge, men også i EU. Regjeringen i Nederland og Italia klaget direktivet inn for EU-domstolen fordi man mener det strider mot konvensjonen om biologisk mangfold. I likhet med EU-land har Norge gjennom EØS-avtalen anledning til å støtte klagen innen 3 måneder etter offentliggjøring. Fristen løper ut 5. mars 1999.
Akter Regjeringen å benytte seg av denne anledningen?»
Utenriksminister Knut Vollebæk: Jeg håper og tror at representanten Langeland vil bli noe mer fornøyd med svaret mitt på dette spørsmålet enn med det han fikk på det spørsmålet han stilte på vegne av representanten Solheim.
Det er riktig, som representanten Langeland opplyser, at Nederland 19. oktober i fjor klaget direktivet om beskyttelse av bioteknologiske oppfinnelser – det såkalte patentdirektivet – inn for EF-domstolen. Nederland mener at direktivet strider mot EU-retten og har også trukket fram forholdet til internasjonale avtaler på området, bl.a. konvensjonen om biologisk mangfold.
Vi er også kjent med at Italia forbereder et innlegg til støtte for Nederlands syn.
Gjennom EØS-avtalen har Norge adgang til å levere et skriftlig innlegg i saken. Siste frist for Norge til å levere et slikt innlegg for EF-domstolen er 19. mars.
Som jeg sa i mitt svar på representanten John Dales interpellasjon i Stortinget 15. mai i fjor, er direktivet, slik det nå foreligger, i strid med Regjeringens syn. En eventuell gjennomføring av direktivet i norsk rett vil etter alt å dømme også være i strid med Stortingets syn på saken. På dette grunnlaget har Regjeringen derfor besluttet å levere et skriftlig innlegg i saken til støtte for Nederland.
Hallgeir H. Langeland (SV): Utanriksministeren har heilt rett i at representanten Langeland er nøgd med dette svaret.
Det er jo dette SV saknar frå Regjeringa – ei offensiv haldning i forhold til EU-spørsmål. Veldig ofte ser ein ei regjering som høyrer på kva Arbeidarpartiet og Høgre seier, og så gjer dei akkurat det. I denne saka vel ein altså ei litt meir offensiv linje. Det er dette me ønskjer av Regjeringa i EU-sakene, nemleg at ein grip fatt i dei tinga som er viktige, ikkje minst på miljøsida.
Utfordringa til Regjeringa er då: Vil ein følgja ei litt meir offensiv linje i EU-spørsmål framover ved aktivt å gå inn og prøva å påverka systemet i den retninga som SV og Regjeringa meiner er korrekt?
Utenriksminister Knut Vollebæk: Om SV alltid vil bli fornøyd med meg eller Regjeringen, kan jeg ikke love. Men jeg vil jo mene at Regjeringen følger en offensiv politikk når det gjelder EU-spørsmål. Det betyr selvsagt ikke at man i utgangspunktet skal nedlegge veto i alle saker, men det betyr at man tar for seg de sakene man mener er vanskelige og prøver å få til en løsning som både er akseptabel for Norge, og som også kan påvirke prosessen i EU. Det er derfor Norge vil støtte Nederland i denne klagen, fordi vi mener at det også kan påvirke prosessen i EU i positiv retning.
Hallgeir H. Langeland (SV): Er det noko SV har lært seg, er det at ein ikkje nødvendigvis skal lita på kva folk seier i regjeringserklæringar og sånt. Det har me erfart.
Me ønskjer å utfordra Regjeringa, og det er det me gjer i dag, og det kjem me til å gjera framover når det gjeld å setja miljøomsyn framfor f.eks. profittomsyn. Føre var-prinsippet bør gjelda i alle saker. Det står det i regjeringserklæringa, og det er SV samd i. Me har altså dette patent på liv-direktivet, og det er kome eit barnematdirektiv, og det kjem andre direktiv. Vår utfordring til utanriksministeren og Regjeringa er nettopp å vera offensiv, slik som ein viser tendensar til i denne saka.
Utenriksminister Knut Vollebæk: La meg bare få gjenta hva jeg sa til representanten Dale i interpellasjonen i mai i fjor:
«Slik direktivet nå foreligger, er det i strid med Regjeringens syn. Jeg legger også til grunn at en eventuell gjennomføring av direktivet i norsk rett etter alt å dømme vil være i strid med Stortingets syn på dette spørsmålet …
Regjeringen legger til grunn at det ikke er aktuelt med en liberalisering av patenteringsadgangen i strid med Stortingets syn, og er innstilt på å stå fast på denne holdningen når patentdirektivet kommer opp til behandling i EØS-komiteen.»