Stortinget - Møte onsdag den 17. februar 1999 kl. 10
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Spørsmål 2
Ola D. Gløtvold (Sp): Jeg ønsker å stille kulturministeren følgende spørsmål:
«OL-arenaen Vikingskipet på Hamar var en suksess som innendørs skøytearena under OL i 1994, og senest under verdensmesterskapet for vel en uke siden viste hallen sine utmerkede egenskaper. Usikkerheten omkring Vikingskipet som aktiv skøytearena og framtidig riksanlegg «– ikke riksanlegg, men nasjonalanlegg –» bør det nå ryddes opp i snarest mulig.
Hvordan vil statsråden bidra til at så skjer?»
Statsråd Anne Enger Lahnstein: Vikingskipet på Hamar eies og drives av Hamar Olympiske Anlegg AS, HOA. Det er et ordinært aksjeselskap med formål å drive og utvikle OL-anleggene i Hamar. Selskapet eies 100 pst. av Hamar kommune.
Representanten Gløtvold retter i sitt spørsmål søkelyset mot den uenighet som eksisterer mellom Hamar kommune og Hamar Olympiske Anlegg AS på den ene siden og Norges Skøyteforbund på den andre. Uenigheten dreier seg om hvor lenge og i hvilke perioder Vikingskipet skal være tilrettelagt for skøyteaktivitet, og hvordan kostnadene for isperiodene skal fordeles.
Saken har vært aktualisert ved flere anledninger helt siden sommeren 1995, og har sammenheng med de rammebetingelser som er etablert for drift og bruk av Vikingskipet.
Jeg er enig med representanten Gløtvold i at situasjonen omkring Vikingskipet bør komme til en avklaring. Kulturdepartementet har siden våren 1998, med bakgrunn i regelverket for etablering av nasjonalanlegg, arbeidet for å avklare Hamar kommunes og Norges Skøyteforbunds vilje og evne til å komme fram til en løsning for Vikingskipet som et framtidig nasjonalanlegg for skøyter. Tildeling av status som nasjonalanlegg betinger at det inngås et juridisk bindende avtaleverk mellom de impliserte parter, altså kommunen, særforbundet og staten. Et slikt avtaleverk vil bl.a. regulere økonomiske forhold knyttet til framtidig drift og investeringer samt bruk av anlegget.
Jeg vil imidlertid få påpeke at departementet verken kan eller vil tvinge fram en status som nasjonalanlegg for Vikingskipet dersom det aktuelle særforbund er imot.
Vikingskipet på Hamar er i en særstilling i forhold til andre aktuelle nasjonalanlegg. Anlegget er fullfinansiert ved hjelp av statlige midler, og driftsselskapet disponerer 60 mill. kr gjennom det lokale etterbruksfond til drift og vedlikehold. Hamar kommune har imidlertid pålagt HOA å drive selskapet i balanse, uten kommunale tilskudd og uten å bruke fondskapitalen. Sett i forhold til statens tidligere finansielle medvirkning og signaleffekten overfor andre nasjonalanlegg er det min klare oppfatning at uenigheten mellom Hamar kommune og Norges Skøyteforbund verken bør eller kan løses gjennom at staten uten videre gir driftstilskudd til anlegg.
Departementet er innstilt på å fortsette dialogen med Hamar kommune og Norges Skøyteforbund med sikte på å etablere Vikingskipet som nasjonalanlegg for skøyter. Statens forpliktelser vil da være knyttet til framtidige investeringer, på samme måte som for andre nasjonalanlegg.
Parallelt med dette vil Kulturdepartementet samtidig søke dialog med Kommunal- og regionaldepartementet for en nærmere vurdering av driftsregimet i Vikingskipet, i forhold til de forutsetninger som er lagt til grunn for fordelingen av det lokale etterbruksfondet.
Ola D. Gløtvold (Sp): Jeg takker statsråden for svaret, og er glad for den redegjørelse som ble gitt, og de konstruktive signal som her kom fram. Blant annet er jeg glad for det initiativ som Kulturdepartementet tok våren 1998 når det gjelder å gå gjennom og avklare dette forholdet.
Jeg håper at departementet fortsatt er innstilt på en dialog med Hamar kommune og Norges Skøyteforbund med sikte på å få etablert Vikingskipet som nasjonalanlegg, og at staten fortsatt forplikter seg til å knytte framtidige investeringer til dette, som for andre nasjonalanlegg. Jeg tror at dette unike anlegget på Hamar – unikt både som idrettsarena og rent arkitektonisk – bør utnyttes slik som tanken opprinnelig var, at idretts- og arrangementsbyen Hamar nå kjenner sin besøkelsestid, og at også Skøyteforbundet ser de store fordeler og egenskaper som ligger i dette anlegget – som er etablert og slik sett er gjeldfritt, og som har vist sine gode egenskaper. Jeg synes også at Idrettsforbundet gjerne må inn på arenaen i forbindelse med prioritering av nasjonale anlegg, slik at vi kan få en rask avklaring av dette forholdet.
Statsråd Anne Enger Lahnstein: Det er også mitt håp at vi kan komme fram til en ordning som gjør at denne konflikten, som nå har vart i flere år, kan bringes til opphør. Som jeg sa i mitt svar, er det avhengig av at man kommer fram til en juridisk bindende avtale mellom partene, som er kommunen, Skøyteforbundet og staten.
Jeg er enig i at dette er helt unike anlegg, og jeg minner også om at anlegget er fullfinansiert fra statens side, og at man etablerte et etterbruksfond i Hamar kommune på 60 mill. kr. Det er klart at det er forpliktelser også knyttet til dette. Jeg skal forsøke å bidra til en konstruktiv dialog. Jeg pekte på at Kommunal- og regionaldepartementet, som har ansvaret for etterbruken, også bør trekkes inn i prosessen, og det vil jeg selvfølgelig sørge for. For øvrig er det flere som har synspunkter og kanskje kan bidra. Det får vi se på. Men det viktigste er at man får til en bindende juridisk avtale mellom de tre partene jeg nevnte, Hamar kommune, Skøyteforbundet – i dette tilfellet – og staten.