Stortinget - Møte onsdag den 17. februar 1999 kl. 10
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Spørsmål 16
Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til vår ærede landbruksminister:
«Landbruksdepartementet motsetter seg bruk av nesering på frittgående griser med hjemmel i dyrevernloven § 2. Griser uten ring graver inne i fødehyttene og ute i terrenget og dette medfører betydelig smågrisdødelighet. Dyrebeskyttelsen og distriktsveterinæren stiller seg positive til bruk av nesering fordi frilandsgris har et friere og bedre liv med mindre sykdom og minimal medisinbruk.
Vil statsråden endre regelverket slik at driftsformen kan muliggjøres?»
Statsråd Kåre Gjønnes: Det er ikke enkelt å være gris.
I henhold til dyrevernloven § 13 er det forbudt «å setja ring i trynet på gris eller å nytta andre pinefulle åtgjerder for å hindra at han roter i jorda». Vårt prinsipp er at en ikke skal gjøre inngrep på dyr for at de skal passe til et bestemt miljø. Det er derfor også forbudt å kupere halen på gris for å hindre halebiting og å klippe nebbet på fjørfe for å hindre kannibalisme.
Departementet stiller seg positivt til utegående grisehold, men mener at det er riktig at en gris som går ute, får anledning til å rote i jorda i henhold til sine naturlige instinkter. Dette er også i samsvar med § 2 i dyrevernloven, som sier at en skal ta hensyn til instinkt og naturlig trang hos dyrene. Det kan også opplyses at Rådet for dyreetikk, Norsvin, Helsetjenesten for svin og Dyreombudet alle går imot å sette nesering på gris. I Sverige har man ved hjelp av underlag i hyttene løst problemet med at griser uten nesering graver groper inne i hyttene.
Av de nevnte grunner ønsker jeg ikke å gi forskrifter som dispenserer fra forbudet i dyrevernloven § 13.
Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.
Svaret innebærer at det er umulig å drive frilandsproduksjon hos Trond Refve, som har tatt opp denne saken. Underlaget i hyttene er ikke noen løsning, det vil gi større luftfuktighet og feil klima, med derav stor smågrisdødelighet. Refve – som har undersøkt saken nøye, fordi han er seriøs – ønsker å stå på egne ben, med egen produksjon, og han vil selvfølgelig ikke be om ting fra myndighetenes side hvis det ikke er en realitet bak. I store deler av Europa er dette med bruk av lett nesering akseptert. Dyrevernnemnder, distriktsveterinærer, Dyrebeskyttelsen osv. ikke bare i Norge, men i hele Europa stiller seg positiv til dette. Grisenes dyrevelferd ved å ha et fritt uteliv er større enn den ulempen det er å ha en lett ring i nesen sett i relasjon til vanlige oppstallingsformer i svineproduksjonen. Det dreier seg altså om sunn fornuft.
Så jeg vil spørre statsråden en gang til: Vil han ikke vurdere å gi dispensasjon fra dyrevernloven?
Statsråd Kåre Gjønnes: Når landbruksministeren har tatt det standpunktet han har gjort, har han gjort det ut fra den lovgivning som Stortinget har fastsatt, og som jeg også refererte til i mitt første innlegg.
Ellers vil jeg bare føye til at i forhold til dyrevern, etikk innenfor husdyrhold, er den generelle trenden at en har en mer restriktiv holdning når det gjelder å foreta inngrep som gjør at dyrene ikke kan oppføre seg på sin vanlige måte etter det som er deres natur. Det ligger da også bak det standpunktet som jeg har tatt, og som jeg har gitt uttrykk for.