Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 3. februar 1999 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Fridtjof Frank Gundersen (Frp): Jeg beklager uteblivelsen, president.

Jeg vil gjerne stille utenriksministeren følgende spørsmål:

«Utenriksdepartementet har invitert 10 kubanske journalister til Norge for å delta i et seminar om blant annet ytringsfrihet. Omkostningene, 250 000 kroner, betales av Utenriksdepartementet.

Da det må antas at enhver journalist er kjent med de vesentlige trekk ved ytringsfriheten, anser statsråden at dette er vel anvendte skattepenger?»

Utenriksminister Knut Vollebæk: Det er et stort behov for politiske og økonomiske reformer på Cuba. Regjeringen håper at dialog og kontakt med landet kan fremme disse reformene. Derfor har Regjeringen innledet et bredt samarbeid for å støtte utviklingen av demokrati i landet. Besøksutveksling på politisk nivå har vært videreført. Fra norsk side har det også blitt tatt initiativ til seminarer vedrørende ytringsfrihet og menneskerettigheter.

Under statssekretær Janne Haaland Matlarys besøk på Cuba i september 1998 ble det således arrangert et seminar om medias rolle i den moderne verden, med deltakelse av norske og cubanske journalister. Seminaret gav anledning til en bred drøftelse av problemstillinger knyttet til medias stilling både i det norske og det cubanske samfunnet.

Dette seminaret vil bli fulgt opp av et nytt seminar i Oslo i inneværende måned. Spørsmål knyttet til ytringsfrihet og presseetikk vil stå sentralt. I tillegg vil det bli lagt vekt på tekniske nyvinninger som er tatt i bruk av norske media, arbeidsmetoder og redaksjonelle forhold i norsk presse.

Ved å etablere kontakter mellom representanter for norske og cubanske media ønsker vi å bidra til at cubanske medierepresentanter blir kjent med hvordan pressen fugerer i et åpent og demokratisk samfunn som det norske. Dette håper vi vil være et viktig bidrag til å bringe utviklingen på Cuba i en retning jeg formoder alle mener er riktig. Jeg mener derfor at investeringene det her er tale om, er vel anvendte midler, og i tråd med Regjeringens arbeid for å fremme demokrati og menneskerettigheter.

Som ledd i dialogen med Cuba vil Utenriksdepartementet for øvrig gjennomføre et norsk-cubansk seminar om menneskerettigheter i Havanna i første halvdel av mars.

En rekke land satser nå på ulike former for demokratifremmende tiltak på Cuba. Regjeringen har med interesse merket seg at det også i USA nå er en viss bevegelse i forholdet til Cuba.

Fridtjof Frank Gundersen (Frp): Det er jo ikke et stort beløp det her er snakk om, men ut fra min synsvinkel er det et ganske typisk eksempel på unødvendig bruk av penger, særlig når det gjelder et budsjett hvor det var veldig vesentlig å begrense statens utgifter. Det var fremholdt av finansministeren.

Jeg ser det slik at vanlige journalister, også på Cuba, er vel kjent med demokrati og pressefrihet. Det er helt unødvendig å fortelle dem om det. Det er ikke først og fremst de som har behov for slik opplysning. Jeg synes egentlig ikke dette var noen god idé.

Jeg vil spørre utenriksministeren, noe han for øvrig allerede har svart på, om ikke dette er unødig slepphendthet av spesielt opptatte personer når det gjelder en bitte liten øy i Det karibiske hav.

Utenriksminister Knut Vollebæk: Størrelsen på øya kan vi vel antakeligvis enes om, men det har vist seg at det ikke nødvendigvis er akkurat den geografiske størrelsen som er avgjørende for det politiske potensial og den politiske sprengkraft. Hvis vi ser litt tilbake i historien, bar nettopp Cubas forhold til Russland, eller Sovjetunionen som det den gang het, i seg muligheten for en atomkrig. Det gjør at utviklingen på Cuba ikke har vært helt uvesentlig i storpolitisk sammenheng. Men i tillegg til det mener vi det er et poeng at situasjonen bedres på Cuba.

Det er vel riktig som representanten Gundersen sier, at her kan man en del om demokrati. Men hvis det skulle ligge til grunn for alt vi gjør, betød det at vi ikke behøvde å drive utenrikspolitikk. For de fleste har en viss kunnskap om prinsipper og ideer, men det er implementeringen det skorter på, og der tror jeg at vi fra norsk side kan være nyttige.

Presidenten: Da går vi videre til spørsmål 7.

: