Stortinget - Møte onsdag den 3. februar 1999 kl. 10
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Spørsmål 12
Inger Lise Husøy (A): Jeg vil stille kommunal- og regionalministeren følgende spørsmål:
«Mange serveringssteder bryr seg ikke om å overholde arbeidsmiljøloven. Av 20 puber og restauranter som nylig er undersøkt i Oslo, var det bare en som ikke brøt loven. Ansatte utnyttes grovt. Arbeidstilsynet jobber på spreng og rekker bare over toppen av isfjellet.
Vil statsråden sørge for at ressursene og kapasiteten for Arbeidstilsynet økes?»
Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Representanten Husøy har rett i at Arbeidstilsynet, i likhet med andre tilsynsetater, har stramme budsjettrammer. På bakgrunn av at etaten har ansvaret for å føre tilsyn med 250 000 virksomheter, må innsatsen prioriteres strengt og rettes mot de mest utsatte bransjer og virksomheter. Hotell- og restaurantbransjen ble viet særlig oppmerksomhet gjennom en målrettet kampanje i 1992-93. Kampanjen er senere fulgt opp i et særlig samarbeid med skatteetaten for å avdekke forhold som svart arbeid, skatte- og avgiftsunndragelser og ulike former for kriminalitet i denne bransjen.
Arbeiderpartiet hadde ingen merknader til Regjeringas budsjettforslag for Arbeidstilsynet for 1999. Regjeringa er nå i gang med å starte forberedelsene til statsbudsjettet for år 2000. Jeg kan derfor sjølsagt ikke gi noen signaler eller løfter om økte budsjettrammer for Arbeidstilsynet i dag.
Inger Lise Husøy (A): Jeg takker statsråden for svaret. I det spørsmålet som jeg sendte inn, snakker jeg om det tilsynet som gjelder restaurantnæringen spesielt, og ikke hele Arbeidstilsynet, selv om det nok også kunne tenke seg mer penger.
Det er riktig som statsråden sier, at det har vært en del kampanjer på gang, og veldig mye bra er gjort. Men problemet er at det er altfor lite. Her er det hvitvasking av penger, det er svarte ansettelser, og det er svart omsetning.
Det er nødvendig med samarbeid på tvers av etatene. Det jeg oppfatter som et problem ved et slikt samarbeid, er taushetsplikten, fordi en ikke får utvekslet nødvendig informasjon som kunne gjøre det lettere.
Når kapasiteten er liten, begrenser det kontrollen, og dermed er det også mye lettere å drive kriminelt, og det legges press på den seriøse delen av næringen. Jeg ønsker bare å omdisponere penger – mer til det tilsynet som gjelder en utsatt bransje som restaurantnæringen.
Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Mitt inntrykk er at Arbeidstilsynet arbeider godt. Jeg har full tillit til de prioriteringer som Arbeidstilsynet sjøl foretar.
Jeg har merket meg det som representanten sa om nødvendigheten av å samarbeide på tvers av etatsgrenser. Det tror jeg er riktig, særlig i dette tilfellet. Jeg har ikke tidligere fått greie på at taushetsplikten er et problem, men det skal jeg love å sjekke opp.
Inger Lise Husøy (A): Jeg takker for svaret, og jeg er overbevist om at statsråden vil få bekreftet det jeg sa om taushetsplikten som et problem. Jeg hørte i Østlandssendingen for ikke så lenge siden at det var kanskje en eller to stillinger ved Arbeidstilsynet i Oslo til å jobbe med dette. Bare en eller to stillinger til hadde jo gjort veldig mye i forhold til å øke den kapasiteten som er i dag, så det er faktisk ikke store ressurser som trengs, og det er antakeligvis også muligheter for omdisponeringer.
Presidenten: Vi går nå til spørsmål 25.