Stortinget - Møte onsdag den 27. januar 1999 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 8
Bendiks H. Arnesen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:
«Det har i den senere tid blitt foretatt en rekke bemanningsreduksjoner i innenriks fergefart. Fra mannskapshold hevdes det at dette fører til redusert sikkerhet for passasjerer og mannskap. Fra ansvarlig kontrollmyndighet hevdes det derimot at sikkerheten ikke svekkes ved slik bemanningsreduksjon, da det samtidig er montert nytt sikkerhetsutstyr.
Anser statsråden sikkerheten som tilfredsstillende ivaretatt, eller er sjøfolkenes bekymring berettiget?»
Statsråd Lars Sponheim: Bemanning av norske ferger og passasjerskip reguleres av forskrift av 17. mars 1987 om bemanning av norske skip, og forskrift av 30. juni 1987 om vakthold for dekksavdelingen og maskinavdelingen på norske skip.
Ved en særskilt vurdering av det enkelte skip fastsetter Sjøfartsdirektoratet den sikkerhetsbemanningen som er nødvendig for å ivareta skipets og de ombordværendes sikkerhet. Det er et absolutt krav at sikkerhetsbemanningen skal være tilstrekkelig stor til å dekke de aktuelle sikkerhetsoppgaver om bord.
For at Sjøfartsdirektoratet skal være sikker på at den bemanning som fastsettes, er stor nok, blir det i dag utført bemannings- og evakueringsanalyse for å dokumentere at det er bemanning til de arbeidsoperasjoner forskriftene krever. I tvilstilfelle foretas det øvelse for å verifisere analysen.
Den mest kritiske parameteren for vurdering av passasjerenes sikkerhet på innenriks ferger har vært evakueringsfasen. Det er den senere tid utviklet redningsutstyr som er lite arbeidskrevende, og som reduserer mannskapsbehovet ved evakuering. Det vises bl.a. til ferger som har installert «tørrskodd evakuering». Dette tiltaket gjør det mulig å styre hele evakueringen fra broen. I en evakueringssituasjon er det dermed ikke nødvendig å avsette en av mannskapene til å låre og holde livbåtene inntil skipssiden for å gi passasjerene mulighet til å gå om bord.
Har fergen fått installert nytt redningsutstyr, kan rederiet sende inn søknad om fastsetting av ny bemanningsoppgave. Sjøfartsdirektoratet vil da foreta en ny vurdering som kan gi som resultat at sikkerhetsbemanningen reduseres. Forutsetningen er at passasjerenes og skipets sikkerhet opprettholdes slik bemanningsforskriften krever.
På denne bakgrunn anser jeg at spørsmålet om sikker bemanning av norske ferger og passasjerskip er tilfredsstillende ivaretatt.
Bendiks H. Arnesen (A): Jeg takker statsråden for svaret.
I en reportasje i Norsk Sjømannsforbunds medlemsblad sier både offiserer og mannskap at den lave bemanningen går på sikkerheten løs, og at de ikke tør tenke på hva som skjer hvis en nødssituasjon skulle oppstå. Det hevdes også at bemanningen er for lav selv til vanlig drift. I samme blad blir det også innrømmet fra ledende hold i Sjøfartsdirektoratet at det i en evakueringssituasjon ikke er folk til f.eks. å bære handikappede eller hjelpe på annen måte. Det satser man på at passasjerene skal hjelpe til med. Jeg mener at det er økonomiske besparelser som synes å være bakgrunnen for denne nedbemannningen. Mine spørsmål blir da: I hvor stor grad er faren for tap av menneskeliv vurdert opp mot økonomiske innsparinger i denne nedbemanningsprosessen, og kan man forvente at det vil bli ytterligere nedbemanning i tiden som kommer?
Statsråd Lars Sponheim: Når en diskuterer disse spørsmålene, er det viktig å skille mellom det som er rederipålagte oppgaver, billettering og andre ting om bord på en ferge, og det som er sikkerhetsbemanning, som Sjøfartsdirektoratet har ansvar for å sørge for at ethvert skip har i tilfredsstillende grad. Det er ikke økonomiske forhold som ligger til grunn for den bemanningsoppgave som Sjøfartsdirektoratet krever, slik som jeg viste til i mitt svar, det er ikke noe annet enn rent sikkerhetsmessige vurderinger. Men så er det slik at teknologien går framover på dette området også, og det har vært mulig å kunne revurdere disse bemanningsoppgavene i kraft av ny teknologi, som jeg viste til. Men det er viktig å understreke at dette ikke rører ved rederioppgavene. Det er rederiet og avtale mellom rederi og arbeidstakere som fastsetter bemanningen på områder som ikke ligger under sikkerhetsspørsmål.