Stortinget - Møte onsdag den 27. januar 1999 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 40
John I. Alvheim (Frp): Jeg skal få stille den ærede helseminister følgende spørsmål:
«Det landsdekkende brannavsnittet ved Haukeland Sykehus i Bergen har alvorlige driftsproblemer og trues med nedleggelse.
Hva kan og vil statsråden gjøre med dette alvorlige problemet?»
Statsråd Dagfinn Høybråten: Statens helsetilsyn har i løpet av 1998 gjennomført en evaluering av nasjonale høyspesialiserte funksjoner, inklusive landsfunksjonen for avansert brannskadebehandling. Rapporten fra Haukeland Sykehus beskriver en betydelig klinisk aktivitet som etter hvert er vel etablert. Ved siden av klinisk virksomhet avholdes også et stort nasjonalt brannskadekurs hvert år.
Haukeland Sykehus har ivaretatt landsfunksjonen på en god måte.
Det har i løpet av 1998 vært bemanningsvansker ved brannskadeavsnittet i Haukeland Sykehus. Både sykehuset og Hordaland fylkeskommune har orientert om dette, sist i pressemelding av 18. januar i år og i notat av samme dato til fylkesutvalget i Hordaland. Sykehuset opplyser at det er stor mangel på spesialsykepleiere og samtidig store problemer med nyrekruttering. Om lag halvparten av spesialsykepleierstillingene i brannskadeavsnittet – 21 stillinger – er for tiden ledige. I løpet av 1998 ble i alt 16 brannskadde pasienter behandlet i sykehus i Sverige og Danmark. I fjor behandlet brannskadeavsnittet i Haukeland Sykehus 41 pasienter, mens gjennomsnittet de siste fem årene har vært 66 pasienter årlig. Kapasiteten var således betydelig redusert i deler av 1998. Dette skyldes imidlertid også at avdelingen var stengt i om lag to måneder på grunn av infeksjonsproblemer.
Haukeland Sykehus har for øvrig generelle vansker med å rekruttere tilstrekkelig med spesialsykepleiere også til andre avdelinger. Sykehuset har derfor økt den interne utdanningen av spesialsykepleiere med 40 pst. og i tillegg iverksatt en rekke rekrutteringstiltak rettet mot fagpersonell i Sverige, Finland og Tyskland. Sykehuset opplyser at dette arbeidet vil fortsette, samtidig som sykehuset nå arbeider aktivt for en mer fleksibel utnyttelse av den samlede spesialsykepleierkapasiteten.
Det er avtalt et omfattende skandinavisk samarbeid omkring pasienter med alvorlige brannskader. Dette samarbeidet gjorde det som nevnt mulig å overføre 16 pasienter til Danmark og Sverige i 1998. Også Haukeland mottar pasienter fra andre land, bl.a. ble to svenske ungdommer flyttet dit etter storbrannen i Göteborg i november i fjor. Det tar tid å bygge opp til et høyt internasjonalt nivå en så vidt spesiell og krevende funksjon som et brannskadeavsnitt. Erfaringene fra oppbyggingsperioden av brannskadeavsnittet for snart 15 år siden viser dette. Med de problemene som er beskrevet ovenfor, må en forvente at det vil ta noe tid før situasjonen igjen er fullt ut tilfredsstillende. Det vil imidlertid ta atskillig lengre tid å bygge opp denne landsfunksjonen ved et annet norsk sykehus. I den nåværende oppbyggingsperioden vil det derfor være nødvendig også å nytte kapasitet ved brannskadeavdelinger i andre land. Både Haukeland Sykehus og Hordaland fylkeskommune har i denne situasjonen gitt uttrykk for at de ønsker snarest mulig å bli i stand til fullt ut å ivareta denne landsfunksjonen, og at de vil sikre at dette skjer.
Gjennom hele 1998 har tilsynsmyndighetene, dvs. Fylkeslegen i Hordaland og Statens helsetilsyn vært orientert om utviklingen og har hatt løpende kontakt med sykehuseier. Denne kontakten fortsetter. Fylkeslegen i Hordaland vil aktivt følge utviklingen framover. Jeg oppfatter det slik at en på sykehuseiers side gjør hva en kan for å sikre bemanningen. Situasjonen tilsier derfor ikke noe eget initiativ til endringer i den landsfunksjon som brannskadeavsnittet på Haukeland har, men en fortsatt årvåken oppfølging fra tilsynsmyndighetenes side.
John I. Alvheim (Frp): Jeg takker helseministeren for svaret, og er glad for at man ikke vurderer å flytte brannavsnittet fra Haukeland Sykehus.
Det nasjonale landsdekkende brannavsnittet ved Haukeland Sykehus er av meget høy faglig standard og har høstet internasjonal berømmelse for sitt behandlingsopplegg. Det er derfor bortimot en katastrofe om dette behandlingstilbudet nå eventuelt må nedlegges på grunn av mangel på helsepersonell.
Jeg har en viss forståelse for at sykepleiere ved denne avdelingen går trett, fordi det er både fysisk og psykisk ganske belastende å omgås disse brannskadde pasientene, som ofte er alvorlig vansiret rent kroppslig sett. Da dette er et nasjonalt behandlingstilbud, forutsetter jeg at helseministeren gjør det som er mulig, og det forstår jeg at helseministeren gjør ved å følge opp dette ganske tett. Mitt oppfølgingsspørsmål gjelder noe som ikke ble berørt av helseministeren: Hvis det skulle stå på manglende ressurser til brannavsnittet ved Haukeland Sykehus, vil departementet være behjelpelig i så måte med å hente inn sykepleiere, eventuelt fra utlandet?
Statsråd Dagfinn Høybråten: Det er min oppfatning at sykehuseier håndterer situasjonen med de tilgjengelige virkemidler. Saken er ikke fremstilt slik for meg at det er nødvendig å tilføre nye virkemidler. Det er først og fremst en intern utdanning som nå dras opp i et stort omfang, en intensivert ekstern rekruttering, samtidig som man ivaretar sin funksjon gjennom et samarbeid med andre sykehus. Men tilsynsmyndighetenes oppfølging kan jo avdekke at det er behov for tiltak fra nasjonale myndigheters side. De vil selvfølgelig bli vurdert hvis vi får slike meldinger.