Stortinget - Møte onsdag den 27. januar 1999 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 17
Karin Andersen (SV): Jeg vil få lov til å stille kommunal- og regionalministeren følgende spørsmål:
«En undersøkelse Kommunal Rapport har foretatt, bekrefter Sosialistisk Venstrepartis frykt for at strammere kommuneøkonomi først og fremst går ut over tiltak for barn og unge. Dette betyr kutt i viktige forebyggende tiltak, for eksempel integrering av barn og unge med utenlandsk bakgrunn, og tiltak for å fange opp unge som er i ferd med å «falle utenfor systemet».
Deler statsråden denne bekymringen, og hva vil hun i så fall gjøre for å sikre at viktige forebyggende tiltak ikke blir en salderingspost i kommunesektoren?»
Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Jeg deler representanten Karin Andersens bekymring over de problemer en del barn og unge, og da spesielt barn og unge med innvandrerbakgrunn, møter i det norske samfunn i dag.
Samtidig har jeg tillit til at lokalpolitikerne driver en ansvarlig kommunepolitikk, og at de ønsker å ta vare på samtlige innbyggeres ve og vel. Mitt inntrykk er at kommunene er dyktig ledet både politisk og administrativt. Den statlige detaljstyringa i form av øremerking og regelverk må reduseres for at kommuner og fylkeskommuner skal ta ansvar for å finne lokale løsninger som gir best mulig velferd til innbyggerne. Ved behandlinga av St.meld. nr. 23 for 1992-93, Om forholdet mellom staten og kommunane, ble det i Stortinget gitt uttrykk for at prinsippet om rammestyring av kommunesektoren var viktig for å sikre et godt fungerende folkestyre lokalt.
I min redegjørelse for Stortinget om lokaldemokratiet den 19. mars i fjor påpekte jeg at det er behov for et levende lokalt folkestyre og for økt interesse og engasjement i lokalpolitikken. Regjeringa mener at større reell makt til folkevalgte organer, ikke minst i kommuner og fylkeskommuner, er en forutsetning for at folk skal finne det meningsfylt å engasjere seg i politisk arbeid og ta ansvar for samfunnsutviklinga. Mange kommuner er opptatt av hvordan de kan hente inn synspunkter og engasjere innbyggerne i utforminga av de lokale beslutningene. Flere kommuner har f.eks. innført systematisk medvirkning fra barn og ungdom ved opprettelse av barne- og ungdomsråd og kommunemøter for barn og unge. Dette viser at kommunene ønsker at barn og unge skal trives og engasjere seg i lokalmiljøet. Jeg går ut fra at dette også gjelder barn og unge med utenlandsk bakgrunn.
Staten har iverksatt flere tiltak for å legge til rette for en bedre integrering av barn og unge med innvandrerbakgrunn. Jeg håper at kommunene gjør det samme, men lokale myndigheter må sjøl stå ansvarlig for konsekvensene av sine valg og økonomiske prioriteringer.
Karin Andersen (SV): Jeg takker for svaret, men jeg er litt overrasket over det, for dette var ikke et spørsmål som dreide seg om øremerking kontra rammestyring, men om en debatt som griper inn i noe av det alvorlige problemet som dreier seg om kriminalitet, vold og utstøting av samfunnet.
Det er riktig at kommunesektoren sjøl må ta ansvar for sine prioriteringer, men Stortinget må også gjøre det. Det som Regjeringen har lagt fram og Stortinget har vedtatt ved utløsningen av midlene til eldreomsorgen, har vært nødt til å gå ut over barne- og ungdomstiltak. Når vi da vet at skoler og barnehager er de viktigste fellesarenaene – i hvert fall går alle på skolen, og barnehagen er også en fellesarena – for å lære seg å fungere sammen, for å bli integrert, og for å bli sosialisert inn i det samfunnet man lever i, er det litt forstemmende at ikke Regjeringen ser at den innretningen budsjettene har fått, bidrar til å svekke skole og barnehage. Da er mitt konkrete spørsmål: Vil det ligge en annen innretning på kommende planer, og vil det bli lagt inn penger til kommunene for å følge opp den planen som statsministeren skisserte i spontanspørretimen før i dag?
Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Det spørsmålet representanten Karin Andersen stilte, går faktisk også på det lokale sjølstyre, og jeg har sett det som en av mine hovedoppgaver å prøve å få til størst mulig lokalt sjølstyre og legge til rette for det. Derfor dreier dette seg også om hvor stor detaljstyring vi skal ha fra storting og regjering overfor kommunene.
Når det gjelder det representanten Andersen nevner om hvor viktig det er med barnehage og skole, er jeg enig i det. Jeg vil minne om at Regjeringa allerede i juni i fjor la fram en handlingsplan mot rasisme og diskriminering, hvor bl.a. tiltak som Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet nå følger opp overfor skoleverket, er et av satsingsområdene. En del andre ting som går på justisministerens område, var også detaljert beskrevet i den handlingsplanen, så fra statens side har vi lagt til rette for dette.
Når det gjelder budsjettet for år 2000, går jeg ut fra at alle forstår at det kan jeg ikke forskuttere nå.
Presidenten: Det har presidenten stor forståelse for.
Spørsmåla 18–25, frå representantane Ane Sofie Tømmerås, Jørn L. Stang, Karita Bekkemellem Orheim, Ågot Valle, Jan Johnsen, Øystein Djupedal, Vidar Kleppe og Anne Helen Rui til justisministeren, vil bli svara på av kyrkje-, utdannings- og forskingsministeren på vegner av justisministeren, som har sjukdomsforfall.