Stortinget - Møte onsdag den 20. januar 1999 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 3
Presidenten: Dette spørsmålet, som er stilt til kulturministeren, vil bli besvart av miljøvernministeren som rette vedkommende.
Dag Danielsen (Frp): Jeg har følgende spørsmål til miljøvernministeren:
«Den senere tids opplysninger i pressen tyder på at den opprinnelige pilegrimsleden gikk gjennom Groruddalen, og ikke via Ringerike, der den nasjonale pilegrimsleden er blitt lagt.
Hva vil statsråden foreta seg for å markere at den opprinnelige leden gikk gjennom Groruddalen, slik at man får en mest mulig korrekt historisk fremstilling, samt at dette kan bidra til å være et kulturhistorisk løft for Groruddalen?»
Statsråd Guro Fjellanger: Jeg har med glede notert meg den interessen som pressen har vist for pilegrimsleden, og diskusjonen om hvorvidt leden har gått gjennom Groruddalen eller ikke. Det er svært positivt at allmennheten og pressen engasjerer seg og setter kulturminner og kulturhistorie på dagsordenen.
Arbeidet med «Prosjekt pilegrimsleden» ble påbegynt i 1993, og det ble satt noen mål for dette arbeidet. Ett mål var å markere én viktig pilegrimsled til Nidaros, fra Oslo til Trondheim.
Eksisterende led ble valgt bl.a. på grunnlag av en åpen prosess der publikum ble invitert til å komme med innspill til hvor leden skulle gå i Oslo. Selv om det ble valgt én trasé vestover til Ringerike, har det selvsagt aldri vært meningen å underslå det faktum at det har gått pilegrimer østover gjennom Groruddalen over Romerike, langs østsiden av Mjøsa og til Hamar. Det har aldri vært én vei til Trondheim. Derfor reagerer jeg når ordbruken i oppslagene i pressen går på historieforfalskning. Det er mange veier som fører til Rom, og jeg vil tilføye: Det er mange veier som fører til Nidaros.
Avgjørelsen om hvor den nasjonale leden i «Prosjekt pilegrimsleden» skulle gå, var basert på to viktige argumenter. For det første ville vi få med tre punkter som har tilknytning til Olav den hellige: Ringerike, der han vokste opp, Stiklestad, der han falt, og Trondheim med Nidarosdomen. I tillegg var det viktig at dette skulle være en opplevelse for dagens vandrere, og at det ligger mange kulturminner på veien. At det på den andre siden er mange kulturminner også i Groruddalen, er hevet over enhver tvil.
I tillegg vil jeg få minne om noen andre mål som «Prosjekt pilegrimsleden» hadde, bl.a. å stimulere til revitalisering av andre, sentrale pilegrimsleder i landet og stimulere til vern og bruk av historiske ferdselsveier i landskapet.
Lokale krefter i Groruddalen står helt fritt til å ta initiativ til å få revitalisert, kartlagt og merket en tilslutningsled gjennom Groruddalen og til Hamar. En slik led må godkjennes av Riksantikvaren og må følge de offisielle retningslinjene som Direktoratet for naturforvaltning og Riksantikvaren har utarbeidet, bl.a. krav til dokumentasjon og at leden må være sammenhengende. Leden kan f.eks. ikke gå gjennom Groruddalen og deretter stoppe ved fylkesgrensen til Akershus. En led gjennom Groruddalen krever derfor et samarbeid på tvers av fylkes- og kommunegrenser. Jeg vet at det arbeides med tilslutningsleder flere steder i Norge, bl.a. en led fra Sverige gjennom Østerdalen.
Jeg vil derfor oppfordre lokale ildsjeler i Groruddalen og andre interesserte til å ta kontakt med enten Byantikvaren i Oslo eller Riksantikvaren for å påbegynne et arbeid med å få kartlagt og godkjent en tilslutningsled gjenom Groruddalen og til Hamar. Jeg er kjent med at Groruddalen Historielag har tatt kontakt med Riksantikvaren for å diskutere muligheten for en led gjennom Groruddalen. Møtet skal avholdes i neste uke. Jeg vil avvente utfallet av dette møtet.
Jeg vil også få tilføye at økt fokusering på Groruddalen, både i forhold til kulturhistorie og i forhold til friluftsliv og nærrekreasjon, er svært positivt og helt i tråd med sentrale miljøpolitiske målsettinger.
Dag Danielsen (Frp): Som tidligere spørrere har vært inne på her i dag, er Groruddalen et av de hardt belastede områdene i Oslo. De historiske kildene er ganske entydige med hensyn til at det er her den opprinnelige leden har gått. Olavstilknytningen er like sterk når det gjelder denne leden, så jeg ble litt skuffet over ministerens svar. Jeg hadde håpet at hun kunne ha vært litt mer forpliktende. Derfor gjentar jeg spørsmålet: Vil statsråden foreta konkrete tiltak for å bidra til at man også får markert denne leden gjennom Groruddalen? Tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen og tidligere riksantikvar Lunde bl.a. har uttalt seg positivt i så måte og sagt at de vil bidra. Så håper jeg at departementet også gjør sitt.
Statsråd Guro Fjellanger: Som representanten Danielsen var inne på, er Groruddalen et hardt belastet område både når det gjelder trafikk, støy og forurensning. Det er viktig å ta vare på og utvikle også de svært positive verdiene som finnes i området, og det er ingen tvil om at jobbing med kulturminner og kulturhistorie kan være en slik positiv drivkraft. Vi har bl.a. erfaring fra Kulturminneåret som viser det.
Jeg er i aller høyeste grad positiv til å bidra til at det også blir merket en led gjennom Groruddalen. Men som jeg sa i mitt første svar, synes jeg det er naturlig å avvente det møtet som nå skal være mellom Groruddalen historielag og Riksantikvaren, for å se på hva de der kommer fram til, ikke minst fordi jeg tror identiteten i forhold til en pilegrimsled og til lokale historieminner er vel så sterk i de tilfellene hvor initiativet kommer nedenfra.
Presidenten: Vi går så tilbake til spørsmål 34.