Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 20. januar 1999 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 29

John I. Alvheim (Frp): Jeg skal få stille den ærede helseminister følgende spørsmål:

«Ifølge Aftenposten 11. januar 1999 er Norge på nytt klaget inn for Europarådets torturkommisjon på grunn av at en sterkt sinnslidende sikringsfange ble oppbevart i fengsel i fem uker på grunn av mangel på plass ved psykiatrisk sykehus. Justisdepartementet tok avgjørelsen om å plassere den sinnslidende i fengsel.

Er det Justisdepartementet eller Sosial- og helsedepartementet som har ansvaret for behandling og omsorg av sinnslidende innsatte?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Helsetjenesten i fengslene er en integrert del av det ordinære helsevesen, slik at innsatte i fengselsvesenet har de samme rettigheter etter kommunehelsetjenesteloven og sykehusloven som andre innbyggere. Det er derfor Sosial- og helsedepartementet som har det overordnede ansvar for fengselshelsetjenesten, herunder de psykiatriske tjenestene. Fylkeskommunen har ansvaret for de psykiatriske helsetjenestene til innsatte. Innleggelse i psykiatrisk sykehus skjer ved den institusjon den enkelte innsatte bostedsmessig tilhører. Akutthjelp og poliklinisk behandling ytes av fylket der den enkelte anstalt ligger.

Når det gjelder den aktuelle saken representanten Alvheim tar fram, ble Statens helsetilsyn orientert om denne pasientens situasjon i slutten av november 1998. 22. desember 1998 sendte Helsetilsynet brev til fylkeslegen i Nordland og bad fylkeslegen undersøke om saken hadde vært faglig forsvarlig vurdert fra Nordland Psykiatriske Sykehus. Fylkeslegen er bedt om å gi svar innen utgangen av januar 1999. Jeg verken kan eller vil nå uttale meg om hvorvidt helsevesenet har sviktet i denne saken, men vil komme tilbake til det på grunnlag av den rapport som tilsynsmyndighetene vil utferdige.

Generelt har fengselsvesenet ansvaret for å legge forholdene til rette for å utforme soningsmiljøer som ikke virker unødig tyngende og i verste fall sykdomsfremkallende. Forslaget om ressursavdelinger som omtalt i St.meld. nr. 27 for 1997-98, Om kriminalomsorgen, kan være et virkemiddel i denne sammenhengen. Både den fysiske utforming av bygninger, personaltetthet og kompetanse hos fengselstjenestemennene kan være viktige faktorer når det gjelder helsen til innsatte med psykiske lidelser.

Endelig vil jeg vise til at de vedtatte endringer i straffeloven med nye strafferettslige særreaksjoner får konsekvenser for psykisk helsevern. Lovbrytere som var psykotiske på handlingstidspunktet, kan dømmes til tvunget psykisk helsevern og må skaffes plass i tilfredsstillende psykiatrisk institusjon, om nødvendig i sikkerhetsavdeling. I opptrappingsplanen for psykisk helse 1999-2006 er det derfor lagt til grunn en utbygging av 160 nye sykehusplasser i planperioden for personer som dømmes til psykiatrisk behandling, svarende til investeringsutgifter på 346 mill. kr og økte driftsutgifter med 196 mill. kr i løpet av planperioden.

John I. Alvheim (Frp): Jeg takker helseministeren for svaret og sier meg glad for at helseministeren uttrykkelig slår fast at ansvaret for sinnslidende innsatte ligger hos helsevesenet. Det er en skamplett for Norge å bli innrapportert til torturkommisjonen for slett, umenneskelig behandling av sinnslidende. Tilfellet ved Bodø kretsfengsel er ikke enestående. Ved Ringerike Kretsfengsel har en sinnslidende dame sittet i 510 døgn i varetekt. I Regjeringens egne budsjettdokumenter for inneværende år er det opplyst at fra fem til sju sterkt psykotisk sinnslidende hver dag befinner seg i norske fengsler, og den situasjonen har vart over flere år.

Vil helseministeren her og nå forplikte seg til å sørge for at det nå blir slutt på å oppbevare sinnslidende i norske fengsler?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Det er helsetjenestens oppgave og ansvar å ivareta helsetjenesten for denne gruppen mennesker som vi her snakker om. Helseministeren har tatt ansvar gjennom å legge fram for Stortinget en opptrappingsplan for psykiatrien dit dette problemet er adressert. Stortinget har gitt sin tilslutning til at det skal være en del av opptrappingen av det psykiske helsevern også å sørge for behandlingsplasser for denne gruppen mennesker. Det har jeg forpliktet meg til å følge opp, og det står jeg selvfølgelig ved.

John I. Alveim (Frp): Jeg takker igjen helseministeren for svaret. Jeg er fullt klar over hva som ligger i planene for å bedre denne situasjonen. Men planer er en ting, praksis er en annen ting, og det tar rimelig lang tid før vi får de nye ressursplassene som helseministeren snakket om. Jeg mener noe må gjøres nå, og at man ikke må vente med det.

Det har faktisk vært dokumentert at etter at man la ned Reitgjerdet sykehus, som var et spesialsykehus for denne typen pasienter, har man hatt veldig mange uheldige situasjoner med sinnssyke i norske fengsler. Hadde man fulgt Fremskrittspartiets råd, hadde man for lengst hatt en spesialinstitusjon for disse pasientene.

Jeg vil henstille til helseministeren at man finner strakstiltak nå fortest mulig for å ta ut de sinnslidende som i dag sitter i norske fengsler.

Statsråd Dagfinn Høybråten: I tillegg til den vedtatte opptrappingsplanen vil vi fra departementets side vurdere den tilsynsrapport som kommer i den konkrete saken som representanten Alvheim tok opp. Hvis den foranlediger spesielle tiltak fra departementets side, vil vi selvfølgelig følge opp det.

For øvrig vil jeg vise til at en hurtigarbeidende komite har sett på situasjonen når det gjelder sinnslidende som begår alvorlige forbrytelser. Rapporten er undergitt en meget rask behandling i systemet nettopp for å møte behovet for så rask handling som mulig i forhold til denne gruppen.

Det er det jeg vil si på dette tidspunkt.

: