Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 20. januar 1999 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 26

Ingvald Godal (H): Eg vil gjerne få stille fylgjande spørsmål til forsvarsministeren:

«Stortinget har fleire gonger understreka at rimeleg likebehandling av norsk ungdom er ein føresetnad for å oppretthalde eit vernepliktsbasert forsvar i Noreg. No syner det seg at legar som utfører sivilteneste, til dømes som kommunelegar eller i psykiatrien, får dette godskreve som meritterande i karrieresamanheng, medan legar som avtener si verneplikt, til dømes som legar i hæren, ikkje får dette akseptert som meritterande.

Kva vil statsråden gjera for å rette på denne uakseptable forskjellsbehandlinga?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Problemstillingen er ikke ny, den ble også presentert i en spørretime i 1989.

Forsvarsdepartementet tok den gang opp saken med Sosialdepartementet, som forela saken for Helsedirektoratet. Hensikten var å påvirke Den norske lægeforening og foreningens spesialistkomiteer som fastsetter spesialistkrav, og som bedømmer om tjeneste skal godkjennes som spesialistutdannelse. Forsvaret har således ikke herredømme over hva slags tjeneste helsemyndighetene godkjenner som meritterende, ei heller hva slags tjeneste de fremtidige sivile vernepliktige settes til.

Det er etter dagens system Lægeforeningen som på faglig grunnlag vurderer tjenestens innhold og art. Det har vært og er tydeligvis fortsatt Lægeforeningens syn at leger som avtjener verneplikt i Forsvaret, har en snever tjeneste som i utgangspunktet retter seg mot friske unge menn, og derfor ikke kan aksepteres som meritterende. Sivile tjenestepliktige som gjør tjeneste eksempelvis innen psykiatri eller kommunehelsetjenesten, får derimot en mer variert tjeneste som kan godskrives som meritterende.

Det er etter mitt syn ingen rimelighet i at en person som gjennomfører den lovpålagte verneplikt, kommer dårligere ut enn en som av overbevisningsgrunner blir satt til å utføre dagens siviltjeneste.

Også i fremtiden vil det være slik at den alminnelige verneplikt vil være det normale og normgivende. Jeg vil derfor ta godkjennelsesordningen opp i en bredere sammenheng direkte med helseministeren.

Ingvald Godal (H): Eg takkar statsråden for eit positivt svar og vil ynskje han lykke til. Samtidig vil eg understreka at det er heilt klart at storting og regjering har eit ansvar for å syte for ei rimeleg likebehandling av norsk ungdom. I dette tilfellet er det heilt uakseptabelt at folk som ikkje vil utføre den grunnlovfesta verneplikta og får sivilteneste i staden, skal få ein slik fordel i sin karriere. Så her må oppgåva vera å finne fram til ordningar, f.eks. ein kombinasjon av legeteneste i hæren og i det sivile, slik at dette kan bli meritterande. Me må finne ei ordning som løyser problemet, for slik som det er i dag, er det totalt uakseptabelt.

Vidare har eg lyst til å peike litt på den generelle situasjonen. Etter at eg tok dette opp i spørjetimen for ei veke sidan, blir eg stadig kontakta med eksempel på noko som dei som utfører militær verneplikt, synest er veldig urettferdig. Dei som er i sivil teneste, blir behandla på ein mykje meir lettvint måte. Eg vil difor oppmode statsråden om å syte for ein skikkeleg gjennomgang av dette, slik at me kan få ein slutt på det.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Statsråden har registrert Ingvald Godals anmodning om å gå gjennom en del av de problemene som er brakt til overflaten i den senere tid, og som også har vært tatt opp i spørretimen her i Stortinget. Det vil jeg følge opp i den grad det er mulig, jeg er da selvfølgelig avhengig av en del innspill for å kunne gjøre det.

Men for også å komme med en positiv opplysning kan jeg si at fra 1. januar i år er det etablert en ny ordning for styringen av spesialistutdanningen, gjennom etableringen av et nytt nasjonalt råd for spesialistutdanning av leger. Det er grunnlag for å reise saken på nytt innen det nye rammeavtaleverket som nå er etablert, og siden det er et meget godt arbeidsmiljø og en god dialog innad i Regjeringen, har jeg allerede benyttet anledningen til å ta dette opp med helseministeren, som sitter ved min side i salen.

: