Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 20. januar 1999 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Anne Helen Rui (A): «Samferdselsministeren er klar over at det nye rutetilbudet til NSB på Vestfoldbanen vil bety lengre daglig reisetid for pendlerne, fordi direktetogene som går fra Tønsberg til Oslo, blir borte. Han har alltid snakket så vakkert om kollektivtrafikken, men dette kan tvinge mange pendlere tilbake i bilen igjen, eller til flytting til Oslo.

Kan statsråden tenke seg å gjøre om NSBs nye og dårligere tilbud overfor pendlerne i Vestfold?»

Statsråd Odd Einar Dørum: NSB BA økte togtilbudet på flere strekninger fra 10. januar i år. Satsingen gjelder spesielt togene i østlandsområdet. Eksempelvis får intercitystrekningen Skien – Lillehammer en økning på 16 pst. i antall tog som skal trafikkere strekningen. Tilbudet styrkes både gjennom økt frekvens og ved at de togreisende får flere muligheter til å reise direkte til og fra Oslo og eventuelt videre til hovedflyplassen uten å måtte bytte tog.

På Vestfoldbanen innebærer ruteendringen at det innføres faste timetall gjennom driftsdøgnet, med unntak av inn til Oslo om morgenen. I tillegg blir det timefrekvens Sandefjord – Oslo – Sandefjord og en reisetid som i gjennomsnitt reduseres med 3 – 4 minutter. Over halvparten av avgangene på Vestfoldbanen får gjennomkjøring til og fra Oslo Lufthavn og videre til Lillehammer.

Endringene i bruk av togmateriellet er gjort for at de beste togene skal kunne tilbys flest mulig kunder. ICE-avgangene i dagens form er fjernet for å kunne få plass til flere avganger med forbedret reisetid og likt stoppmønster. En del togpassasjerer som har kunnet benytte disse togene tidligere, vil som følge av dette få lengre reisetid på strekningen. De fire avgangene er imidlertid erstattet av tog som gir flere tilgjengelige seteplasser for pendlere fra Tønsberg i morgenrush, ca. 200, og fra Oslo i ettermiddagsrush, ca. 600. Fra 10. januar bruker dessuten så godt som samtlige tog 1 time og 30 minutter på strekningen Tønsberg – Oslo, mot tidligere om lag 1 time og 40 minutter. Her bør det også tilføyes at togstopp på Skoppum og i Holmestrand gjør at passasjerene herfra får avganger med kortere reisetid til og fra Oslo enn tidligere. I sum vil de fleste reisende på Vestfoldbanen få kortere reisetid, og dette gjelder også flertallet av pendlerne.

Ut fra det samlede bildet er det vanskelig å være enig i at ruteendringen representerer et dårligere tilbud for pendlerne i Vestfold.

Anne Helen Rui (A): Jeg takker statsråden for svaret, men jeg må nok si at jeg ikke er helt enig med statsråden.

Det er sant at det går oftere tog, og det er sant at alle togene går litt raskere, men de pendlerne som pendler fra Syd-Vestfold og Grenland, får betraktelig lengre reisetid, og de kjører altså att og fram hver eneste dag. Noen av dem får 1 time lengre reisetid enn det de har hatt før, og har hatt i mange år. Da må jeg si: Ser ikke statsråden at det betyr en dårligere livskvalitet, og at det også betyr mindre tid sammen med familien? Tid sammen med familien er jo noe nettopp denne regjeringen har sagt er veldig viktig Er det ikke viktig for pendlerne også å få et bedre liv heller enn et dårligere?

Statsråd Odd Einar Dørum: I mitt hovedsvar avviste jeg en forverring for pendlerne generelt. Jeg sa at det var blitt en forbedring, men jeg kan si at for enkelte pendlergrupper og på enkelte avganger kunne situasjonen vært bedre. Det ser jeg klart, og jeg er kjent med at det i forhold til enkelte avganger om morgenen og på ettermiddagen er en frustrasjon.

Generelt er det slik at i det system som representanten sikkert er vel kjent med, sitter ikke statsråder og dirigerer og instruerer NSB BA om rutemønsteret. Men jeg forutsetter at NSB BA alltid lytter til kundene og forbrukerne med sikte på å gjøre det best mulig, og jeg vet at i det øyeblikk Romeriksporten åpner – og det vil skje snarere enn det vi fryktet før jul – vil det være en mulighet generelt til å øke togtilbudet også på Vestfoldbanen. Jeg forutsetter at NSB BA i en slik sammenheng i hvert fall ser på noen av de – skal vi si – ankepunktene som er tatt opp av enkelte pendlergrupper på enkelte avganger, og som jeg antar er det som ligger til grunn for representantens spørsmål til meg.

Anne Helen Rui (A): Statsråden var inne på det med detaljeringsnivået og statsrådens inngripen. I NRK Vestfold den 22. desember 1998 ble det sagt av en av dem som driver med informasjon fra NSB, at det hjalp ingenting å ta opp et slikt spørsmål i spørretimen, for statsråden ville ikke gjøre noe, for det kunne han ikke. Det høres nesten slik ut på statsråden også. Jeg syns det er ille at man som statsråd ikke kan gjøre noe som helst, og jeg tviler på om det er snakk om det han kan gjøre, eller om det er snakk om viljen til å gjøre noe i den sammenheng. Jeg må iallfall si at en liten endring ville være å få litt flere stopp på Lysaker. Det jobber en mengde mennesker der som er fra Sandefjord, som nå lager kjørelag fordi det ikke er stopp på Lysaker slik det skulle være. Det syns jeg iallfall statsråden kunne ordne med før Romeriksporten åpner.

Statsråd Odd Einar Dørum: Først generelt til styringen av statsselskaper. Jeg er forundret over at enkelte representanter i denne salen oppfører seg som om det er fem-ti år siden, da statsråder detaljinstruerte på stasjoner og enkelte stopp. Det er ikke det som er styringssystemet, og det burde være vel kjent i Stortinget. Men det er ikke slik at en statsråd ikke kan påvirke, selvfølgelig ikke. Statsråden kan påvirke ved å holde oppe et speil foran NSB BA om forbrukerhensyn og kvalitet på tjenestene, og det gjør jeg. I den sammenheng gjentar jeg: Jeg forutsetter at selskapet tar kundenes klagemål på alvor, men jeg måtte i mitt generelle svar avvise en – skal vi si – svartmaling av situasjonen generelt, for det er ikke riktig. Jeg hører hva som ble sagt, og jeg går ut fra at NSB BA systematisk lytter til sine kunder, til sine brukere, for de bør være tilfreds med tjenestene. Det er det som må være målet for en transportbedrift, for det er jo kundene den er til for, den er ikke til for seg selv, for å si det på den måten. Når jeg sier at den viktigste muligheten til å gjøre noe ligger i åpningen av Romeriksporten, er det fordi den gir mulighet til en økt frekvens på alle tog på Østlandet, spesielt intercity- og lokaltog.

: