Stortinget - Møte onsdag den 20. januar 1999 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 11
Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Jan Simonsen til justisministeren, vil bli besvart av samferdselsministeren som rette vedkommende.
Jan Simonsen (Frp): Jeg har stilt følgende spørsmål til justisministeren som jeg har forstått vil bli besvart av samferdselsministeren:
«IFALPA (International Federation of Airline Pilots Association) har i lengre tid rettet søkelyset mot det økende problemet med passasjerer påvirket av alkohol og/eller medikamenter som er til sjenanse for andre ombordværende, og i enkelte tilfeller utgjør en fare for flysikkerheten.
Vil statsråden fremme forslag som kan redusere problemet, for eksempel gjennom nye og strengere straffereaksjoner, og vil statsråden ta opp dette spørsmålet internasjonalt for å få et felles regelverk?»
Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg er kjent med at det er et økende problem både nasjonalt og internasjonalt at passasjerer opptrer klanderverdig om bord i fly som følge av alkoholpåvirkning mv.
Flyselskap m.fl. ser på ulike tiltak for å forhindre hendelser av nevnte karakter.
Spørsmålet om tiltak mot denne passasjergruppen, omtalt som «unruly passenger», er allerede tatt opp til behandling i internasjonale fora, f.eks. i luftfartsorganisasjonene ICAO, International Civil Aviation Organization, og ECAC, European Civil Aviation Conference, og Norge deltar i disse fora. På norsk initiativ vil ECAC i mars i år avholde et seminar relatert til dette saksfelt.
Departementet gjennomgår nå deler av luftfartsloven og i den forbindelse vil en vurdere å foreslå innført sanksjoner mot de passasjerer som opptrer slik at deres atferd innebærer en åpenbar sikkerhetsrisiko, som kan sette fartøy, besetning og passasjerer i fare.
Jan Simonsen (Frp): Norsk Flygerforbund har forståelig nok vært svært opptatt av denne problemstillingen i lang tid, ettersom dette problemet har økt med oppimot 400 pst. i enkelte flyselskap siden 1995. Man har etterlyst en lovhjemmel i luftfartsloven som gir adgang til straffeforfølgelse av slike passasjerer, på linje med den lovgivningen som er innført f.eks. i Storbritannia og i USA.
Det er positivt at samferdselsministeren vil se på denne saken i forbindelse med revidering av luftfartsloven. Jeg vil bare håpe at det skjer fort, og at det ikke tar ett, to eller tre år før dette kommer fram til politisk beslutning. I så fall vil jeg håpe at saken isolert sett kan tas ut, og at det kan bli gjort noe før det. Jeg er for øvrig godt fornøyd med at norske myndigheter har tatt initiativ til et internasjonalt seminarer om denne problemstillingen.
Jeg vil også be om at det blir gitt en hjemmel for straffeforfølging, som blir omfattende og tilfredsstillende.
Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg er ikke fagmann verken på jussen eller noe annet her, men som lekmann og som statsråd og ansvarlig vil jeg si at passasjerer som opptrer slik som representanten spør om, i praksis begår en form for mytteri. Men i dagens situasjon kan strafferettslige reaksjoner, altså reaksjoner som fører til fengsel eller bøter, kun gå mot besetningsmedlemmer. Det som da er aktuelt, er nettopp å se på om straffebestemmelsene skal endres slik at de også skal omfatte passasjerer som har en opptreden som er slik at den innbefatter en åpenbar sikkerhetsrisiko, og representanten kan regne med at jeg vil følge denne saken med stort trykk. Jeg er – som en ville si på trøndersk – ikke oppmuntret av den type atferd, og jeg syns at med de strenge krav vi i Norge stiller til flysikkerhet, er det all mulig grunn til også å sette gode eksempler på dette feltet.
Jeg kan også forsikre om at det vil bli tatt opp med fullt trykk i alle internasjonale sammenhenger. Representanten og jeg har samme oppfatning når det gjelder behovet for lov og orden på dette felt.
Presidenten: Vi går da videre til spørsmålene 18, 19 og 20.