Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 13. januar 1999 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Tron Erik Hovind (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Fra krisesentre for mishandlede og voldtatte kvinner kommer det meldinger om at det er stor pågang fra kvinner av utenlandsk opprinnelse som har blitt hentet til Norge for å inngå ekteskap med menn både av norsk og utenlandsk opprinnelse. Dersom disse kvinnene forlater sin mann kan de risikere å bli sendt ut av landet.

Vil statsråden iverksette nødvendige tiltak for å bedre disse kvinnenes rettigheter og livssituasjon?»

Statsråd Aud-Inger Aure: Ingen kvinner med oppholds- eller arbeidstillatelse i Norge behøver å finne seg i mishandling fra ektefellens eller samboerens side for å kunne fortsette å bo i Norge. Utenlandske kvinner med oppholds- eller arbeidstillatelse i Norge har rett til fortsatt opphold dersom de eller eventuelle barn er blitt mishandlet i samlivsforholdet. Dette følger direkte av utlendingsforskriften.

Som justisminister har jeg ønsket å fokusere på utenlandske kvinners situasjon ved samlivsbrudd. Jeg har derfor igangsatt et utredningsarbeid med sikte på å utgi offentlige retningslinjer. Det har ikke vært utgitt slike tidligere på dette området. Retningslinjene vil omfatte utenlandske kvinners situasjon ved samlivsbrudd også der det ikke har vært noen mishandling i samlivet.

Noen endringer av praksis er imidlertid allerede iverksatt. I mishandlingstilfellene er kravet til sannsynliggjøring redusert. Som utgangspunkt skal påstand om mishandling legges til grunn. Det skal derfor som hovedregel heller ikke være nødvendig å innhente uttalelse fra ektefellen eller samboeren.

Det skal tas særlig hensyn til eventuelle særkullsbarns situasjon.

Vi tar også sikte på å gjøre det lettere for utenlandske kvinner å få fri rettshjelp ved søknad om fornyelse av tillatelse etter samlivsbrudd. Arbeidet med de nye offentlige retningslinjene er prioritert, og vil forhåpentligvis bli avsluttet denne våren.

Tron Erik Hovind (Sp): Jeg takker for svaret, et svar som jeg synes var veldig oppløftende.

Dette gjelder kvinner som er i en vanskelig situasjon, og som står overfor et veldig vanskelig valg. Forlater de ekteskapet på grunn av mishandling, frykter de at de kan bli sendt ut av landet. Nå sa justisministeren noe gledelig annet i den sammenheng. Valget som mange har stått overfor, har vært å fortsette ekteskapet til tross for mishandlingen.

Det er bra at det kommer nye retningslinjer, og at dette området gåes skikkelig igjennom. Men et sentralt punkt er dette med mishandling – et vanskelig juridisk område med mange gråsoner. Vil disse forholdene bli grundig behandlet i forbindelse med de retningslinjene som er varslet, slik at det blir klare forhold også på det området?

Statsråd Aud-Inger Aure: Før 1992 eller 1993 stod det i utlendingsforskriften at kvinner som blir mishandlet før ekteskapet hadde vart i tre år, kan få oppholdstillatelse selv om treårsregelen ikke er oppfylt. Det fikk kvinneorganisasjonene gjennomslag for å endre på i 1992 eller 1993, og da kom det på plass at kvinner skal ha opphold i Norge dersom de selv eller barna blir mishandlet. Dette har vi nå levd med siden den tid. Og så viser det seg altså at det er blitt et dokumentasjonskrav i forhold til om det virkelig har skjedd en mishandling, og det er det vi nå har grepet fatt i. Her kommer det retningslinjer som vi delvis har begynt å forskuttere, slik at ingen skal være nødt til å leve under den type uverdige forhold med frykt for å bli utsendt fra landet. Men det er mulig at det kan være en del manglende kunnskaper om dagens regelverk, og dette skal vi også prøve å se på i samband med denne gjennomgangen, som nå snart er i sluttfasen.

: