Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 13. januar 1999 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Asmund Kristoffersen (A): Jeg skal få stille helseministeren følgende spørsmål:

«En av hovedstrategiene for å redusere helseskadene ved tobakksbruk er å hindre at barn og ungdom begynner å røyke. Selv om det er forbud mot å selge tobakk til unge under 18 år, viser undersøkelser at denne 18-årsgrensen i liten grad overholdes av landets ca. 20 000 utsalgssteder for tobakk.

Hvilke tiltak ser nå statsråden som aktuelle å iverksette for å hindre slike lovbrudd?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: En undersøkelse utført av 4 Fakta for Statens tobakksskaderåd og Den Norske Kreftforening i september i fjor viste at de unge kjenner aldersgrensen meget godt, og at over halvparten som røyker, får kjøpt tobakksvarene selv. Til og med blant 13-15-åringer svarte over 40 pst. at de kjøper sigarettene selv. Undersøkelsen viste også at flertallet ikke har blitt spurt om alderen. Blant 13-15-åringene svarte hele 64 pst. at de ikke var blitt spurt om alderen.

Jeg har tatt resultatene av denne undersøkelsen meget alvorlig og gav umiddelbart Statens tobakksskaderåd i oppdrag å arrangere et møte med bransjeorganisasjonene og konfrontere bransjen med resultatene fra undersøkelsen og drøfte oppfølgingstiltak for å overholde aldersgrensen.

Før dette møtet med bransjen gjennomførte Opinion på oppdrag fra Statens tobakksskaderåd en undersøkelse som kartla situasjonen i bransjen. Både forhandlere og ungdomsskoleledere ble spurt. Undersøkelsen bekreftet resultatene fra den undersøkelsen som ble gjennomført blant de unge. Hele 76 pst. av de spurte fra bransjen mente at mindreårige i mindre eller liten grad har problemer med å få kjøpt tobakk. Aldersgrensen er velkjent for selgerne, og de oppgir at de sjelden er i tvil om alderen.

Statens tobakksskaderåd avholdt et informasjonsmøte med bransjen om disse undersøkelsene den 15. desember 1998. Det er mitt inntrykk at bransjen på bakgrunn av den dokumentasjonen som ble lagt fram, vil gripe tak i dette problemet. Det er avtalt at bransjen melder tilbake til Tobakksskaderådet i slutten av januar i år om hvilke tiltak de akter å sette i gang. Jeg vil følge nøye med i denne utviklingen og vurdere behovet for ytterligere tiltak. Tobakksskaderådet vil gjennomføre en ny undersøkelse mot slutten av inneværende år for å kontrollere om tiltakene som bransjen nå planlegger å sette i verk, har hatt positiv effekt.

Samtidig vil jeg trekke fram et oppmuntrende resultat fra undersøkelsen. Det kom fram at i de tilfellene der skolene har vært i kontakt med forretninger, oppgir de at det ble oppnådd resultater av henvendelsen. Dette viser at engasjement fra skolene kan ha stor betydning for elevenes holdninger og for hvilken praksis forretningene i skolens nærhet følger. Her kan både skoleledelse og foreldrenes arbeidsutvalg ha en viktig pådriverfunksjon. Dette er noe vi må arbeide videre med.

Det er ikke tilsynsbestemmelser i loven som direkte regulerer hvem som skal føre tilsyn med at aldersbestemmelsen overholdes. Loven sier imidlertid at Statens tobakksskaderåd «skal undersøke virkningen av tiltak som settes i verk i medhold av loven». Tobakksskaderådet har dermed et ansvar. For øvrig er det innehaveren av virksomheten som skal sørge for at aldersgrensen blir overholdt ved kjøp av tobakksvarer. Innehaveren må derfor sørge for at personalet er kjent med bestemmelsen om aldersgrense, og at det i tvilstilfeller kreves legitimasjon. Forsettlig eller uaktsom overtredelse av loven kan straffes med bøter.

Asmund Kristoffersen (A): Jeg takker for et svar jeg er godt tilfreds med.

Mye av strategien bak loven om vern mot tobakksskader slik den sist ble vedtatt for tre år siden, var rettet inn på å få barn og unge til å la være å begynne å bruke tobakk. All forskning viser at en tidlig røykedebut lett fører til et høyt og vedvarende tobakksforbruk. Derfor er det totalt uakseptabelt at så mange av dem som selger tobakk, overhodet ikke gjør noe for å forvisse seg om at kjøperen er over 18 år, som er aldersgrensen, men at veldig mange forhandlere direkte saboterer norsk lov. Alvoret understrekes nettopp av de to undersøkelsene som helseministeren refererte til, og som er bakgrunnen for at jeg tok opp dette spørsmålet.

Jeg vil få lov til å stille helseministeren følgende tilleggsspørsmål: Hvilke helt konkrete tiltak vil helseministeren se som aktuelle overfor forsettlige og uaktsomme brudd på tobakksskadelovens bestemmelser?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Det jeg har sett som den viktigste strategien når vi har dokumentert en slik uakseptabel praksis, er å konfrontere bransjen og bransjens egne organisasjoner med disse pinlige fakta. Og det har vi gjort.

Neste trekk har da vært å utfordre dem med hensyn til hva de vil gjøre som ansvarlige aktører på dette området for å følge norsk lov. Det skal de svare på i løpet av denne måneden. Jeg velger å ta den kommunikasjonen vi har hatt til nå, på alvor, fordi den har vært positiv, og jeg vil da forholde meg til de tilbakespill som bransjen gir, før jeg antyder eventuelle endringer i den politikk og de bestemmelser som Stortinget har vedtatt. Men det er klart at hvis dette ikke fungerer, kan spørsmålet om en bevillingsordning for tobakk være aktuelt å vurdere.

Asmund Kristoffersen (A): Når jeg ønsket å sette søkelyset på dette, var det fordi lovbruddene syntes å være mer omfattende enn jeg faktisk hadde regnet med. Jeg tror også at man ved å sette søkelyset på dette, slik helseministeren også viste til, vil gjøre bransjen i stand til å utøve den nødvendige selvjustis. Det tror jeg er det viktigste en kan gjøre.

Men samtidig tror jeg det er så mye penger inne i bildet at jeg ikke vil være for naiv og tro at dette skjer uten kanskje en viss grad av pisk. Og jeg tror at både press, informasjon og aktive tiltak er nødvendig.

Jeg spør derfor helseministeren: Ser helseministeren det som aktuelt å ta i bruk straffeloven § 29, hvoretter en bl.a. kan fradømmes retten til å utøve sin virksomhet hvis den bedringen som en nå forventer, ikke skjer?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg ser det som helt naturlig at bransjen må forholde seg til de bestemmelser som man er forpliktet på, og de sanksjonsmuligheter som ligger i både tobakksskadeloven og i straffeloven. I tobakksskadeloven § 9 heter det:

«Den som forsettlig eller uaktsomt overtrer forbud eller påbud gitt i eller i medhold av denne lov straffes med bøter.»

Det er mulig at disse bestemmelsene ikke er godt nok kjent, og i så fall kan informasjon om det være ett av de tiltakene som en vurderer i samarbeid med bransjen.

For øvrig må jeg vel si at dette engasjementet for en røykfri ungdomsgenerasjon som kommer til uttrykk i representanten Kristoffersens spørsmål, deler jeg fullt ut. Regjeringen er opptatt av å følge opp dette også internasjonalt, hvor det nå skjer veldig mye spennende i mange land, i regi av WHO, i regi av EU, nettopp for å få til en internasjonal bevegelse.

: