Stortinget - Møte onsdag den 16. desember 1998 kl. 10
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Spørsmål 31
Astrid Marie Nistad (H): Eg tillet meg å stille følgjande spørsmål til helseministeren:
«I Hyllestad kommune får dei ikkje søkjarar til jordmor- eller til fast distriktslækjarstilling. Med bakgrunn i dette søkte to gravide kvinner kvalifisert svangerskapshjelp i nabokommunen, men får ikkje refundert reiseutgiftene med bakgrunn i reglar i folketrygdlova. Folketrygdlova refunderer til næraste lækjar, som i dette tilfelle er vikarlækjarar.
Vil statsråden vurdere å få endra folketrygdlova på dette punkt med bakgrunn i forslaget om fast lækjar og fritt sjukehusval?»
Statsråd Dagfinn Høybråten: Folketrygden gir stønad til dekning av reiseutgifter. Til grunn for beregningen av stønaden legges taksten for billigste reisemåte med rutegående transportmiddel til nærmeste sted der den nødvendige undersøkelse eller behandling kan foretas.
Folketrygden dekker likevel reiseutgiftene fra pasientens bosted til nærmeste lege som deltar i den organiserte helsetjeneste i samme kommune, selv om lege i annen kommune er nærmere.
Etter det opplyste har trygdekontoret behandlet saken i samsvar med gjeldende regelverk.
Stortinget har imidlertid nå en odelstingsproposisjon om lov om pasientrettigheter til behandling. Når det gjelder rett til valg av sykehus, har Regjeringen i proposisjonen foreslått at reiseutgiftene skal deles mellom pasienten og folketrygden. Departementet vil komme tilbake til hvordan delingen av utgiftene mellom trygden og pasienten skal gjennomføres, i forbindelse med budsjettet for år 2000.
I høringsnotatet til fastlegeordningen er det foreslått at reglene om dekning av reiseutgifter i det vesentlige skal videreføres, slik at man får dekket utgifter til reise til nærmeste lege i kommunen eller nærmeste avtalelege i nabokommunen som kommunen samarbeider med.
Fastlegeordningen skal etter forutsetningene iverksettes fra 1. januar 2001. Departementet tar sikte på å legge fram en odelstingsproposisjon for Stortinget i løpet av vårsesjonen 1999. Forholdet til dekning av reiseutgiftene vil i den forbindelse bli vurdert nærmere.
Astrid Marie Nistad (A): Eg takkar for svaret.
Eg merka meg at ein har oversendt refusjonsordninga til Stortinget for at den skal verte behandla vidare. Ordninga går på at pasienten og styresmaktene skal betale kvar sin halvpart.
Eg vil gjerne peike på at vi ber om at jenter buset seg i Utkant-Noreg. Vi lagar òg mange prosjekt for at dei skal busette seg i Utkant-Noreg. Dersom vi ikkje legg forholda til rette, slik at dei kan bu der på like vilkår med andre i sentrale strok, og ikkje må ta ekstra kostnader til dekking av sentrale ting som svangerskapshjelp, trur eg at vi får ein feilslått distriktspolitikk. Eg håpar verkeleg at statsråden og Regjeringa tenker seg om på akkurat dette punktet, for dette er distriktspolitikk i aller høgste grad.
Statsråd Dagfinn Høybråten: La meg først minne om at nåværende folketrygdlov, som denne saken er behandlet etter, ble fremlagt av daværende arbeiderpartiregjering og behandlet av Stortinget så sent som i februar 1997.
Ikke desto mindre vil Regjeringen foreslå visse justeringer, og da særlig knyttet til fritt sykehusvalg. Regjeringens forslag er ikke, slik som representanten Nistad kanskje oppfattet, at folketrygden og pasientene skal dele utgiftene på midten. Det skal være en utgiftsdeling, og hvor den delingen skal gå, vil vi komme tilbake til i budsjettsammenheng når pasientrettighetsloven er vedtatt og skal tre i kraft.
For øvrig vil Stortinget få anledning til å vurdere dette i forbindelse med primærhelsetjenesten, gjennom behandlingen av lovgivningen om fastlegeordningen, som kommer i løpet av neste år.