Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 16. desember 1998 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 23

Inger Lise Husøy (A): Jeg vil stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«Stortinget har vedtatt å lokalisere HV-distrikt 11 til Setnesmoen ved Åndalsnes. Dette skulle gjennomføres sist sommer. Stortingsvedtaket er ikke lojalt fulgt opp, blant annet fordi Forsvarets Overkommando har lagt nye forutsetninger til grunn som utsetter flyttingen til år 2005.

Hva vil statsråden gjøre for at Stortingets vedtak lojalt blir fulgt opp?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Gjennom St.prp. nr. 70 for 1994-95 ble det foreslått å samordne Hærens territorielle regimenter og Heimevernets distriktsstaber fra 1. august 1997. Stortinget vedtok en kolokalisering mellom de nevnte enheter der dette var hensiktsmessig. Dette innebærer at enhetene plasseres sammen, men forblir selvstendige avdelinger med hver sin ledelse, stab og lagre. Kolokalisering krever derfor større bygningsmasse enn en samordnet avdeling. Gjennom dette vedtak ble forutsetningene for organisasjonsendringen med hensyn til kostnader og tidsplan vesentlig endret. I henhold til Forsvarets tidsplan skulle ny kolokalisert organisasjon være på plass innen 1. januar 1999, der forholdene vedrørende eiendom, bygg og anlegg lå til rette for dette. Der ny bygningsmasse måtte ferdigstilles, skulle ny organisasjon være på plass i løpet av år 2000.

Vurderinger i forbindelse med gjennomføringen av kolokaliseringen viser at kostnadene ved den valgte løsningen er vesentlig høyere enn ved en samordning. Beregninger utført av de lokale brukere resulterte i et totalt investeringsbehov på 175 – 200 mill. kr for å kunne fullføre kolokaliseringen. På Setnesmoen ble kostnadene beregnet til 29 mill. kr til nye kontorer og lagre. Forsvaret gjennomfører nå en kvalitetskontroll av disse behovene. Det er fram til år 2001 avsatt 40 mill. kr til byggetiltak i forbindelse med kolokaliseringen. Av dette beløpet har Forsvaret funnet å kunne avsette 13 mill. kr til byggetiltak på Setnesmoen, og man vil be lokale myndigheter utrede hvilken løsning man kan få til innenfor denne rammen.

Kostnadene innebærer at det ikke har vært mulig å følge den opprinnelige tidsplan for kolokaliseringen. Forsvarsdepartementet har i forbindelse med oppfølgingen av budsjettet for 1999 pålagt Forsvaret å videreføre arbeidet med nettopp kolokaliseringen. Den antas nå tidligst å kunne være fullført i sin helhet i 2005.

Inger Lise Husøy (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er fornøyd med at det er bevilget noen penger til å starte opp. Men faktisk tror jeg og mange andre at en kan flytte inn i lokalene på Setnesmoen. De har også moderne telekommunikasjon, slik at den forsinkelsen som vil komme, er unødvendig. Dette påpeker også forsvarskomiteen i budsjettinnstillingen som nylig er vedtatt.

Det er viktig å kvalitetssikre beregningene. Jeg har tidligere fra Stortingets talerstol antydet at jeg synes det har vært tendensiøse beregninger fra dem som ikke ønsker flytting. Derfor vil jeg gjerne be statsråden om å være veldig nøye med kvalitetssikringen, fordi jeg tror faktisk det er lagt inn premisser som ikke er nødvendige i denne prosessen.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Forsvarsministeren tar representanten Husøys oppfordring til etterretning. Jeg vil kvalitetssikre, som jeg nevnte i mitt første svar, de tallene som ligger på bordet, og se om de omfatter mer enn behovet skulle tilsi. Men det er etter en foreløpig oversikt ikke grunn til å tro det, iallfall i utgangspunktet.

Nå er det jo slik at det er Stortingets vedtak som teller, og det er det som lojalt vil bli fulgt opp av Forsvaret. Det er også slik at det er Stortinget som både fatter beslutningene på dette området og fatter budsjettvedtakene som gir de nødvendige bevilgninger. Ut fra tidligere erfaringer og ut fra min tro på Stortinget regner jeg med at Stortinget vil sørge for at det i fremtiden også vil være samsvar mellom de vedtak som konkret fattes, og de bevilgninger som gis til oppfølging også på dette området.

: