Stortinget - Møte onsdag den 18. november 1998 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 8
Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til vår ærede fiskeriminister:
«Selbestanden i Oslofjorden har økt sterkt på få år med redusert fiskebestand i samme periode. I fjor ble det gitt fellingstillatelse for 15 sel langs Østfoldkysten. Indre Oslofjord Fiskerlag foretar nå en bestandsregistrering og anslår den totale selbestanden i dette området til 2000 dyr.
Vil man ta hensyn til økningen i selbestanden og anbefale en betydelig økning av fellingskvoten for neste år?»
Statsråd Peter Angelsen: Jeg vil først vise til at Fiskeridepartementet i 1996 fastsatte en ny forskrift om forvaltning av sel på norskekysten. Formålet med forvaltningen av sel på kysten er å sikre livskraftige selbestander. Innenfor denne rammen kan selbestandene beskattes som en fornybar ressurs, og bestandene reguleres ut fra økologiske og samfunnsmessige hensyn.
Etter nevnte forskrift er det satt et generelt forbud mot fangst av sel av alle arter på norskekysten. Det er imidlertid adgang til å gi tillatelse til seljakt i områder hvor bestandene vurderes som jaktbare. Tillatelse til jakt på kystsel blir gitt fylkesvis for ett år av gangen.
For inneværende år fastsatte Fiskeridepartementet et bestemt antall sel for felling i de ulike fylkene basert utelukkende på biologiske hensyn. Dette innebærer at kvotene er fastsatt ut fra vitenskapelige anbefalinger. På bakgrunn av at sel har skapt spesielle problemer for fiskeri- og næringsvirksomhet i fylkene Finnmark, Troms og Nordland, ble det i sommer bestemt å øke kvotene for kystsel med 30 pst. i hvert av de tre fylkene. Fiskeridepartementet skal i løpet av kort tid fastsette kvoter for fangst av kystsel for 1999. Totalkvoten vil bli fastsatt med utgangspunkt i vitenskapelige anbefalinger. Bestanden i Østfold er pr. i dag anslått til å bestå av 300 steinkobber. Det foreligger ikke anbefalinger som tilsier at det er rom for å øke kvoten for Østfold fylke i forhold til i år, hvor det ble fastsatt en kvote, som nevnt, på 15 dyr. De nye bestandsanslagene fra Indre Oslofjord Fiskerlag vil imidlertid bli vurdert nærmere før kvoten for 1999 fastsettes.
Fiskerimyndighetene vil også vurdere om det ut fra samfunnsmessige hensyn er behov for å fastsette et høyere uttak enn det biologiske grunnlaget alene skulle tilsi. Dette vil være aktuelt for områder der en har kunnskap om at sel gjør skade på fiskeredskaper og oppdrettsanlegg samt der en har registrert problemer med spredning av parasitter fra sel til fisk.
Jeg gjør oppmerksom på at det er fastsatt unntaksbestemmelser for tilfeller der sel gjør skade på fiskeredskaper og oppdrettsanlegg i sjøen. Eier, bruker eller andre som har tilsyn med redskapet eller anlegget, kan foreta avliving av sel. Før avliving skal det imidlertid i rimelig utstrekning forsøkes andre tiltak for å avverge skade. Enhver avliving av sel skal rapporteres på fastsatt skjema.
Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.
Selbestanden i Oslofjordområdet er mangedoblet på få år. Gjennom observasjoner og registreringer kan dette ikke trekkes i tvil, selv om det selvfølgelig er vanskelig å kunne beregne økningen med et helt nøyaktig tall. Jeg er derfor meget glad for at statsråden vil vurdere bestandsanslagene nærmere med bakgrunn i de tellinger som er foretatt av Indre Oslofjord Fiskerlag, før de nye fellingskvotene fastsettes. Så det er et positivt svar.
Bare rundt Heia i Ytre Oslofjord har en oppsynsmann registrert 270 sel, mens antallet i hele området – Koster-skjærgården inkludert – anslås til det tidobbelte. Det er i tråd med de anslag Indre Oslofjord Fiskerlag har gjort tidligere. Så dette dreier seg om en fellingstillatelse, slik som den er blitt gitt for inneværende år, på noen tiendedels prosent eller promille – hvis disse tallene viser seg å være riktige. Mener ikke statsråden det må legges realistiske vurderinger til grunn gjennom å gi fellingstillatelse på et høyere nivå hvis bestandsregistreringen tilsier det?
Statsråd Peter Angelsen: Det jeg kan si, er at vi i Fiskeridepartementet selvfølgelig er forpliktet til å opprettholde artsmangfoldet man har av dyreliv i sjøen langs kysten. Men vi innrømmer så gjerne at det er veldig vanskelig å få en fullstendig oversikt over størrelsen på de lokale selbestandene langs kysten. Det vil være både kostnadskrevende og ta tid å få en slik fullstendig oversikt. Vi vil selvfølgelig nå ta hensyn til de rapportene som kommer fra de enkelte delene av kysten, og ta dem med i vurderingene når vi skal fastsette forvaltningen av selen langs kysten til neste år.
Jeg kan også si at vi fra Fiskeridepartementets side vil se på hvorvidt vi skal endre på de forvaltningsregimene vi har for selen, for på den måten og innenfor de ressursene man har, å få til en bedre bestandsvurdering.
Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret.
Inneværende år er det foretatt en avskytning av kun sju sel av en totalkvote på 15 dyr. Årsaken er ifølge jegerne at hver enkelt bare får én sel å felle. Skal det bli effektivitet i fellingen, må enkeltpersoner få et større antall dyr å felle. Vil det kunne åpnes for å gi større kvoter pr. jeger, slik at jakten kan ta seg opp?
Statsråd Peter Angelsen: Jeg må innrømme at statsråden ikke var kjent med det problemet før det ble reist her. Men jeg synes det er veldig viktig at vi i denne sammenhengen tar med alle de problemstillingene som er knyttet både til beskatning og forvaltning av sel. Jeg kan derfor love representanten Hedstrøm at det vil bli tatt med i den vurderingen vi skal gjøre i høst.