Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 18. november 1998 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 23

Hallgeir H. Langeland (SV): Eg vil gjerne stilla spørsmål til olje- og energiministeren:

«Statoil og ICA/Hakon har nå inngått intensjonsavtale om å etablere et felles selskap som blant annet gjelder eierskap og drift av Statoils 1500 bensinstasjoner i Skandinavia. Det arbeides med en eiermodell som innebærer at ICA/Hakon-Gruppen kjøper ca. 50 pst. av aksjene i det nye selskapet.

På bakgrunn av Hakon-Gruppens opptreden i det siste, og det faktum at dette er et direkte skritt mot privatisering av en del av Statoils virksomhet, kan statsråden klargjøre om det er aktuelt å gripe inn overfor selskapet?»

Statsråd Marit Arnstad: Det er hard konkurranse i bensinstasjonsmarkedet. Tjenestene og vareutvalget på bensinstasjonene har endret seg mye. I dag er det mulig å få kjøpt både varm mat, dagligvarer og andre varer på bensinstasjonene. Stasjoner som bare tilbyr bilservice, er faktisk etter hvert vanskelig å finne. Samarbeid og allianser er blitt en viktig del av virkeligheten for mange selskaper for i det hele tatt å kunne overleve i bransjen. Som andre selskaper må Statoil ha mulighet til å vurdere og forholde seg til den nye markedssituasjonen.

Bakgrunnen for planene om restrukturering av Statoils detaljhandelsvirksomhet er hovedsakelig lav lønnsomhet. Derfor skal det satses på innføring av et nytt bensinstasjonskonsept. Alle Statoils stasjoner i Skandinavia skal inngå i et nytt skandinavisk selskap. Statoil har vurdert det som fornuftig å bringe inn en profesjonell partner i det nye selskapet. Eierandel og stemmerett til partner skal ikke overskride 50 pst. ICA/Hakon ble etter en vurdering av mulige kandidater ansett for å være en attraktiv partner. ICA er Sveriges største detaljhandelskjede. Hakon-Gruppen er en av de tre store detaljhandelskjedene i Norge. Hakon-Gruppen er for øvrig eid 55 pst. av Canica AS og 45 pst. av ICA.

Statoil ønsker å gjennomføre tiltak som er tilpasset den harde konkurransen. I tillegg har Statoil som mål å opprettholde sin stilling som en landsdekkende bensinstasjonskjede. Restruktureringen anses av Statoil som helt nødvendig for å gjøre det mulig å opprettholde dette siste målet.

Det er ikke inngått noen endelig avtale om partnerskap mellom Statoil og ICA/Hakon. Saken vil bli lagt fram for selskapets generalforsamling når den er moden for det, dvs. etter at styret har henvendt seg til eier, og Regjeringen vil på det tidspunktet ta endelig stilling til spørsmålet om eierskap og eventuell partner.

Regjeringen ønsker å videreføre Statoil som et heleid statlig selskap. Det er også klargjort i St.meld. nr. 46 for 1997-98, oljemeldingen, som er lagt fram for Stortinget. Kjernen i statens eierskap i Statoil må særlig være det som dekker olje- og gassproduksjon og transport. Så får vi diskutere en tilpasning knyttet til andre deler av virksomheten når det kan være nødvendig for å opprettholde virksomhet på enkelte områder eller for å sikre gode nok og brede nok tilbud. I dette konkrete spørsmålet vil Regjeringen legge vekt på hvordan selskapet kan bidra til å sikre virksomheten innenfor bensinstasjonene, og særlig hvordan man kan sikre muligheten til å opprettholde et landsdekkende tilbud.

Hallgeir H. Langeland (SV): Eg takkar statsråd Arnstad for svaret. Eg har eit par oppfølgingsspørsmål som kanskje kan klargjera litt meir kva som er Regjeringa sin politikk.

Ved opprettinga av Norol, seinare Statoil, i 1975 var det fastsett politikk at staten skulle driva bensinstasjonar sjølv. Slik som eg oppfattar statsråden nå, er det framleis Regjeringa sin politikk, og at Regjeringa står fast ved det synspunktet at nasjonalt eigarskap er viktig. Då kan eg ikkje sjå noko anna enn at ein svensk hovudeigar, nemleg Hakon, ikkje kan gå inn i eit samarbeid med Statoil, men eg vil gjerne ha statsrådens syn på dette.

Eg ønskjer også kommentarar til denne eventuelle eigaren sin handlemåte i det siste i forhold til diverse samvirke- og bondeorganisasjonar.

Statsråd Marit Arnstad: La meg først få lov å understreke, som jeg sa i mitt svar, at Regjeringen ikke har tatt stilling til spørsmålet om et mulig deleierskap og en eventuell partner i dette spørsmålet. Det er en sak som vil bli drøftet når tida er inne for det.

Det vi har varslet i oljemeldingen, står også fast, nemlig at olje- og gassproduksjonen på norsk sokkel, transport, altså det som kalles oppstrømsvirksomhet, er kjernevirksomhet og bør være heleid statlig. Så tror jeg vi kan være tjent med å ha en åpen debatt omkring tilpasningen i nedstrømsvirksomheten. Det er ikke slik i dag at alt er heleid. Hvis man ser på Navion, er det eid 80/20 pst. av Statoil/Rasmussen. Statoil er heller ikke heleier av Tjeldbergodden og heller ikke av Borealis. Det som har forandret seg siden 1975 og fram til i dag, er at i 1975 solgte bensinstasjonene bensin. I dag stryker de skjorter og selger varme pølser og andre dagligvarer. Spørsmålet er om det er en statlig oppgave. Det er et spørsmål jeg tror vi i det politiske miljøet bør drøfte ganske åpent og fornuftig.

Hallgeir H. Langeland (SV): Me kan nok ha ein lang og uttømmande debatt i Stortinget om staten skal selja pølser, men det er ikkje hovudpoenget her. Hovudpoenget er nemleg at eit selskap som er 55 pst. eigd av eit svensk selskap, skal inn i eit statleg norsk selskap. Det meiner eg står i motstrid til det som står i Voksenåserklæringa om nasjonalt eigarskap.

Så utfordrar eg òg statsråden når det gjeld denne eigaren som nå er inne, og som har gått veldig til felts mot samvirkeorganisasjonar, bondeorganisasjonar, og som nærast vil legga ned norsk landbruk, fordi det er så lite funksjonelt og opererer med så dårlege prisar: Er dette ein ideell samarbeidspartnar for Den norske stats oljeselskap?

Statsråd Marit Arnstad: La meg først få lov å si at jeg tror fortsatt at representanten Langeland ikke bør forskuttere hva som vil være den endelige holdningen til spørsmålet om man skal tillate en oppdeling av eierskapet – for det er ett spørsmål – og så om hvilken partner som eventuelt er den mest aktuelle. Statoil sjøl har en oppfatning om det, og det er naturlig at Regjeringen kommer tilbake til det når vi får det forelagt oss for selskapets generalforsamling.

Men jeg synes at vi er tjent med å ta en åpen debatt om det som går på forskjellen mellom kjernevirksomheten, forvaltning av naturressurser, som åpenbart er ment skal være heleid statlig, og tilpasningen i den mer ytre virksomheten. La meg også si at heller ikke skillet mellom nasjonalt og internasjonalt blir så klart som det har vært tidligere. Det er klart at Borealis driver innenfor europeisk petrokjemi, og når det gjelder Navion, kan man spørre om det nasjonale eierskapet knyttet til de partnerne som går inn.

Når det for øvrig gjelder Hakon-Gruppens stilling og rolle i forhold til norsk landbrukssamvirke, er det mye som kan sies om det, men det er ikke min rolle som olje- og energiminister å uttale meg om det fra Stortingets talerstol.

: