Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 28. oktober 1998 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 25

Reidun Gravdal (A): Jeg vil gjerne få stille et spørsmål til helseministeren:

«Vi har blitt kjent med at helseministeren og utdanningsministeren har stoppet distribusjonen av Helsetilsynets nye sex-opplysningsmateriell for ungdom. I Budsjett-innst. S. nr. 11 for 1997-98 sa sosialkomiteen: «Seksualundervisningen og samlivslæren i skolen er sentral i arbeidet med å forebygge uønskede svangerskap. Det er viktig å styrke lærernes kompetanse på dette området.»

Hvorfor har statsråden bidratt til å stoppe et godt hjelpemiddel for lærerne i denne undervisningen?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg er helt enig i at seksualundervisningen og samlivslæren er svært viktig i arbeidet med å forebygge uønskede svangerskap og abort.

Jeg ser det som viktig at lærerne får styrket sin kompetanse, og ser at de har behov for materiell som kan brukes i undervisningen om samliv, seksualitet og prevensjon. Jeg tror også at denne undervisningen og veiledningen må settes inn i en etisk ramme som utfordrer til ansvar for seg selv og andre, og som respekterer den enkeltes integritet. Slike tiltak vil bli prioritert i den nye handlingsplanen for forebygging av uønskede svangerskap og abort for perioden 1999-2003 som nå utarbeides av Sosial- og helsedepartementet i samarbeid med Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet og Barne- og familiedepartementet.

Når det gjelder det konkrete undervisningsmateriellet, har jeg følgende å si:

Det er Helsetilsynet som er faglig ansvarlig for innholdet i dataspillet og videofilmene, og materiellet er utarbeidet til bruk for helsepersonell. Det skal etter planen distribueres til landets helsestasjoner for ungdom og til prosjekter som arbeider med ungdom, samliv og seksualitet i regi av Handlingsplan for forebygging av uønskede svangerskap og abort 1995-1998 og Handlingsplan mot HIV/AIDS-epidemien 1996-2000.

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet ønsket en faglig-pedagogisk vurdering av materiellet i forhold til bruk i skolens undervisning. I påvente av denne vurderingen har Helsetilsynet avventet videre distribusjon av materiellet. Hjelpemidlene er altså ikke stoppet, men ønsket fra KUF om tid til å foreta en faglig-pedagogisk vurdering har vi funnet det riktig å etterkomme.

Utdanningsmyndighetene har som kjent engasjert en faglig ekspertgruppe ved Høgskolen i Agder, som har foretatt en vurdering av disse undervisningshjelpemidlene i forhold til ulike aldersgrupper og når det gjelder behov for et veiledningsopplegg. KUF mottok en rapport fra ekspertgruppen 23. oktober i år.

Jeg viser for øvrig til utdanningsministerens redegjørelse i den muntlige spørretime tidligere her i dag.

Reidun Gravdal (A): Jeg takker for svaret, og jeg er glad for at helseministeren har satt i gang arbeid med en tiltaksplan for forebygging av abort, i tråd med Stortingets vedtak.

Jeg har sett på noe av det informasjonsmateriellet som Helsetilsynet har utarbeidet, og synes det var god informasjon laget på ungdommens premisser og tilpasset den tid vi lever i. Informasjon i skolen er veldig personavhengig, noe ungdommen selv har gitt uttrykk for i en spørreundersøkelse, som viser at de foretrekker å få denne undervisningen utført nettopp av helsepersonell.

Et bredt spekter av tiltak mot uønskede svangerskap er nødvendig for å få til størst mulig nedgang i antall avbrutte svangerskap, og Helsetilsynet har uten tvil tatt denne oppgaven alvorlig.

Da lurer jeg på hva det er i dette materiellet som gjør at departementet mener at det er uegnet for aldersgrupper under 15 år. Jeg henviser da til det svaret som utdanningsministeren gav her tidligere i dag.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg takker for den enighet som synes å være når det gjelder satsingen på tiltak mot uønskede svangerskap og abort, som etter mitt syn er en veldig viktig politisk prioritering.

Jeg er også enig i at ungdom i ulike aldersgrupper bør ha god informasjon tilpasset den tid vi lever i, og kommunisert på en måte som ungdommen forstår. Videre er jeg enig med spørreren i at Helsetilsynet har tatt sin del av arbeidet med oppfølging av den eksisterende handlingsplanen på alvor.

Det direkte spørsmål som representanten Gravdal nå stiller, går på Helsedepartementets vurdering av innholdet i dette materiellet. Til det vil jeg si at vi har forholdt oss til et ønske fra Utdanningsdepartementet om å vurdere dette materiellets egnethet for undervisningsbruk i skolen. Utdanningsministeren har redegjort for hvordan han vurderer det, og hvorfor han vurderer det på den måten. Jeg regner med at vi vil få de vurderingene oversendt til Helsedepartementet, og så vil vi ta det videre opp med Helsetilsynet.

: