Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 28. oktober 1998 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål nr. 15

Erna Solberg (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Regjeringen foretok 2. oktober 1998 en sammenslåing av lensmannskontorene i Arna og Åsane og Ulset politistasjon. Sammenslåingen betyr i praksis at Arna lensmannskontor nedlegges som operativt kontor.

Mener statsråden at dette er i tråd med Stortingets syn på endringer i lensmannsetaten og justisministerens egne uttalelser om at slik sammenslåing kun skal skje på frivillig basis?»

Statsråd Aud-Inger Aure: Den overordnede målsetting med fase 2 i omorganiseringen i politi- og lensmannsetaten, som innbefatter grensereguleringer på driftsenhetsnivå, har vært å bedre politiberedskap og service gjennom effektivisering av den administrative strukturen, slik at det frigjøres ressurser til mer utadrettet tjeneste. Det er behovet for å ta hensyn til de krav og muligheter som følger av utviklingen innen befolkningsstruktur, kommunikasjon, kommuneadministrasjon og kriminalitetsbilde, som ligger til grunn for eventuelle beslutninger om sammenslåing.

I kgl. res. nr. 23 for 1998, som omfatter sammenslåing av lensmannskontorene i Arna og Åsane og Ulset politistasjon, er det en klar forutsetning at man fortsatt skal beholde en politienhet i Arna. Sammenslåingen vil legge til rette for en mer fleksibel tjenesteordning som vil komme publikum til gode i form av bedre politiberedskap og service. Det er misvisende å hevde at lensmannskontoret nedlegges som operativt kontor etter sammenslåingen. Politiberedskapen i Arna blir tvert imot styrket ved at det til enhver tid av døgnet vil være tjenestemenn som er utrykningsklare, enten fra tjenestestedet eller fra patruljebil. Publikum i Arna får økt tilgjengelighet til de politi- og lensmannstjenester som forutsetter fremmøte på kontoret ved at åpningstiden for enheten i Arna utvides.

Lokal høringsinstans i slike saker er bystyret. Formannskapet fattet vedtak i saken i september 1995 og bad om at Arna måtte få beholde en enhet. I sammenslåingen ligger innbakt at Arna beholder et tjenestested og faktisk får en bedre politidekning enn tidligere. Arna var tidligere en landkommune som etter at den ble innlemmet i Bergen kommune i 1972, har blitt stadig mer urbanisert. En storby som Bergen trenger en helhetlig politiberedskap, hvilket man får ved å samordne tjenestestedene Arna, Åsane og Ulset.

Erna Solberg (H): Mitt spørsmål til statsråden var om hun mente at omorganiseringen var i tråd med Stortingets føringer og hennes egne uttalelser om frivillighet, at ingen sammenslåing skal skje hvis det ikke skjer frivillig. Jeg konstaterer at statsråden ikke svarte på det spørsmålet som ble stilt av meg i dagens spørretime.

Stortinget har nemlig klare føringer for hva som skal skje. Vekten har vært lagt på nærpolitimodellen, preget av god oversikt over og god kunnskap om lokalmiljøet – man skal altså ha tjenestemenn med god lokalkunnskap. Det er etter den modellen man ønsker å bygge opp både lensmanns- og politietaten fremover. Når man da slår disse tjenestestedene sammen til en så stor enhet at selv Kristiansund, statsrådens hjemby, blir liten i forhold, mister man den lokalkunnskapen som eksisterer i dag.

Når man i Arna har aktiv polititjeneste til kl. 22 om kvelden og til kl. 02 om natten fra lørdag til søndag, er det etter min mening rart å si at dette blir et bedre politifaglig tilbud til befolkningen i Arna. Mitt spørsmål er: Hvordan forholder denne sammenslåingen til en så stor enhet seg til Stortingets føringer om nærpoliti og lokalkunnskap?

Statsråd Aud-Inger Aure: Som jeg forsøkte å understreke i mitt første svar, er utgangspunktet her at enheten i Arna skal bestå som tjenestested, men ikke være eget lensmannskontor. Det som da gjenstår, er at vi opprettholder en nærpolitimodell. Det vil være folk med god lokalkunnskap som betjener stedet, og det gir økt tilgjengelighet for lokalbefolkningen. Så vi kan ikke se annet enn at alle de forutsetningene som var lagt inn, er tatt vare på her.

Når det gjelder frivillighet, vil jeg si at f.eks. bystyret, som er vår høringsinstans, har sagt at dette er en god måte å gjøre det på. Så jeg har de største forventninger med hensyn til at befolkningen vil få gode polititjenester med den nærpolitimodellen som vi går inn for, og som er basert på Stortingets forutsetninger.

Erna Solberg (H): Spørsmålet til statsråden vil da bli: Betyr det hun nå sier, at de som skal betjene distriktet Arna, blir de samme hele tiden, at det ikke blir en veksling mannskapsmessig, personellmessig, mellom Åsane og Ulset og Arna-området, men at det blir den nødvendige lokalkunnskap blant politifolk? I så fall tror jeg at politimesteren i Bergen ikke har de samme tanker om hvordan man kan bruke sitt mannskap effektivt.

Men jeg stilte også et annet spørsmål. Statsråden har nemlig i spørsmålet om frivillighet uttalt seg helt klart, faktisk i Arna. I juni var statsråden i Arna og sa at en ikke vil foreta sammenslåinger der det ikke skjer frivillig. Nå er det altså sånn at man i Bergen i 1995 mente at det skulle være en politienhet i Arna. Vil statsråden vente med å gjennomføre disse sammenslåingene til kommunen, bydelsutvalget og lensmannsetaten selv har fått lov til å uttale seg? Vil hun vente med å foreta sammenslåingen til det er bevist om dette er en frivillig sammenslåing eller ikke?

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg minner igjen om at det som er Politiets og Justisdepartementets høringsinstans i slike saker, er bystyret – eller formannskapet hvis det er delegert dit – og dette mener vi er ivaretatt i denne saken.

Når det gjelder å garantere god lokal kunnskap og samme personell, er jo situasjonen i dag den at selv innenfor politiet slutter det folk og nye begynner – og garanti for at man får «innfødte» ved ethvert politi- eller lensmannskontor, kan jeg nok ikke gi, verken der eller andre steder. Men vi ønsker å bygge på dette med nærpoliti og god lokalkunnskap. Så regner jeg med at man greier å skaffe seg slik kunnskap etter hvert som man gjør tjeneste på ulike steder – selv om det er innenfor de samme kommunene.

: