Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 28. oktober 1998 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Søren Fredrik Voie (H): Jeg vil få lov å stille følgende spørsmål til fiskeriministeren:

«Gildeskål Forsøksstasjon A/S (GIFAS) har to FoU-konsesjoner i drift. Fiskeridirektoratet har avslått søknad om fornying av den ene konsesjonen, blant annet med bakgrunn i eierkonstellasjonen. Etter omstilling og nye eiere på plass er GIFAS i dag inne i en positiv utvikling. Imidlertid truer Fiskeridirektoratets beslutning hele fremtiden for GIFAS og Gildeskål som FoU-senter.

Kan vi nå forvente at statsråden tar initiativ i saken og trygger GIFAS’ fremtid?»

Statsråd Peter Angelsen: Gildeskål Forsøksstasjon AS har søkt om godkjenning av eierstruktur og forlengelse av FoU-konsesjon med seks år knyttet til FoU-forskriftens bestemmelser. Søknaden ble avslått av Fiskeridirektoratet i første omgang, og klagesaken er nå til behandling i Fiskeridirektoratet. Direktoratet har i tilknytning til klagesaken funnet behov for ytterligere informasjon vedrørende Gildeskål Forsøksstasjon, og fortsatt gjenstår det å få oversendt deler av denne. Saken gis høy prioritet, men det er ikke mulig å si noe om når den blir ferdigbehandlet i direktoratet.

Gildeskål Forsøksstasjon har i påvente av avgjørelse i klagesaken søkt om midlertidig forlengelse. Direktoratet har avslått søknaden, og klagen over vedtaket er nylig oversendt Fiskeridepartementet for behandling. Jeg kan imidlertid love at denne saken vil få en rask behandling i departementet.

Fiskeridepartementet er klageinstans i selve hovedsaken og vil få denne til behandling dersom Fiskeridirektoratet opprettholder sitt vedtak. Jeg vil derfor ikke ta initiativ eller stilling til denne saken før alle fakta foreligger og Fiskeridirektoratet har avsluttet sin behandling.

Søren Fredrik Voie (H): Jeg vil så langt takke statsråden for et til dels positivt svar i den forstand at han vil forfølge denne saken videre og sørge for at departementet gjennomgår den på nytt med en grundig saksbehandling.

Jeg har bare lyst til å understreke at oppdrettsnæringen er en kompetansebasert næring, og vi skal ikke så mange år tilbake i tid før våre anerkjente forskningsmiljøer sa at det ikke var mulig å drive oppdrett nord for Trøndelag. I dag er Nordland Norges nest største oppdrettsfylke og er i ferd med å bli Norges største, bl.a. som et resultat av deler av det arbeidet som har skjedd ved GIFAS og Nordlandsforskning.

Vi står nå foran nye utfordringer, med nye muligheter innenfor nye oppdrettsarter. Jeg håper at statsråden i det videre arbeid legger godviljen til og søker å utnytte de mulighetene som departementet har, slik at forsøks- og utviklingsarbeidet ved Gildeskål Forsøksstasjon får lov å fortsette til beste for oppdrettsnæringen ikke bare i Nordland, men også i resten av landet.

Statsråd Peter Angelsen: Jeg er enig med representanten i at forskning er veldig viktig, og at det er forskningen som først og fremst har bidratt til å bringe norsk oppdrett av laks i verdenstoppen. Regjeringen har faktisk prioritert marin forskning i det budsjettet som foreligger til behandling, nettopp på grunn av det verdiskapingspotensialet som ligger i utviklingen av marine produkter og oppdrettsnæringen spesielt.

Samtidig er det viktig at det forsknings- og utviklingsarbeid som drives, har den nødvendige tillit, og det har derfor vært stilt strenge krav til tildeling av FoU-konsesjoner. FoU-forskriften angir hvem som kan søke om konsesjon til forsøks- og forskningsformål. Slike konsesjoner har primært vært forbeholdt forskningsinstitusjoner på universitets- og høyskolenivå, men kan under spesielle forutsetninger gis til andre. FoU-forskriften er for tiden under revisjon, og i den sammenheng vil vi også vurdere å åpne for andre relevante utviklingsprosjekt for å ivareta næringens framtidige behov.

: