Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte tirsdag den 20. oktober 1998 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl

Sak nr. 2

Interpellasjon fra representanten Sonja Irene Sjøli til helseministeren:
«Erfaringene fra Sverige og mange andre land viser at en modell for helsevesenet, hvor det offentlige drar nytte av private aktører til utbygging og drift av sykehus, gir store økonomiske gevinster og en tjeneste av høy kvalitet. Forutsetningen for modellen er at det offentlige finansierer tjenestene og at de fordeles etter behov i befolkningen. Den svenske helseminister Margot Wallström «velsigner» dette samarbeidet og mener det gir et bedre helsevesen. Stiftelsen SINTEF Unimed er utpekt av Nærings- og handelsdepartementet og Sosial- og helsedepartementet til å lede næringsutvikling i helsesektoren og sjefen Paul Hellandsvik mener det er på høy tid å tenke nytt og utradisjonelt om hvordan det offentlige kan gjøre nytte av private aktører.
Hva mener statsråden om dette, og vil han stimulere til en slik utvikling?»

Talere

Votering i sak nr. 2

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten har interpellanten satt fram et forslag på vegne av Høyre. Forslaget er omdelt i salen

Are Næss (KrF): Som helseministeren redegjorde for i debatten, er det et regjeringsoppnevnt utvalg som utreder forholdene som har med sykehusenes organisasjonsmessige tilknytning å gjøre, med frist til 15. mars 1999. Jeg syns det er mest naturlig å avvente denne utredningen. I lys av det vil jeg anbefale representantene for Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre å stemme mot forslaget fra Høyre, hvis de opprettholder sitt forslag.

Olav Gunnar Ballo (SV): SV har samme begrunnelse som Kristelig Folkeparti: Regjeringen er i gang med et utvalgsarbeid, og man bør avvente resultatet av det. Realitetsbehandles forslaget her i salen, vil jeg tilrå at SV stemmer mot Høyres forslag her i dag.

Gunhild Øyangen (A): Jeg vil tilrå Arbeiderpartiets medlemmer å stemme mot, med samme begrunnelse.

John I. Alvheim (Frp): Jeg synes forslaget er meget godt, men etter de signaler som nå er gitt, vil det bli nedstemt, selv om Fremskrittspartiet vil støtte det. Det synes jeg ikke forslaget fortjener. Så jeg vil henstille til Høyre å gjøre det om til et oversendelsesforslag – det er også en del vidtgående elementer her som det er vanskelig å ta stilling til på stående fot.

Sonja Irene Sjøli (H): Høyre ønsker å opprettholde dette forslaget. Vi er positive til det utvalget som helseministeren har satt ned, og som skal foreta utredninger. Men vi ønsker å være mer operative, vi ønsker å få i gang forsøk og få i gang prosjekter som kan gå parallelt med dette utvalgsarbeidet. Til det vet vi nok.

Helseministeren var også inne på i sin utgreiing …

Presidenten: Dette er en stemmeforklaring!

Sonja Irene Sjøli (H): Bare til det siste punktet, at fylkeskommunen i dag har mulighet til å drive slik prosjektvirksomhet. Det er riktig, men her hadde storting og regjering hatt mulighet til å gi noen signaler til fylkeskommunene og få en mer målrettet forsøksvirksomhet. Det mener vi ville vært bra, for i dag er det som skjer, mer tilfeldig, og det er også en del ressurser som går bort på den måten. Derfor vil vi opprettholde vårt forslag.

Presidenten: Vi voterer over forslaget fra representanten Sonja Sjøli på vegne av Høyre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen ta et initiativ overfor fylkeskommunene for å få igang prøveprosjekter hvor det offentlige samarbeider med private om bygging og drift av sykehus. Det må være en forutsetning at det offentlige finansierer de ulike tjenestene.

Prosjektene bør kunne vurdere:

  • privat finansiering av sykehusbygg.

  • privat finansiering av medisinsk/teknisk utstyr.

  • privat drift av enkelte støttefunksjoner.

  • ulike eierformer som stiftelser, statsforetak og A/S.»

Presidenten har forstått det slik at Fremskrittspartiet vil støtte forslaget.

Votering:Forslaget fra Høyre ble med 68 mot 28 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 12.10.02)

Presidenten: I sak nr. 3 er det ikke noe voteringstema.