Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 3. juni 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Steinar Bastesen (TF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

Stortinget vedtok 1. juni 1995 enstemmig Innst.S.nr.156 (1994-1995) vedrørende redningshelikopter i Oslofjord-området. Der ble det forutsatt gjennomføring og oppretting av tilfredsstillende redningstjeneste for Oslofjorden og Skagerrak i forbindelse med budsjettbehandling høsten 1995.

Hvorfor har ikke Justisdepartementet fulgt opp Stortingets vedtak?

Statsråd Aud-Inger Aure: I 1996 ble det innkjøpt to nye Sea King redningshelikoptre for å styrke beredskapen generelt i Norge. Planen var at et av disse skulle utplasseres på Rygge i løpet av 1996. En nærmere utredning i Forsvarets overkommando viste imidlertid at det var nødvendig med begge helikoptrene for å opprettholde den eksisterende beredskap. Forsvaret konkluderte derfor med at det ikke kunne utplasseres ett redningshelikopter på Rygge i løpet av 1996. Dette ble meddelt justiskomiteen og forsvarskomiteen i brev av 27. november 1996.

Redningshelikoptertjenesten er for tiden under vurdering på bakgrunn av NOU 1997:3 Om Redningshelikoptertjenesten. En bred høring er gjennomført. Justisdepartementet tar sikte på å legge saken fram for Stortinget høsten 1998. Et sentralt spørsmål i den utredningen er framtidig basemønster for redningshelikoptrene.

I St.prp.nr.1 (1997-1998) fra Forsvarsdepartementet står det at redningshelikopterberedskapen i Oslofjord-området vil bli midlertidig styrket ved innleie av to helikoptre for stasjonering på Rygge hovedflystasjon.

Tre helikopterleverandører er invitert til å levere tilbud, og nødvendig prosess er igangsatt. Det er ennå ikke tatt beslutning om valg av leverandør, ei heller hva slags helikoptertype som skal leies inn. Dette er en avgjørelse som skal godkjennes av Forsvarsdepartementet, etter samråd med Sosial- og helsedepartementet og Justisdepartementet. De to helikoptrene vil bli utplassert så snart det er mulig etter at denne prosessen er fullført.

Jeg vil understreke at det er et nært og godt samarbeid mellom Hovedredningssentralen i Sør-Norge og redningssentralene i Gøteborg og Århus, slik at man ved behov vil kunne få helikopterstøtte derfra. I tillegg har vi Bell-helikoptre på Rygge som er utstyrt med bl.a redningsheis, og som derfor kan utføre begrenset redningsinnsats til sjøs. Det er altså ingen bekymringsfull situasjon slik departementet ser det. Når de to nye redningshelikoptrene er på plass, vil Oslofjord-regionen ha en meget god redningshelikopterberedskap.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker for svaret. Det er betryggende at Justisdepartementet vurderer sivil innleie av helikopter, men da burde de også innføre 15 minutters beredskap. I dag er det 1 times beredskap. For å si litt om Forsvaret og deres holdning til beredskap, så er Forsvaret ikke akkurat en etat som er beregnet på å berge folk, det er vel heller det motsatte som er tilfellet. Holdningen Forsvarsdepartementet har overfor beredskapen i nordområdene, der en har tatt bort Orion-flyet, vitner om akkurat det som jeg nettopp sa, jf. spørsmål 24 som Ivar Kristiansen skal fremme.

Det er med bekymring jeg må konstatere at Forsvaret er inne i bildet fortsatt, og jeg har en mistanke om at en utprøving av kamphelikopteret Black Hawk skal prioriteres hvis det er Forsvaret som skal bestemme i dette bildet, og da er det for galt at de nødstilte skal være prøvekaniner.

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg må vise til svaret mitt. Vi har den vurdering av redningshelikopterberedskapen i Oslofjorden at den er tilfredsstillende, og når prosessen i forbindelse med NOU 1997:3 er ferdig, vil vi her ha en meget bra situasjon. Vi har dekket beredskapen på en forsvarlig måte fram til den tid. Forsvarsdepartementet har påtatt seg oppgaven med å sørge for en fullverdig redningshelikopterberedskap i Oslofjord-regionen så snart som mulig. Dette skjer i et samarbeid med Justisdepartementet og Sosial- og helsedepartementet som foregår på en betryggende måte. Jeg vil fastholde at dette er en prosess som vi har god kontroll over i dag, og som jeg ser fram til en lykkelig løsning på.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker atter en gang for svaret.

Fostervoll-utvalgets innstilling slår klart fast på side 17 at « Justisdepartementet har det overordnede ansvaret for redningshelikoptertjenesten ». Derom hersker det altså ingen tvil.

Under redningsaksjonen på Norne-feltet i fjor høst var selvfølgelig alt tilgjengelig materiell til stede. Dagen etter Norne-ulykken var ikke ett redningshelikopter tilgjengelig for operasjoner. Det er ingen problemer med å få verifisert det, for både Hovedredningssentralen Sør-Norge og Hovedredningssentralen Nord-Norge fører logg over avvik i beredskapen. Det er altså et faktum. Da er det på tide, som jeg sa i mitt forrige innlegg, at Justisdepartementet tar ansvar og forteller hvor skapet skal stå, og vurderer innleie av sivile helikoptre med 15 minutters beredskap, og ikke 1 times beredskap som i dag.

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg konstaterer at representanten Bastesen trekker Oslofjord-begrepet rimelig langt når han nå bruker erfaringer fra Norne-ulykken som eksempel på situasjonen.

Jeg vil bare vise til at dette er en sak som Stortinget skal behandle. Vi regner med å legge den fram fra Justisdepartements side høsten 1998. Samarbeidet mellom departementene i denne saken - og i liknende saker - betyr overhodet ingen ansvarsfraskrivelse fra Justisdepartementets side når det gjelder dette. Jeg ser fram til å legge fram denne saken og til Stortingets behandling av saken.

Kirsti Kolle Grøndahl hadde her gjeninntatt presidentplassen.

: