Stortinget - Møte onsdag den 3. juni 1998
Spørsmål 14
Inger Lise Husøy (A): Jeg har følgende spørsmål til kommunalministeren:
LOs sommerpatrulje anmeldte i 1997 en rekke bedrifter som ikke ville inngå skriftlige kontrakter med ansatte, i tråd med arbeidsmiljøloven § 55B, til Arbeidstilsynet. I svarbrevet går det fram at Arbeidstilsynet ikke har påleggskompetanse til å håndheve loven. Heller ingen andre instanser er tillagt påleggskompetanse til tross for at det er tre år siden loven ble vedtatt. Det betyr at loven ikke fungerer etter sin hensikt.
Når vil statsråden sørge for påleggskompetanse?
Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Ifølge arbeidsmiljøloven § 55B skal det inngås skriftlig arbeidsavtale i alle arbeidsforhold, også ved midlertidige tilsettinger.
I Innst.O.nr.6 (1996-1997) - kapittel 6, om krav til skriftlige arbeidsavtaler - bad kommunalkomiteens flertall departementet om å vurdere om de sanksjonsmidler Arbeidstilsynet rår over, er tilstrekkelige for å oppnå en ønsket overholdelse av lovens bestemmelser.
Arbeidstilsynet har gitt betydelig veiledning om bestemmelsene om skriftlige arbeidsavtaler og arbeidsgiveres plikter i denne sammenheng. Kommunal- og regionaldepartementet har tidligere i år gitt ut en egen veiledning om rettigheter og plikter ved midlertidig arbeid. I denne publikasjonen er det trykt en standard arbeidsavtale som vedlegg, nettopp for å gjøre det enklere å inngå skriftlige arbeidsavtaler.
Ettersom plikten til å inngå skriftlige arbeidsavtaler følger av arbeidsmiljøloven, skal den også som sådan inngå som en del av virksomhetenes internkontrollsystem.
Blant annet Statistisk sentralbyrås levekårsundersøkelse fra 1997 viser imidlertid at etterlevelsen av reglene ikke er god nok. Jeg ser at det kan være behov for at Arbeidstilsynet, i visse sammenhenger, kan gi pålegg om skriftlige arbeidsavtaler.
En eventuell påleggskompetanse for Arbeidstilsynet må begrenses til selve plikten til å inngå skriftlig arbeidsavtale. Innholdet i arbeidsforholdet, f.eks lengden av midlertidig arbeid, daglig og ukentlig arbeidstid, lønnsforhold o.l, må det fortsatt være opp til partene å bli enige om. Ved en eventuell uenighet om hva partene er blitt enige om, må det fortsatt være opp til domstolene å treffe avgjørelse dersom partene ikke klarer å ordne opp seg imellom.
Innenfor disse rammene har Kommunal- og regionaldepartementet bedt Direktoratet for Arbeidstilsynet om å utarbeide forslag til høringsbrev om endring av arbeidsmiljøloven slik at Arbeidstilsynet gis en uttrykkelig hjemmel for å kunne gi pålegg om å inngå skriftlige arbeidsavtaler. Det tas sikte på at Kommunal- og regionaldepartementet kan sende forslaget på høring til berørte parter tidlig på høsten.
Inger Lise Husøy (A): Jeg takker statsråden for svaret og synes det er veldig bra at det nå ser ut til at vi skal få noen som har påleggskompetanse når det gjelder å håndheve loven. Jeg er enig med statsråden i at det absolutt er et behov for å håndheve loven. Det viser den levekårsundersøkelsen som slo fast at en av fem arbeidstakere ikke har skriftlig arbeidsavtale, og at de da har en utrygg arbeidssituasjon.
Det er ikke første gang saken er tatt opp her i Stortinget. I januar i år sa statsråden fra denne talerstolen at levekårsundersøkelsen viser at dette lovverket ikke har virket etter sin hensikt. Det er da naturlig å foreta seg noe. Ungdom blir utnyttet. LOs sommerpatrulje gjør en kjempejobb, og de har avslørt svært mange uholdbare forhold. Påleggskompetanse er nødvendig, men ikke tilstrekkelig. Den vil likevel forhåpentligvis virke skjerpende på arbeidsgiverne. Jeg håper at statsråden vil følge opp så det ikke blir ytterligere forsinkelser i denne prosessen.
Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Som jeg sa i innlegget mitt, er det tydelig at det er behov for å få klarere regler her slik at Arbeidstilsynet kan få denne fullmakten, og det er det arbeidet vi har satt i gang. Men uansett vil dette måtte føre til at vi må ha det ut på høring, så det vil ta noe tid før vi kan få det helt på plass. Det jobbes imidlertid med det så fort som overhodet mulig, og jeg har tillit til at Arbeidstilsynet kommer med det vi har bedt om, i tråd med den tidsrammen vi har lagt til grunn. Det betyr at vi sender ut dette på høring til høsten.