Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 3. juni 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Jan Petter Rasmussen (A): Jeg har et spørsmål til fiskeriministeren:

Kan fiskeriministeren tenke seg å utvide utskiftningsrammen for 1998 for konsesjonsbelagte fartøyer over 34 meter for å sikre realiseringen av de godkjente nybyggingsprosjekter som ikke ble prioritert ved tildelingsmøtet 23. mars 1998?

Statsråd Peter Angelsen: Grunnen til at en utskiftningsramme for konsesjonsbelagte fartøy over 34 meter ble innført i 1998, var ønsket om en jevn og styrt utskiftning. Gjennom utskiftningsrammen er det mulig å ta hensyn til geografisk fordeling, fordeling mellom fartøygrupper samt andre fiskeripolitiske hensyn.

Fiskeridirektoratet behandler søknader om utskiftningstillatelse fire ganger pr. år. Rammen for 1998 er satt til 1.000 mill. kr. I tillegg gis enhetskvoteprosjekter utskiftningstillatelse utenfor rammen. Det er nå klart at søknadsmassen vil overstige årets ramme.

Fiskeridirektoratet er instruert om at resterende ramme for 1998 kan nyttes fullt ut ved førstkommende behandlingsrunde, som finner sted i juni. Etter denne behandlingsrunden vil behovet for å øke rammen for 1998 bli vurdert. Departementet vil i vurderingene av behovet for å øke rammen ta spesielt hensyn til om det i tildelingene i møtet i juni er blitt rom for å gi utskiftningstillatelser til de eldste fartøyene. Det vil også bli vurdert hvorvidt det er behov for å videreføre ordningen med utskiftningsramme i den meldingen om fiskeripolitikken som vil bli lagt fram for Stortinget 18. juni. Stortinget vil der få seg forelagt et grunnlag for å ta stilling til dette spørsmålet.

Jan Petter Rasmussen (A): Jeg takker fiskeriministeren for svaret, og jeg tolker ham dit hen at vi har noenlunde samme oppfatning, at vi skal prøve å få løst den situasjonen som vi er oppe i. Vi har tidligere vært innom dette temaet i spørretimen.

Det som var uheldig nå i år ved første tildeling, er jo at en del større nyere båter som er bygd på et senere tidspunkt - på slutten av 1980-tallet/begynnelsen av 1990-tallet - fikk utskiftning, mens gamle båter bygd henholdsvis i 1952 og 1957, som jeg brukte som eksempler, ikke kom med i den runden. Og det er lite i tråd med den målsettingen vi har om å få en skikkelig fornyelse av flåten. Så oppfølgingsspørsmålet mitt blir da: Vil Fiskeridepartementet i forbindelse med den neste tildelingen i juni, der en nå kan bruke resten av midlene - og for Sør-Norge sin del er det allerede brukt 300 av 500 millioner - legge føringer slik at de eldste båtene kan bli tatt med i denne første runden?

Statsråd Peter Angelsen: Utskiftingsrammene har i tidligere år ikke skapt de store problemer for næringen, men betydelig økt lønnsomhet innenfor enkelte grupper av fiskeflåten de siste to årene, både på grunn av økte kvoter og økte priser i markedene, har selvfølgelig ført til en betydelig interesse for fornying av flåten.

Departementet henstilte i fjor til direktoratet å legge opp til at de eldste fartøyene skulle prioriteres ved utskiftningssøknad. Dessverre var det fra tidligere innført en praksis som gikk på at import av fartøyer skulle behandles fortløpende, og dermed gikk de foran i køen. Det ble vi først oppmerksom på etter nyttår, slik at rammen i betydelig grad, spesielt for Sør-Norge, er brukt opp til slike importfartøy. Men ved den behandling som nå skal skje, vil de eldste fartøyene absolutt bli prioritert. Når møtet i juni er ferdig, får vi vurdere saken og se hva som gjenstår.

Jan Petter Rasmussen (A): Jeg takker igjen for svaret. Jeg synes det er veldig godt å høre at en nå vil prioritere de eldste båtene, som absolutt trenger mest til utskifting, og også - som det ble sagt tidligere - at vi nå vil få en sams behandling av importfartøy og nybygg. Jeg tolker statsråden dit hen at hvis det skulle bli ytterligere behov for økning av denne rammen, vil det bli vurdert etter junimøtet.

Et annet forhold er jo hvorvidt den ordningen vi har i dag for kontroll med utskifting i den havgående flåten, er et egnet redskap, eller om det ikke er andre måter å gjøre dette på. Vi vet at det er konsesjonsordninger for de forskjellige flåtegruppene. Vi har enhetskvoteordningen for ringnot, og vi har den nylig reviderte ordningen for nordsjøtrålere. Mitt spørsmål videre blir da: Anser statsråden det redskapet som man i dag har, som ble innført i 1988, som egnet for framtiden, eller bør man få andre måter å gjøre dette på?

Statsråd Peter Angelsen: Stortinget bad i fjor departementet vurdere spørsmålet om hvorvidt det ville være hensiktsmessig å videreføre ordningen med utskiftningsrammer. Jeg finner det derfor ikke riktig å gå nærmere inn på det siden vi vil forelegge det spørsmålet for Stortinget i den meldingen vi legger fram i juni måned. Da vil Stortinget få anledning til å drøfte den saken og si sin mening om den. Men det er helt klart at det kan være andre måter å styre en fornying av fiskeflåten på, og det er helt opplagt et behov for økt fornyingstakt. Det vil være departementets utgangspunkt når vi skal behandle denne saken.

Presidenten: Vi skal da over til spørsmål 27.

: